Russland:

Bommet på betaling - utløser pengeras

De som gamblet på at Russland feilet i betaling av utenlandsgjelda, kan le rått hele veien til banken.

STATSGJELDTRØBBEL: Russland har en rekke betalingsfrister i år. I mai bommet de på renter. Foto: Sergej Guneyev / Sputnik / AP / NBT
STATSGJELDTRØBBEL: Russland har en rekke betalingsfrister i år. I mai bommet de på renter. Foto: Sergej Guneyev / Sputnik / AP / NBT Vis mer
Publisert

Det har vært knyttet stor spenning til hvorvidt Russland er i stand til å betale utenlandsgjelda si, ettersom utenlandsreserver på rundt 300 milliarder dollar er fryst som følge av sanksjoner.

Parallelt med krigen i Ukraina har Russland stått overfor en rekke økonomiske skjebnedager, ettersom betalingsfrister har stått i kø for landet.

Dersom de ikke får betalt, betyr det at landet misligholder lån, noe som vil føre til en statsbankerott. Med andre ord en konkurs.

Hittil har Russland klart å levere - fram til 4. mai. Credit Derivatives Determinations Committee (CDDC) har slått fast at Russland feilet i sin betaling da den ikke inkluderte 1,9 millioner dollar i renter. Tolv banker har stemt over hvorvidt landet har fulgt sine forpliktelser. Alle, med unntak av Citibank, er enige om at Russland har feilet.

Det er imidlertid ikke nok til å kvalifisere som et mislighold. Minstesatsen er minst 75 millioner dollar, ifølge Bloomberg.

Lånet skulle i utgangspunktet betales tilbake i starten av april, og Russland forsøkte å bruke rubler. Dette ble imidlertid slått fast som potensielt manglende betaling av CDDC, og Russland sendte i stedet dollar rett før utsettelsesperioden tok slutt 4. mai. Det var altså under utsettelsesperioden renta hadde påløpt, og som ikke ble innbetalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.