Russland:

Bommet på betaling - utløser pengeras

De som gamblet på at Russland feilet i betaling av utenlandsgjelda, kan le rått hele veien til banken.

STATSGJELDTRØBBEL: Russland har en rekke betalingsfrister i år. I mai bommet de på renter. Foto: Sergej Guneyev / Sputnik / AP / NBT
STATSGJELDTRØBBEL: Russland har en rekke betalingsfrister i år. I mai bommet de på renter. Foto: Sergej Guneyev / Sputnik / AP / NBT Vis mer
Publisert

Det har vært knyttet stor spenning til hvorvidt Russland er i stand til å betale utenlandsgjelda si, ettersom utenlandsreserver på rundt 300 milliarder dollar er fryst som følge av sanksjoner.

Parallelt med krigen i Ukraina har Russland stått overfor en rekke økonomiske skjebnedager, ettersom betalingsfrister har stått i kø for landet.

Dersom de ikke får betalt, betyr det at landet misligholder lån, noe som vil føre til en statsbankerott. Med andre ord en konkurs.

Hittil har Russland klart å levere - fram til 4. mai. Credit Derivatives Determinations Committee (CDDC) har slått fast at Russland feilet i sin betaling da den ikke inkluderte 1,9 millioner dollar i renter. Tolv banker har stemt over hvorvidt landet har fulgt sine forpliktelser. Alle, med unntak av Citibank, er enige om at Russland har feilet.

Det er imidlertid ikke nok til å kvalifisere som et mislighold. Minstesatsen er minst 75 millioner dollar, ifølge Bloomberg.

Lånet skulle i utgangspunktet betales tilbake i starten av april, og Russland forsøkte å bruke rubler. Dette ble imidlertid slått fast som potensielt manglende betaling av CDDC, og Russland sendte i stedet dollar rett før utsettelsesperioden tok slutt 4. mai. Det var altså under utsettelsesperioden renta hadde påløpt, og som ikke ble innbetalt.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Børsen omtalte i april hvordan Russlands statsgjeld var blitt gamblermat. Russiske statsobligasjoner var nemlig på billigsalg, samtidig som kredittapsforsikringer var forholdsvis billige. Man kunne da kjøpe seg russisk statsgjeld, og forsikre seg mot at den ble misligholdt.

Ettersom mange anser det som en stor risiko for at Russland misligholder lån, virker det derfor meningsløst å kjøpe opp gjelda deres. Men nå får gamblerne betalt for risikoen.

Kredittapsforsikringen sørger nemlig for at de får betalt for at Russland nå feilet på sitt ene lån. Selv om rentebeløpet var relativt lite, så fører bommerten til at alle Russlands utestående kredittapsforsikringer vil utløses, skriver Bloomberg. Akkurat hvor mange forsikringspenger som utbetales er ikke kjent.

Ifølge Reuters er det utestående kredittapsforsikringer på til sammen 2,54 milliarder dollar på Russland. CDDC skal møtes igjen 6. juni for å fastslå forsikringssummen.

Neste skjebnedag for Russland er 24. juni, for et lån som ble gitt i 1998. Til sammen har landet i underkant av 40 milliarder dollar i statsgjeld, og nærmere 2 milliarder dollar har frist i løpet av året.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer