Russland:

Bommet på betaling - utløser pengeras

De som gamblet på at Russland feilet i betaling av utenlandsgjelda, kan le rått hele veien til banken.

STATSGJELDTRØBBEL: Russland har en rekke betalingsfrister i år. I mai bommet de på renter. Foto: Sergej Guneyev / Sputnik / AP / NBT
STATSGJELDTRØBBEL: Russland har en rekke betalingsfrister i år. I mai bommet de på renter. Foto: Sergej Guneyev / Sputnik / AP / NBT Vis mer
Publisert

Det har vært knyttet stor spenning til hvorvidt Russland er i stand til å betale utenlandsgjelda si, ettersom utenlandsreserver på rundt 300 milliarder dollar er fryst som følge av sanksjoner.

Parallelt med krigen i Ukraina har Russland stått overfor en rekke økonomiske skjebnedager, ettersom betalingsfrister har stått i kø for landet.

Dersom de ikke får betalt, betyr det at landet misligholder lån, noe som vil føre til en statsbankerott. Med andre ord en konkurs.

Hittil har Russland klart å levere - fram til 4. mai. Credit Derivatives Determinations Committee (CDDC) har slått fast at Russland feilet i sin betaling da den ikke inkluderte 1,9 millioner dollar i renter. Tolv banker har stemt over hvorvidt landet har fulgt sine forpliktelser. Alle, med unntak av Citibank, er enige om at Russland har feilet.

Det er imidlertid ikke nok til å kvalifisere som et mislighold. Minstesatsen er minst 75 millioner dollar, ifølge Bloomberg.

Lånet skulle i utgangspunktet betales tilbake i starten av april, og Russland forsøkte å bruke rubler. Dette ble imidlertid slått fast som potensielt manglende betaling av CDDC, og Russland sendte i stedet dollar rett før utsettelsesperioden tok slutt 4. mai. Det var altså under utsettelsesperioden renta hadde påløpt, og som ikke ble innbetalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer