Bompenger og autopass

Bompenge-smutthull tettes først til høsten

Det er fortsatt nærmest fritt fram å bruke Autopass-brikken fra elbilen i bensinbilen. Sjansen for å bli tatt er minimal.

- EN FEIL: Smutthullet har vært kjent i lang tid og i fjor lovte samferdselsminister Knut Arild Hareide å rydde opp, men det har fortsatt ikke skjedd noe. Foto: Fredrik Hagen / NTB
- EN FEIL: Smutthullet har vært kjent i lang tid og i fjor lovte samferdselsminister Knut Arild Hareide å rydde opp, men det har fortsatt ikke skjedd noe. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt riktig. Du kan snike med Autopass akkurat som du kan snike på trikken. Det er liten sjanse for å bli tatt, men man får et gebyr på 8000 kroner hvis vi avdekker det, sier Bjørn Roar Eriksen, Autopass-ansvarlig i Statens Vegvesen, til Dagbladet.

Det er bladet Motor som nok en gang har avdekket at det er minimal kontroll med hva slags brikke man kjører med i landets bomstasjoner.

Ingen bot

Har man en elbil-brikke og bruker den mens man kjører en fossilbil, vil man i de fleste av landets bomstasjoner kjøre helt gratis. Det samme gjelder på ferger som bruker Autopass.

Motor kjørte gjennom 15 bomstasjoner med elbil-brikke i en bensinbil og fikk bare ettersendt faktura for bensinbil-takst i fire tilfeller. De fikk heller ingen bot.

Smutthullet har vært kjent i lang tid og i fjor lovte samferdselsminister Knut Arild Hareide å rydde opp, men det har fortsatt ikke skjedd noe.

«Jæsklig forbanna»

Nå har Bård Hoksrud (Frp) fått nok.

- Det er en feil i systemet som Hareide for 11 måneder siden sa han skulle få ryddet opp i. Men det er fortsatt like gærent. Det gjør jo at de som gjør ting som de skal blir jæsklig forbanna over at noen trikser og slipper unna, sier Frp-Hoksrud, som nå har sendt et skriftlig spørsmål til Hareide for å få svar på hva som skjer.

Men smutthullet vil ikke vare stort lenger, kan Autopass-Eriksen i Vegvesenet fortelle Dagbladet.

Løsning til høsten

Enn så lenge er kontrollen stikkprøver, uten at Vegvesenet ønsker å gå ut med tall for hvor mange som blir tatt, men 1. mai innføres en ny systemløsning i Autopass. Når innkjøringsperioden er over vil det til høsten blir det bedre kontroll.

- Vi får på plass en løsning der vi automatisk vil kunne avdekke dem som bruker feil brikke, forsikrer Bjørn Roar Eriksen.

I sommer vil det fortsatt være nærmest fritt fram for å snike, noe Hoksrud er nøye med å understreke at han ikke oppfordrer til.

- Jeg oppfordrer jo ingen til å gjøre dette, men jeg skjønner at det kan være fristende. Det koster vanvittig mye i bompenger å kjøre bil i Norge. Jeg kjørte fra Oslo til Dombås her om dagen, det kostet 584 kroner i en bensinbil. For en elbil ville det ha kostet 28 kroner, sier Hoksrud, som har en løsning på hele problemet:

- Det beste og enkleste er om man fjerner alle bompengene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer