Schibsteds Viaplay-investering:

- Bomskudd

Ifølge TT blir Schibsteds aksjer i Viaplay nå tilnærmet verdiløse. Investor Jan Petter Sissener er ikke nådig i sin dom.

IKKE IMPONERT: Investor Jan Petter Sissener er selv investert i Schibsted, der 5,5 prosent av fondet hans, Canopy Holdings er lastet med Schibsted-aksjer. Foto: Erlend Aas / NTB
IKKE IMPONERT: Investor Jan Petter Sissener er selv investert i Schibsted, der 5,5 prosent av fondet hans, Canopy Holdings er lastet med Schibsted-aksjer. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert

- Det er vel ingen tvil om at investeringen var et bomskudd, sier investor Jan Petter Sissener til Børsen.

Eierne av den kriserammede strømmetjenesten Viaplay sa onsdag ja til en omstridt og dramatisk redningsplan for selskapet.

Dermed har Viaplays eiere - inkludert den norske storeieren Schibsted - gitt bort nesten all sin innflytelse over selskapet til de nye hovedeierne, franske Canal Plus og tsjekkiske PPF. De sitter nå med 29,3 prosent av aksjene hver.

Norske Schibsted eier om lag 10 prosent av aksjene i Viaplay. Den omdiskuterte investeringen, med en prislapp på 380 millioner kroner, ble gjennomført i september.

- Penger ut av vinduet

Ifølge TT blir Schibsteds aksjer nå nærmest verdiløse etter at onsdagens redningsplan ble vedtatt.

Sissener er selv investert i selskapet, der 5,5 prosent av fondet hans, Canopy Holdings, er lastet med Schibsted-aksjer.

- Investeringen framstår veldig impulsiv og lite planlagt. Siste ord er nok ikke sagt, men det kan se ut som om det var penger ut av vinduet, sier investoren om Schibsteds grep.

Medieekspert Lasse Gimnes istemmer:

- Slik situasjonen er nå, så ser dette ut til å ha vært en svært dårlig investering for Schibsted. Det sto nok verre til med Viaplay enn hva man forutså på investeringstidspunktet. I så måte var og er dette en høyrisikoinvestering, sier Gimnes til Børsen.

Verdiene raser

- Hva betyr dette for aksjonærene?

- For aksjonærene betyr det som nå har skjedd og det som nå skjer at verdiene krymper mye og raskt. Mange taper store penger på sine Viaplay-investeringer. Ja, slik det ser ut, så vil nok flere tape hele sin investering.

I forkant av onsdagens generalforsamling rettet sjefjurist Sverre Linton i Aktiespararna, som er en medlemsorganisasjon for svenske aksjeeiere, kritikk mot Viaplay i et intervju med nyhetsbyrået TT.

Han mener Viaplay på et tidligere tidspunkt burde ha gjort det klart for aksjeeierne hvor tøft det står til i selskapet.

- Det er svært brutalt for aksjeeierne. Nå har vi et blodbad, der selskapet forhåpentligvis får beholde hodet, sa han.

- Avventer

Jann-Boje Meinecke, som er investeringsansvarlig i Schibsted, ville i forkant av generalforsamlingen ikke kommentere den potensielle økonomiske smellen.

- Vi ser på våre muligheter i denne prosessen og kommer tilbake med en beskjed til markedet når vi finner det rett, sa han.

Schibsted var ifølge TT ikke til stede på onsdagens generalforsamling.

«Vi har ingen planer om å innkalle til pressekonferanse og avventer intervjuer på grunn av at dette er et steg i den lengre rekapitaliseringsprosessen vi er inne i», skriver Viaplays presseavdeling i en e-post til nyhetsbyrået.

Gimnes er spent på hvordan framtida vil se ut for Viaplay.

- Det er et veldig negativt bakteppe for tida. Enorme kostnader og sviktende inntekter er ingen god kombinasjon. Vi får håpe de klarer seg, men jeg blir ikke overrasket over om de selger flere rettigheter og samtidig gjør en stor nedskalering av satsingen sin, sier han.