Jordbruksoppgjøret:

Bøndene får inntektsøkning på 23 prosent

Staten og jordbruket er enige i jordbruksoppgjøret.

ENIGHET: Sandra Borch kunne tirsdag presentere en avtale mellom Norsk Bondelag og staten. Foto: Annika Byrde / NTB
ENIGHET: Sandra Borch kunne tirsdag presentere en avtale mellom Norsk Bondelag og staten. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble det enighet i jordbruksoppgjøret, og avtalen ble presentert under en pressekonferanse av blant andre landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og leder i Norges Bondelag og forhandlingsleder Bjørn Gimming.

Inntektsøkning i landbruket er på 23 prosent, rundt 110 000 kroner per årsverk.

- Stor avstand

Avtalen har en ramme på 4,15 millarder kroner, som finansieres over statsbudsjettet med 2,9 milliarder kroner, samt målprisøkning på 864 millioner kroner.

- Regjeringen viser med all tydelighet at vi prioriterer nasjonal matberedskap. Denne enigheten mellom jordbruket og staten vil bidra til å trygge matproduksjonen over hele landet, matsikkerhet og økt selvforsyning, kunngjorde statsrådet innledningsvis.

Det blir også lagt til 48 millioner kroner i overførte midler, samt endret verdi i jordbruksfradraget på 328 millioner kroner.

- Veien hit har ikke vært enkel, det var stor avstand mellom krav og tilbud. Vi har fått innfridd krav på noen områder, delvis på andre krav, og noen har vi ikke fått innfridd. Sånn er forhandlinger, sa Gimming.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer