Jordbruksoppgjøret:

Bøndene får inntektsøkning på 23 prosent

Staten og jordbruket er enige i jordbruksoppgjøret.

ENIGHET: Sandra Borch kunne tirsdag presentere en avtale mellom Norsk Bondelag og staten. Foto: Annika Byrde / NTB
ENIGHET: Sandra Borch kunne tirsdag presentere en avtale mellom Norsk Bondelag og staten. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble det enighet i jordbruksoppgjøret, og avtalen ble presentert under en pressekonferanse av blant andre landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og leder i Norges Bondelag og forhandlingsleder Bjørn Gimming.

Inntektsøkning i landbruket er på 23 prosent, rundt 110 000 kroner per årsverk.

- Stor avstand

Avtalen har en ramme på 4,15 millarder kroner, som finansieres over statsbudsjettet med 2,9 milliarder kroner, samt målprisøkning på 864 millioner kroner.

- Regjeringen viser med all tydelighet at vi prioriterer nasjonal matberedskap. Denne enigheten mellom jordbruket og staten vil bidra til å trygge matproduksjonen over hele landet, matsikkerhet og økt selvforsyning, kunngjorde statsrådet innledningsvis.

Det blir også lagt til 48 millioner kroner i overførte midler, samt endret verdi i jordbruksfradraget på 328 millioner kroner.

- Veien hit har ikke vært enkel, det var stor avstand mellom krav og tilbud. Vi har fått innfridd krav på noen områder, delvis på andre krav, og noen har vi ikke fått innfridd. Sånn er forhandlinger, sa Gimming.

Bøndene krevde 6,9 milliarder kroner, mens staten tilbød 3,3 milliarder. Hovedtrekk i avtalen går blant annet på utvikling av melkeproduksjon og klima- og miljøomstilling.

BONDE-DEMO: Her demonstrerer over 2000 bønder i Oslos gater mot regjeringens jordbrukspolitikk. Video: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Gimming understreket imidlertid at at mye gjenstår.

- Jobben med å løfte bondens inntekt er likevel langt fra over, sa han.

- Men jeg mener vi har kommet så langt vi kunne i dette jordbruksoppgjøret, vi har fått løftet inntektene mer enn vi har klart på mange tiår.

- Mageplask

Det er imidlertid ikke alle som er like fornøyde med oppgjøret, blant andre småbrukarlagets leder.

- Totalt mageplask fra regjeringen, lyder dommen fra Tor Jacob Solberg overfor NTB.

Rødts landbrukspolitiske talsperson Geir Jørgensen er heller ikke imponert.

- Det er hårreisende at staten ikke kommer bøndene mer i møte. Selvforsyninga i Norge er så lav at det er et beredskapsproblem, og en skikkelig inntekt for bøndene er en av mange ting som må på plass for å få opp norsk selvforsyning. Dette er ikke nok for å skape optimisme i jordbruket, og gjør museskritt i jobben med å inntektslikestilling og styrking av selvforsyninga, skriver han i en kommentar til Børsen.

For en gjennomsnittshusholdning vil økningen i målpriser i jordbruksoppgjøret gi 400 kroner ekstra i matkostnader, står det i protokollen regjeringen har lagt ut på sine nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer