Bondevik: - Det var ganske enkelt

Dommen og anklagene mot Jeffrey Epstein ble bredt omtalt i norske medier samme år som Mette-Marit møtte ham for første gang.

SKANDALEOPPSLAG: Denne saken om prins Andrew og hans forhold til overgrepsdømt Jeffrey Epstein sto på trykk i Dagbladet 9. mars 2011. Kronprinsesse Mette-Marit møtte Epstein flere ganger også etter liknende oppslag i andre medier. Faksimile: Dagbladet
SKANDALEOPPSLAG: Denne saken om prins Andrew og hans forhold til overgrepsdømt Jeffrey Epstein sto på trykk i Dagbladet 9. mars 2011. Kronprinsesse Mette-Marit møtte Epstein flere ganger også etter liknende oppslag i andre medier. Faksimile: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Skandalen rundt prins Andrew og hans pedofile omgangsvenn kaster skygger over britenes drømmebryllup. Men ekskona støtter ham». Slik lød Dagbladets ingress i en artikkel som ble publisert 9. mars 2011. I artikkelen ble Jeffrey Epstein omtalt som «pedofilidømt» og prinsens «pedofile omgangsvenn».

«Det britiske kongehuset har reagert sterkt på prinsens vennskap med Epstein, som har sonet halvannet års fengsel for seksuell omgang med mindreårige jenter», sto det i saken.

Dommen mot Epstein ble omtalt av norske medier minst 15 ganger i 2011.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Mette-Marit møtte Epstein

Kronprinsesse Mette-Marit sa til Dagens Næringsliv onsdag at hun møtte Epstein for første gang nettopp i 2011. Mellom 2011 og 2013 møtte hun Epstein ved flere anledninger, erkjenner hun. Slottet sier til Dagens Næringsliv at de fleste møtene fant sted i USA, og at ett møte fant sted i Norge.

- Jeg ville aldri hatt noe med Epstein å gjøre dersom jeg hadde vært klar over alvorlighetsgraden av hans kriminelle handlinger. Jeg burde undersøkt Epsteins fortid nærmere, og beklager at jeg ikke gjorde det, sa Mette-Marit til Dagens Næringsliv.

Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, uttalte at Mette-Marit kuttet kontakten med Epstein i 2013.

- Kronprinsessen valgte å avslutte kontakten med Epstein i 2013, blant annet fordi hun opplevde at Epstein prøvde å bruke forbindelsen han hadde hatt med kronprinsessen overfor andre personer.

Bondevik googlet

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har fortalt til Dagens Næringsliv at han møtte Epstein i 2013 og i 2015. Under det siste møtet antydet Epstein at han ville støtte Oslosenteret, ifølge Bondevik.

Deretter utførte den tidligere statsministeren en bakgrunnssjekk av Epstein.

- Jeg skjønte etter hvert mer om hvilken bakgrunn han hadde. Jeg var ikke klar over dette da jeg ble invitert til ham. Men da jeg fant ut av det, så var konklusjonen ganske klar fra min side, sier Bondevik til Dagbladet.

Bondevik forteller at han googlet Epstein, og at han kuttet kontakten med ham etter dette.

- Var det enkelt å finne ut om bakgrunnen hans da du googlet ham?

- Ja, det var ganske enkelt. Det sto noe om dommen der, sier Bondevik.

KOMMENTAR: Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell om hvorfor kronprinsesse Mette-Marit nå beklager sine møter med Jeffrey Epstein. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Marianne Hagen, som var kommunikasjonssjef for Det norske kongehuset på tidspunktet Mette-Marit møtte Epstein, henviser Dagbladet til Slottet for spørsmål tilknyttet møtene.

Slottet avviser tirsdag morgen alle Dagbladets spørsmål om kontakten med Epstein. De vil ikke kommentere hvorvidt det har kommet henvendelse fra FBI eller om Mette-Marit var kjent med dommen mot Epstein da de to møttes.

- Oppsiktsvekkende

Omdømmeekspert Trond Blindheim, dosent ved Høyskolen Kristiana, mener det er oppsiktsvekkende at Mette-Marit hadde så mye samvær med en offentlig kjent seksualforbryter.

- Hun sier at hun ikke var klar over alvorlighetsgraden ved hans kriminalitet, men det kunne hun jo bare ha lest seg til på Wikipedia. Kontakten, og det at hun ikke visste, er selvsagt ikke bra for omdømmet hennes, sier Blindheim.

- «Si meg hvem du omgås, og jeg skal fortelle deg hvem du er», sa en gresk vismannen for et par tusen år siden.

Medieomtale i Norge

Dommen mot Epstein ble omtalt minst seks ganger i norske papiraviser i 2011. Det viser en gjennomgang i mediearkivet Retriever. Gjennomgangen viser også at dommen ble omtalt minst ni ganger i norske nettaviser.

Samtidig ble anklagene mot ham omtalt også i årene før.

Allerede i 2007 omtalte Se og Hør at Jeffrey Epstein hadde innrømmet å ha betalt mindreårige prostituerte for sex. De omtalte også at en kvinne saksøkte ham på bakgrunn av anklager om at han skal ha tvunget henne til sex i bytte mot en modellkarriere. Kvinnen var bare 16 år da hendelsen fant sted, skrev de.

I juli 2008 skrev E24 at Epstein måtte i fengsel etter å ha sagt seg skyldig i å «ha ansatt mindreårige jenter for erotisk massasje og sex». Tittelen var «milliardær dømt for utukt».

2. mars 2011 viet VG én side i sin papiravis til Virginia Giuffres - tidligere Roberts - søksmål mot Jeffrey Epstein. I den forbindelse hevdet hun blant annet at hun som mindreårig ble «seksuelt utnyttet av Epsteins voksne, mannlige venner, deriblant kongelige», skrev VG. De skrev også at Epstein i 2008 hadde innrømmet å ha hatt sex med mindreårige.

7. mars 2011 skrev NTB en artikkel om at britiske prins Andrew «kan bli nedgradert etter opphold hos en straffedømt pedofil», som identifiseres som Jeffrey Epstein. Artikkelen ble blant annet publisert av Dagbladet, Vårt Land og Bergens Tidende.

Dagen etter omtalte TV 2 at Andrew har hatt tett vennskap og omgang med Jeffrey Epstein. «Han er dømt for seksuell omgang med mindreårige jenter, og skal i ren Berlusconi-stil- ha hatt flere unge massører på eiendommen i Florida», skrev de.

9. mars 2011 viet Dagbladet to sider i papiravisa til å omtale vennskapet mellom Andrew og Epstein. I artikkelen omtales Epstein som prins Andrews «pedofile omgangsvenn» og «pedofilidømt».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer