Bali:

Bønn: - Kom tilbake!

I 2019 var det 6,2 millioner utenlandske turister som besøkte den populære ferieøya. I 2021 kom det bare 45 besøkende.

STENGT: Turistnæringen på Bali halter som følge av at det nesten ikke har vært noen turister på øya siden starten av pandemien. Mandag varslet myndighetene i Indonesia at de ikke tillater innreise fra Norge. Foto: Sonny Tumbelaka/ AFP/ NTB
STENGT: Turistnæringen på Bali halter som følge av at det nesten ikke har vært noen turister på øya siden starten av pandemien. Mandag varslet myndighetene i Indonesia at de ikke tillater innreise fra Norge. Foto: Sonny Tumbelaka/ AFP/ NTB Vis mer
Publisert

I oktober gjenåpnet den berømte ferieøya Bali for turister, etter strenge restriksjoner gjennom hele pandemien.

To måneder seinere er Bali fortsatt langt unna å være det ferieparadiset som før pandemien, med fullbookede hoteller, fulle restauranter og travle strender.

Da Bali gjenåpnet var det bare to turister som våget seg tilbake til øya, sammenliknet med en halv million turister den samme måneden i 2019. Og ikke et eneste internasjonalt fly har landet på øya siden, ifølge Bloomberg.

INGEN TURISTER: Siden Bali gjenåpnet i oktober har det vørt strenge innreiserestriksjoner i landet. Det har ført til få turistbesøk på øya, og flere i turistnæringen kan ikke tjene til livets opphold. Slik så det ut på Bali dagen etter gjenåpningen i oktober. Foto: Sonny Tumbelaka/ AFP/ NTB
INGEN TURISTER: Siden Bali gjenåpnet i oktober har det vørt strenge innreiserestriksjoner i landet. Det har ført til få turistbesøk på øya, og flere i turistnæringen kan ikke tjene til livets opphold. Slik så det ut på Bali dagen etter gjenåpningen i oktober. Foto: Sonny Tumbelaka/ AFP/ NTB Vis mer

Økonomisk krise

Mange av de lokale på øya lever av den massive turistnæringen som normalt står på for fullt. Nå er situasjonen svert krevende for mange.

Wayan Sentiani (36) tjener knapt en tiendedel av hva hun pleide å tjene på å selge T-skjorter og Saronger i nærheten av Kuta beach.

I nesten ti år har Sentiani tjent en dagslønn på rundt 2 millioner rupiah, noe som tilsvarer omtrent 1200 kroner, hovedsakelig fra australske, kinesiske og europeiske kunder.

- I går hadde jeg butikken åpen fra sju på morgenen til sju på kvelden og jeg solgte bare varer til en pris av 75 000 rupiah (som tilsvarer 42 kroner). Dette er situasjonen nesten hver dag. Jeg håper virkelig at utenlandske turister kommer tilbake snart, sier hun til Bloomberg.

Den omfattende nedstengingen av ferieparadiset har gått hardt ut over økonomien på øya. Bali er den hardest rammede regionen i Indonesia, og i 2020 dalte økonomien i Bali hele 9,3 prosent. Brutto nasjonalt i Indonesia falt 3,4 prosent de første ni månedene i 2021.

TURISTFORBUD: Drømmen om Bali må legges på is - i alle fall til 2021. Video: NTB Scanpix Vis mer

Turistnæringen rakner

Håpet om at turistene skal strømme tilbake til øya henger foreløpig i en tynn tråd, ettersom øya har strenge karantene- og testregler i frykt for et nytt virusutbrudd.

Høytidssesongen på slutten av året vil være avgjørende for om myndighetene på Bali letter på restriksjonene. Dersom de klarer å holde viruset under kontroll, er det mer sannsynlig at turistnæringen på øya kan ta seg opp fortere.

- Vi seiler mellom to rev: helse og økonomi, sier Gusti Agung Ngurah Rai Suryawijaya, nestleder i øyas avdeling for hoteller og restauranter.

Det likevel ikke uten grunn at Indonesia frykter en ny smittebølge. I slutten av mai kjempet landet med et av de verste smitteutbruddene som verden har sett, etter feiringen Eid al-Fitr. Det førte til flere enn 140 000 dødsfall.

Vaksinegraden i landet er også betraktelig lav. Færre enn 40 prosent av befolkningen er fullvaksinert, noe som gjør landet skjørt for en oppblomstring av smitten.

TOMT: En mann venter på kunder til sin surfebrett-utleie ved stranda på Bali i oktober. Foto: AP Photo/Firdia Lisnawati/ NTB
TOMT: En mann venter på kunder til sin surfebrett-utleie ved stranda på Bali i oktober. Foto: AP Photo/Firdia Lisnawati/ NTB Vis mer

Nekter innreise fra Norge

Å ankomme Bali er mye mer vanskelig å ankomme enn andre strand-destinasjoner i regionen. Turister som ankommer Bali må som hovedregel i karantene i minst ti dager. Det er en betydelig forskjell fra land som blant annet Thailand og Vietnam som lar reisende fra flere land ankomme uten innreisekarantene.

Mandag besluttet myndighetene i landet seg for å forby innreise til Indonesia for reisende fra både Norge, Danmark og England, på grunn av smitteøkningen med omikron-varianten. Det opplyser ministeren for sjøfartsdirektoratet, Luhut Binsar Pandjaitan, i en pressemelding, ifølge den lokale avisa Kumparan.

Indonesiske statsborgere som reiser inn til landet fra enten Norge eller Danmark kan imidlertid komme inn, men da kreves det en karantenetid på 14 dager.

Så langt i år er det bare registrert 45 besøkende turister på Bali. Nesten alle turistene ankom ferieøya i private yachter, fordi flyplassen på Bali, Ngurah Rai International Airport, har vært stengt for internasjonale flyginger nesten hele året.

For å komme til Bali må utenlandske turister kjøpe et visum til 300 dollar, som tilsvarer 2700 kroner, ta flere PCR-tester og kjøpe en spesifikk helseforsikring, ifølge CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer