Bønn til Erna: Katastrofe truer

Hotelltopp ser mange muligheter mellom makstallene 200 og 500 personer.

KONFERANSESMELL: Quality Hotel Gardermoen er Norges største konferansehotell, men inntil videre kan de ikke arrangere konferanser for mer enn 200 personer. Det kommer fremdeles til å ta lang tid før de kan fylle opp lokalet som på dette bildet. Foto: Quality Hotel
KONFERANSESMELL: Quality Hotel Gardermoen er Norges største konferansehotell, men inntil videre kan de ikke arrangere konferanser for mer enn 200 personer. Det kommer fremdeles til å ta lang tid før de kan fylle opp lokalet som på dette bildet. Foto: Quality Hotel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag annonserte regjeringen at den øvre grensen for antall personer på arrangementer ikke utvides fra 200 til 500 personer og at avgjørelsen om å utvide utsettes på ubestemt tid.

Det kan få katastrofale følger for hotellnæringa, frykter partene i arbeidslivet.

Store kunder må avbestille

En som kjenner hvor skoen trykker er driftsdirektør for konferansehotellkjeden Quality Hotel i Norge, Henrik Ståhl.

BEKYMRET: Driftsdirektør for Quality Hotel i Norge, Henrik Ståhl.
BEKYMRET: Driftsdirektør for Quality Hotel i Norge, Henrik Ståhl. Vis mer

Han forteller til Børsen at myndighetenes beslutning om å utsette avgjørelsen, rammer deres hoteller hardt.

- Vi er i dialog med flere kunder som hadde planlagt store konferanser i høst, som nå antakelig må avbestille, eller kunden må redusere antall deltakere på konferansen, skriver Ståhl i en e-post til Børsen.

Han peker på at regelen om en meters avstand er med på å begrense hvor mange gjester de klarer å ta inn. Likevel:

- Vi hadde ønsket og håpet at grensen skulle økes til 500. Når det ikke kommer så innebærer det at det er færre ansatte vi kan forsvare å ta tilbake til jobb. Dette vurderes nå pr. hotell hvordan det påvirker bemanningen til høsten, skriver Ståhl.

Dette gjelder blant annet Quality Hotel Gardermoen, som er Norges største konferansehotell.

Kritisk til begrensninger

Ståhl sier at med reglene om en meters avstand så er det ikke så mange hoteller som kunne holdt konferanser med 500 deltakere, men han setter spørsmålstegn ved hvorfor det er akkurat der grensen skal settes.

- Vurderingene kunne gjerne gått i et lavere spenn, for eksempel en åpning for opp til 300 personer og ikke vente helt til man ser at det er forsvarlig å åpne for 500, slår Ståhl fast, og fortsetter:

- Det ligger mange konferanser i spennet 200 - 400 deltakere som ikke kan gjennomføres fordi vurderingen ligger på 500.

Bekymringene for hotellbransjens ve og vel deles også av NHOs næringspolitiske fagsjef Ole Michael Bjørndal. Han mener hotellene har tilegnet seg smittevernkompetanse og rutiner som tilsier at de hadde klart å gjennomføre større arrangementer enn de nå har lov til.

- Denne utsettelsen betyr mange millioner i tapte inntekter. Jeg frykter at flere må sies opp, uavhengig av om vi får gjennomslag for kravet om å forlenge permitteringsordningen til 52 uker, sier Bjørndal til Børsen.

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke deler bekymringen:

- For kultur- og konferansemarkedet er det helt nødvendig å kunne samle mer enn 200 personer. Det er derfor avgjørende å finne løsninger for hvordan profesjonelle aktører kan få samle flere grupper av 200 personer på en trygg måte. Det blir også viktig å forlenge kompensasjonsordningen og utvide permisjonsperioden til 52 uker, sier Horneland Kristensen.

«Farlig og defensivt»

Så langt har ikke regjeringen konkludert med at permitteringsordningen skal utvides, men statsminister Erna Solberg kom med følgende løfte i slutten av juni:

- Vi har avklart at vi kommer til å utvide tiden for permittering hvis arbeidsmarkedssituasjonen fortsetter å være som i dag.

«Farlig og defensivt», kalte LO-sjef Hans Christian Gabrielsen statsministerens holdning. Onsdag fulgte han opp med å si at beslutningen om å utvide permitteringsordningen «burde vært på plass før sommeren».

- Det sier seg selv at den er overmoden, så nå forventer jeg at regjeringen tar beslutningen i løpet av veldig, veldig kort tid, sa Gabrielsen til NTB.

LO, NHO og Virke har lenge argumentert hardt for å utvide permitteringsperioden til 52 uker for å hjelpe bedrifter som sliter som følge av coronatiltak.

Tidligere denne uka la NHO fram nedslående tall fra sin siste medlemsundersøkelse. Hele en av fire reisebedrifter frykter konkurs og en av tre sier oppsigelser er nærstående.

Krever forlengelse av ordninger

Ståhl maler at beksvart bilde av hva som kan bli konsekvensene utover høsten.

- For å ikke få masseoppsigelser i høst er det helt avgjørende at permitteringsordningen forlenges, lyder meldingen fra driftsdirektøren.

Det kan uansett se ut som om regjeringen kan bli tvunget til å forlenge ordningen, uansett hva den selv lander på. Ifølge FriFagbevegelse er det nå flertall på Stortinget for utvidelse av ordningen.

Onsdag møtte partene i arbeidslivet finansministeren, der de på nytt fremmet kravet om forlengelse av ordningen. Og når også Frp har varslet at de mener det er riktig å utvide permitteringslengde «hvis LO og NHO mener det fortsatt er et krav og situasjonen krever det», så har regjeringen intet valg.

I etterkant av møtet med partene i arbeidslivet sa finansminister Jan Tore Sanner at regjeringen har vært opptatt av at de vil ha dialog med partene før de fatter en ny beslutning.

- Nå har vi hatt dialogen. En beslutning vil komme om ikke så altfor lenge, sier Sanner.

På spørsmål om hvor raskt en avgjørelse om permitteringsreglene kan tas, svarer arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen følgende:

- Raskt. Men det betyr ikke at det kommer om fem minutter.

Vurderer målrettede tiltak

Henrik Stål ved Quality-hotellene mener i tillegg at kompensasjonsordningene burde forlenges og bli mer presise mot ulike bransjer som sliter i variert grad.

Finansminister Jan Tore Sanner sier til Børsen at kompensasjonsordningen ble innført som et midlertidig tiltak da store deler av Norge ble nødt til å stenge ned, og skal gi støtte til faste, uunngåelige utgifter for bedrifter med stort omsetningsfall.

- Det er mulig å søke om støtte gjennom kompensasjonsordningen ut august, deretter avsluttes ordningen, sier Sanner.

- Nå når store deler av norsk økonomi har tatt seg opp igjen, vurderer regjeringen løpende mer målrettede tiltak for de bransjene som er hardest rammet av virusutbruddet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer