Slår alarm

Bønn til verdenslederne: - Veldig bekymret

Maldivenes tidligere president bønnfaller nok en gang verdens ledere om å forplikte seg til 1,5-gradersmålet. Han er ikke imponert over G20-landenes enighet før klimatoppmøtet i Glasgow.

HARDT RAMMET: Øynasjonen Maldivene er blant landene som er mest sårbare for global oppvarming og klimaendringer. Foto: Reinhard Krause / Reuters / NTB
HARDT RAMMET: Øynasjonen Maldivene er blant landene som er mest sårbare for global oppvarming og klimaendringer. Foto: Reinhard Krause / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- 1,5-gradersmålet må fremmes igjen, fastslås og aldri forkastes. Alt over 1,5 grader og Maldivene vil forsvinne. Vi kan ikke signere en selvmordspakt, sier Mohamed Nasheed til The Guardian.

Maldivenes tidligere president deltar på FNs klimatoppmøte i Glasgow, COP26, med ett mål for øye: å få verdens land til å forplikte seg til utslippskutt som vil begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Noe annet har ikke Maldivene råd til.

Svært utsatt

Med en gjennomsnittlig høyde på 1,5 meter over havet er øynasjonen, bestående av 26 atoller, det lavest beliggende landet i verden. Det er derfor blant landene som er mest utsatt for konsekvensene av global oppvarming - med ekstremvær, havnivåsigning og koralldød.

Maldivenes klima- og miljøminister Aminath Shauna sa det enda tydeligere i et intervju med nyhetsbyrået AP nylig:

- Forskjellen mellom 1,5 grader og 2 grader utgjør i bunn og grunn en dødsom for oss.

Nasheed har i årevis hatt en sterk stemme i den globale klimadebatten.

Allerede som sittende president under klimatoppmøtet i København i 2009 ga han klar beskjed om at 1,5-gradersmålet handler om liv eller død for øygruppa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer