Slår alarm

Bønn til verdenslederne: - Veldig bekymret

Maldivenes tidligere president bønnfaller nok en gang verdens ledere om å forplikte seg til 1,5-gradersmålet. Han er ikke imponert over G20-landenes enighet før klimatoppmøtet i Glasgow.

HARDT RAMMET: Øynasjonen Maldivene er blant landene som er mest sårbare for global oppvarming og klimaendringer. Foto: Reinhard Krause / Reuters / NTB
HARDT RAMMET: Øynasjonen Maldivene er blant landene som er mest sårbare for global oppvarming og klimaendringer. Foto: Reinhard Krause / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- 1,5-gradersmålet må fremmes igjen, fastslås og aldri forkastes. Alt over 1,5 grader og Maldivene vil forsvinne. Vi kan ikke signere en selvmordspakt, sier Mohamed Nasheed til The Guardian.

Maldivenes tidligere president deltar på FNs klimatoppmøte i Glasgow, COP26, med ett mål for øye: å få verdens land til å forplikte seg til utslippskutt som vil begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Noe annet har ikke Maldivene råd til.

Svært utsatt

Med en gjennomsnittlig høyde på 1,5 meter over havet er øynasjonen, bestående av 26 atoller, det lavest beliggende landet i verden. Det er derfor blant landene som er mest utsatt for konsekvensene av global oppvarming - med ekstremvær, havnivåsigning og koralldød.

Maldivenes klima- og miljøminister Aminath Shauna sa det enda tydeligere i et intervju med nyhetsbyrået AP nylig:

- Forskjellen mellom 1,5 grader og 2 grader utgjør i bunn og grunn en dødsom for oss.

Nasheed har i årevis hatt en sterk stemme i den globale klimadebatten.

Allerede som sittende president under klimatoppmøtet i København i 2009 ga han klar beskjed om at 1,5-gradersmålet handler om liv eller død for øygruppa.

Siden har han gjentatte ganger bedt verdens politikere om å heve ambisjonene i klimapolitikken radikalt, og tatt til orde for demokratisering gjennom forenkling av språket som benyttes.

Støre tror på gjennombrudd

Under Parisavtalen har Norge forpliktet seg til et utslippskutt på minst 50 prosent innen 2030, sammenliknet med utslippene i 1990. Innen 2050 skal minst 90 prosent kuttes.

Etter at SSB i sommer rettet opp feil i rapporteringen som gikk flere år tilbake, ble det kjent at klimagassutslippene i Norge fra 1990 til 2020 hadde gått ned med 3,4 prosent.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal holde innlegg på toppmøtet tirsdag.

Til NTB sier han at det overordnede målet med deltakelsen er å holde 1,5-gradersmålet i live, samt å gjøre framgang på noen av de viktigste områdene for at det skal bli mulig å oppnå.

«Så dumme dere er»

Når det gjelder Nasheed er han nå ambassadør for Climate Vunerable Forum, en sammenslutning av verdens mest klimasårbare land, og tilbake som toppolitiker på Maldivene, etter at han i 2012 ble avsatt gjennom det som ble omtalt som et statskupp.

Denne gang handler ikke hans hovedbudskap om å beskytte de mest sårbare landene, forteller ekspresidenten i The Guardians podkast «Today in Focus».

- Før tenkte jeg på vår egen sårbarhet. Nå tenker jeg «så dumme dere er». Hvis du vil beskytte din levemåte, ditt levebrød, må du endre deg. Det handler ikke lenger om de små øyene vi kommer til å miste. Dere kommer til å tape. Vi kommer alle til å tape, sier Nasheed.

Han viser til konsekvenser som allerede har gjort seg gjeldende - også i den vestlige verden - i form av ekstremvær.

ETTERLYSER HANDLING: Tidligere president på Maldivene, Mohamed Nasheed, omtaler et scenario med global oppvarming over 1,5 grader som «en dødsdom» for Maldivene og andre klimasårbare land. Foto: Dinuka Liyanawatte / Reuters / NTB
ETTERLYSER HANDLING: Tidligere president på Maldivene, Mohamed Nasheed, omtaler et scenario med global oppvarming over 1,5 grader som «en dødsdom» for Maldivene og andre klimasårbare land. Foto: Dinuka Liyanawatte / Reuters / NTB Vis mer

For Maldivenes vedkommende er situasjonen altså enda mer dramatisk: Ekstremværet er kraftigere og inntreffer stadig hyppigere. Økende havtemperaturer og forsuring av havet dreper korallrevet og truer det biologiske mangfoldet. Ikke minst bidrar havnivåstigningen og ekstremværet til kysterosjon. Landet kan være ubeboelig innen slutten av århundret dersom utviklingen ikke snur.

- Vi er veldig bekymret for det, sier klimaminister Abdullah Naseer til Sky News.

Ifølge klimaministeren bruker myndighetene allerede mer ressurser enn nødvendig på å beskytte kystlinja. Hvis de ikke snart finner alternative løsninger, tror han det vil bli nødvendig å evakuere innbyggerne på flere av øyene.

Ferieparadis

For folk fra andre deler av verden er Maldivene et ferieparadis med asurblå hav og finkornede strastrender.

Og det er turisme som er den store økonomiske driveren for den lille nasjonen.

Nesten sju av ti kroner på landets brutto nasjonalprodukt (67 prosent) kommer fra turistsektoren. De har med andre ord hatt sitt å stri med når det gjelder coronapandemien og svært få turister. På toppen av dette kommer klimaendringene, og de katastrofale følgene det kan få, både for øynasjonens turistsektor, og for hele nasjonens eksistens.

I år håper Maldivene å kunne ta imot 1,5 millioner turister, noe som er tre ganger så mange som bor på øyene tilsammen. I toppåret 2019 var 1,7 millioner turister innom den lille nasjonen.

ESKALERER: Smeltingen av grønlandsisen bidrar kraftig til havnivåstigningen, selv om CO2-utslippene kan bremses. Foto: Brennan Linsley / AP / NTB. Video / AP Vis mer

- Langt fra nok

Under helgas G20-toppmøte i Roma, ble lederne enige om å forsøke å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader og bli karbonnøytrale rundt midten av århundret.

Gruppa, som består av de 19 landene med størst økonomi i verden samt EU, ble også enige om å stanse finansieringen av kullkraftverk i utlandet innen utgangen av året, men kom ikke til enighet om å fase ut sine egne kullkraftverk.

Uttalelsen de gikk inn for likner målene i Parisavtalen, men sier lite om hvordan målene skal nås. Vage formuleringer rundt datoer og tiltak har ifølge NTB vekket bekymring blant mange.

- Dette er en velkommen start, men det vil ikke hindre oppvarmingen i å overstige 1,5 grader og ødelegge store deler av verden. Det er langt fra nok, sier Nasheed i en uttalelse, ifølge CNN.

Eksperter har uttalt at 1,5-gradersmålet krever at de globale utslippene halveres innen 2030, og at klimanøytralitet oppnås innen 2050.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer