Bønnfaller Erna: - Kritisk

«Norges største kjøpesenter» er på randen av konkurs.

STRØMSTAD: Ombudsmannen i Strømstad er svært bekymret for hvordan sommeren kommer til å bli. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet.
STRØMSTAD: Ombudsmannen i Strømstad er svært bekymret for hvordan sommeren kommer til å bli. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet. Vis mer
Publisert

I fjor omsatte Nordby Shoppingcenter for 4,6 milliarder kroner. De siste månedene har omsetningen sunket med 95 prosent i Strømstad.

Nordby har blitt til en spøkelsesby, og fredag fortsatte marerittet.

Da ble det kjent at bare Gotland slipper gjennom nåløyet, og at det ikke er lov å harryhandle i nærmeste framtid. Om det frister med billig godteri og tobakk må du belage deg på ti dagers karantene.

Beskjeden faller ikke i god jord hos «harrytur-mekkaen» Strømstad.

- Det er fullstendig krise og veldig tragisk, sier Marie Rask, ombudsmann for de handelsansattes forbund i Strømstad.

- Kritisk

Hun beskriver Strømstad som en spøkelsesby, og ser enda mørkere på framtida etter fredagens beskjed.

Rask mener konkursene nå er nærmere enn noensinne.

- De siste månedene har det vært massepermitteringer i kommunen, og mange butikker har mistet 98 prosent av omsetningen. Det er kritisk.

Rask forteller at mange butikker bare klarer å holde åpent en gang i uka, og at ingen har mulighet til å ansette sommervikarer.

SPØKELSESBY: Vanligvis kryr det av folk på Nordby Shoppingcenter. Når er senteret forvandlet til en spøkelsesby. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix.
SPØKELSESBY: Vanligvis kryr det av folk på Nordby Shoppingcenter. Når er senteret forvandlet til en spøkelsesby. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix. Vis mer

- Snart er det slutt. Butikkene nærmer seg konkurs med stormskritt, og arbeidsledigheten er skyhøy, sier hun.

- En økonomisk baktanke

Ombudsmannen skjønner seg ikke på den norske regjeringen, med Erna Solberg i spissen, sin beslutning.

- Jeg skjønner ikke beslutningen når vi ikke har hatt mange nye smittede i kommunen den siste tida. Istedenfor velger de stockholmernes feriefavoritt Gotland hvor det kommer til å samle seg mange mennesker i sommer, sier hun til Børsen.

SVINESUND: Et fullpakket Nordby kjøpesenter i mars 2017. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
SVINESUND: Et fullpakket Nordby kjøpesenter i mars 2017. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix. Vis mer

Rask viser til at Stockholm er en av byene som er hardest rammet av coronaviruset i Sverige, og at mange stockholmere har feriehus på Gotland.

Hun har tenkt mye på norske myndigheters valg den siste tida.

- De må ha hatt en økonomisk baktanke, og heller tenkt at det er bra at nordmennene handler i eget land, mener Rask.

Vil endre vurderingen

Folkehelseinstituttet har opplyst at det må være færre enn 20 smittede per 100 000 innbygger for å bli klassifisert som en region med akseptabelt smittetrykk.

Selv om Strømstad har et lavt smittetall ligger de i region Västra Götaland hvor det var 127 nye smittede per 100 000 innbygger i uke 23.

- Nei, nei, nei, dette var ikke som vi håpet. Men vi har klart å holde ut i tre måneder, så da klarer vi to uker til, sier Ståle Løvheim, sentersjef på Nordby Shoppingcenter, til Sarpsborg Arbeiderblad.

Han ønsker at vurderingen av smittespredningen i regionen skal omgjøres, da det er områder med mer smitte enn andre.

- Vi kjemper for og håper vi når fram med at Norra Bohuslän skal regnes som en egen enhet, sier han til avisa.

GRENSEHANDEL: Nordmenn handler alkohol for 2,2 milliarder kroner på Systembolaget i Sverige. Hele ni av ti kunder på Systembolaget i Strömstad er norske. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Dumper prisene

Som følge av grensenekten har butikkene på Nordby sett seg nødt til å dumpe prisene.

- Vi har nesten ingen kunder så når vårkolleksjonen ikke blir solgt, og sommerkolleksjonene kommer inn, er butikkene nødt til å dumpe prisene, forteller ombudsmann Rask.

- Det er ikke mulig å selge varer når det ikke finnes kunder. Hele stedet er dødt. Det finnes ingen vogner som rister, ingen biler på parkeringsplassen og ingen som roper etter mamma og pappa, legger hun til.

Rask hadde tro på at ting kom til å løse seg i nærmeste framtid, men etter fredagens beskjed ser hun bekmørkt på framtida.

- Tragisk

- Det er fryktelig tragisk. Jeg har fått mail fra butikkeiere som lurer på hva de skal gjøre, og slike meldinger gjør vondt å få.

Rask har en klar beskjed til den norske regjeringen:

- De må se hvordan vi svensker lever. Vi har også restriksjoner. Vi går ikke oppå hverandre, treffer ikke de eldre, har ingen store arrangementer, og har sprit og avstandsskilt i alle butikker. Vi lever et isolert liv vi også, og vi gjør det for å beskytte hverandre.

Mandag skrev Børsen om hvordan en rekke ordførere og turistsjefer i andre kommuner i Sverige også ser på regjeringens siste beslutning som et knusende nederlag.

Blant dem var ordfører i Strømstad, Kent Hansson.

- Jeg er skuffet. Jeg trodde faktisk at man skulle lage en regional løsning for oss, har ordføreren uttalt til Strömstads Tidning.

Børsen har forsøkt å få en kommentar fra statsminister Erna Solberg tirsdag, men statsministeren har ikke vært tilgjengelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer