Under en pressekonferanse onsdag ettermiddag fortalte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at skjenkestoppen, som har vart siden 10. november, vil bli forlenget. Det nye tiltaket varer i første omgang i to uker, til og med 3. mars.
- Når vi åpner på noen områder må vi holde igjen på andre, sa Johansen og la til:
- Vi viderefører fortsatt skjenkestopp, fortsatt stengte treningssentre og forbud mot alle arrangementer. Det gjelder for to uker framover, og vi vil ta en ny vurdering i løpet av de neste to ukene.
Det blir møtt med sterke reaksjoner fra leder av NHO reiseliv, Kristin Krohn Devold, som bønnfaller Raymond Johansen og Oslo kommune om å åpne ølkranene så fort som mulig.

- Nå som det har vært lavere smitte i Oslo over tid og vaksineringen er i full gang, forventer vi at byrådet opphever skjenkeforbudet, eller i hvert fall tillater redusert skjenketid, så raskt som mulig, sier hun i en uttalelse.

Må holde stengt
- Hardt og brutalt
Devold viser til at Oslo har vært uten skjenking i over tre måneder.
- Det rammer serveringsbransjen hardt og brutalt. Hundrevis av særlig små serveringssteder er på randen av konkurs. Alkoholsalget utgjør en betydelig del av restaurantenes inntjening. Nå haster det å få opphevet skjenkestoppen, skal vi klare å redde serveringsbransjen i Oslo, sier Krohn Devold.
Dagens beskjed fra Raymond Johansen kommer etter at det tirsdag ble klart at regjeringen skroter de regionale tiltaksnivåene i «ring 1» og «ring 2»-kommunene på Østlandet.

Fortsatt sosial nedstengning i Oslo
Dermed er det nå opp til kommunene selv å bestemme hvilke tiltak som skal være gjeldende fra og med torsdag 18. februar.
Krohn Devold mener det er bra at Oslo nå har fått både ansvaret og makten til å selv bestemme hvilke tiltak kommunen skal ha framover. Samtidig forventer hun at Johansen og byrådet legger en tydelig blan for gjenåpning, «slik at serveringsstedene får den forutsigbarheten de trenger når de skal planlegge for åpning, ta tilbake ansatte og bestille inn varer.»
- Vi ser fram til et godt samarbeid med byrådet i Oslo slik at vi sammen kan finne gode løsninger for en snarlig gjenåpning av bransjen, fortsetter hun.

Håver inn: - Kraftig bismak
- Ekstremt alvorlig
Krohn Devold viser til NHO reiselivs siste medlemsundersøkelse gjennomført blant 600 reiselivsbedrifter den første uka i februar. Den viser at 65 prosent av de spurte serveringsbedriftene i Oslo mener det er en reel risiko for at de kommer til å gå konkurs som følge av coronakrisa.
Videre viser den at så mange som 6 av 10 mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid. Over halvparten har gjennomført oppsigelser, mens 6 av 10 har planer for oppsigelser.
- Tallene taler for seg. Situasjonen i Oslo er ekstremt alvorlig. Vi risikerer faktisk å miste mange, små unike steder som har vært her i årevis og som gjør Oslo til en hyggelig og pulserende by, sier hun videre før hun kommer med følgende krav til Raymond Johansen:
- Nå må byråden ta på alvor den alvorlige krisen bransjen står i, og så fort som mulig tillate at serveringsstedene kan servere vin til maten. Bransjen tar smittevern på alvor, og det er fullt mulig å nyte vin til maten med god avstand til andre gjester.