Bonusfest i pandemiår: - Spesielt

Det var en kraftig økning i bonusutbetalingene i privat sektor i 2021.

BONUSVEKST: Bonusutbetalingen i privat sektor økte med 17,1 prosent fra 2020 til 2021. Foto: Cornelius Poppe / NTB
BONUSVEKST: Bonusutbetalingen i privat sektor økte med 17,1 prosent fra 2020 til 2021. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

I dag presenterte SSB tall for lønnsutviklingen i Norge i 2021, og det er spesielt ett punkt som skiller seg ut:

- Ganske spesielt

I privat sektor var det i 2021 en kraftig vekst i utbetalinger av bonuser. Fra 2020 til 2021 økte gjennomsnittlig bonus per måned med 17,1 prosent. Til sammenlikning økte bonusene i sektoren 4,8 prosent året før.

- Det er ganske spesielt i ei tid som er litt kriseretta for økonomien. Det er meningen at de på toppen skal roe seg litt ned, men så blir det helt voldsomme bonusøkninger når det går bra, og helt voldsomme bonusøkninger når det går dårlig, sier Mimir Kristjansson, stortingsrepresentant for Rødt, til Børsen.

Seniorrådgiver i SSB, Håkon Grini, mener at en medvirkende årsak til økningen kan ha vært at mange bonuser ble tilbakeholdt i 2020 grunnet usikkerhet knyttet til pandemien.

- En del av disse kan i stedet ha blitt utbetalt i 2021 da man så at konsekvensene av pandemien ble mindre enn fryktet, sier Grini.

Kristjansson mener at fjorårets bonusfest på en god måte illustrerer at det er stor forskjell mellom de på toppen og de på bunnen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer