- Bør ikke få jobben

- Vi trenger ikke en gammeldags regnemaskin på to bein, mener MDGs Rasmus Hansson.

SPURT: Jens Stoltenberg er manges favoritt og ble spurt av Finansdepartementet om han ville vurdere å søke, men fortsatt er det også de som er skeptiske til å få den tidligere Ap-lederen og statsministeren som ny sjef for Norges Bank. Foto: Gints Ivuskans / AFP
SPURT: Jens Stoltenberg er manges favoritt og ble spurt av Finansdepartementet om han ville vurdere å søke, men fortsatt er det også de som er skeptiske til å få den tidligere Ap-lederen og statsministeren som ny sjef for Norges Bank. Foto: Gints Ivuskans / AFP Vis mer
Publisert

- Han er en dyktig politiker som jeg har stor respekt for, men han har jobbet hele sin karriere innenfor den norske oljebobla, og nå trenger vi noen med helt andre visjoner og perspektiver. Jens Stoltenberg bør ikke få jobben som ny sentralbanksjef.

Det sier MDG-stortingsrepresentant Rasmus Hansson til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Tirsdag ble det kjent at Natos generalsekretær og tidligere statsminister Jens Stoltenberg er blant de 22 personene som har søkt på stillingen som ny sentralbanksjef.

Flere har i forkant uttalt seg kritisk rundt mulighetene for at den tidligere Ap-lederen får jobben som ny sjef i Norges Bank, og gjør det fortsatt.

Uavhengighet

- Jeg er fortsatt skeptisk til Stoltenbergs kandidatur. Det har ikke med hans person å gjøre, tvert imot respekterer jeg Stoltenberg som politiker, det har med sentralbankens uavhengighet å gjøre, sier Venstres Sveinung Rotevatn til Børsen.

Venstre-nestlederen kommer med en klar oppfordring til finansministeren:

- Vi har ikke tradisjon for at partipolitikere går inn i denne viktige stillingen. Det er svært viktig at alle kan ha tillit til at sentralbanken opererer uavhengig av dag-til-dag-politikken i alt fra spørsmål om rentefastsetting til oljefondets investeringer, innleder Rotevatn, før han legger til:

- Stoltenbergs i særklasse tette bånd til regjeringen, både personlig og partipolitisk, kan skape en opplevd usikkerhet i så måte. Jeg ser Stoltenberg sier at han er oppfordret av finansdepartementet til å søke jobben. Jeg håper finansministeren tenker seg om både en og to ganger før han eventuelt går for en slik utnevnelse.

Børsen har vært i kontakt med Finansdepartementet som opplyser at finansministeren ikke vil uttale seg om saken nå.

Flere problemer

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, mener det er flere ting som er problematiske med Stoltenbergs kandidatur:

- Det er åpenbare bindinger til norsk partipolitikk og den sittende regjering. Det vil kunne skapes tvil og stilles mange spørsmål på det grunnlaget. Det er også uheldig at landets viktigste posisjoner går til det samme knippe mennesker, sier hun til Børsen.

SKEPTISK: SVs finanspolitiske talsperson advarer mot at det kan stilles spørsmål ved bindinger. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKEPTISK: SVs finanspolitiske talsperson advarer mot at det kan stilles spørsmål ved bindinger. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Kaski understreker også at det er viktig at de andre kandidater har en reell mulighet til å få jobben, og mener at dette må bli en helt uhildet prosess som ser på formelle kvalifikasjoner.

- Den som får jobben som ny sentralbanksjef vil måtte administrere viktige endringer i Norges Bank. Personen må blant annet bli en viktig aktør i det grønne skiftet. Det er derfor SV vil ha omstilling og klimarisiko inn som del av mandatet til Norges Bank.

Regnemaskin

MDGs Rasmus Hansson peker også på det grønne skiftet som den viktigste grunnen til å være skeptisk.

- Den store utfordringen for norsk økonomi de neste åra er omstillingen bort fra oljeøkonomien. Ansettelsen av en ny sentralbanksjef er en unik mulighet for Norge til å få inn ny tenkning og perspektiver, sier Hansson.

Og der er ikke Stoltenberg, mener han:

- Norge trenger en ny sentralbanksjef som ikke er en gammeldags regnemaskin på to ben, men som har visjoner for utvikling av den grønne økonomien. Det er en stor forspilt mulighet hvis vi nok en gang får en klassisk oljeøkonom som henger fast i gårsdagens fossil-tenking, mener den tidligere MDG-lederen.

- Forutsetter ordinær prosess

Høyre-leder Erna Solberg var også kritisk til Stoltenbergs mulige kandidatur da dette ble omtalt i november.

Til VG sa hun at eksperter bør vurdere om en ansettelse av Stoltenberg vil påvirke uavhengigheten til sentralbanken.

- Vi trenger en diskusjon om hvordan jusseksperter, markedet og markedsaktørene vil oppleve å få en markant politiker fra et regjeringsparti som Norges Bank-sjef, for å få deres vurdering av om de mener det vil gjøre noe med uavhengigheten til sentralbanken, sa Solberg.

I dag gir hun bare en kort kommentar til nyheten om at Stoltenberg er blant søkerne.

- Vi forutsetter at det gjennomføres en ordinær prosess av finansdepartementet i forbindelse med denne stillingen. Det er ikke naturlig at jeg gir ytterligere kommentarer til søkerlista, sier Solberg til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer