Innrømmer regelbrudd:

- Bør søke avskjed

Flere partier i opposisjonen krever at Ola Borten Moe (Sp) går av etter avsløringene. Nå skal Stortingets kontrollkomité undersøke saken.

SKUFFET: Sylvi Listhaug mener at dette er en av flere saker der statsråder ikke skjønner sin egen rolle. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKUFFET: Sylvi Listhaug mener at dette er en av flere saker der statsråder ikke skjønner sin egen rolle. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frp-leder Sylvi Listhaug sier det framstår som alvorlig at Ola Borten Moe (Sp) brøt regjeringens habilitetsregler med et aksjekjøp, og at han burde vite bedre.

- Det burde være elementært at man ikke kan drive med aksjehandel i et selskap og samtidig være med på å behandle saker om det samme selskapet i regjering, kommenterer Listhaug i en e-post til NTB fredag.

Ifølge E24 opplyser forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) å ha brutt regjeringens retningslinjer for aksjehandel og innrømmer at han brøt regjeringens habilitetsregler ved et aksjekjøp i Kongsberg Gruppen.

Høyre går kraftig ut mot Borten Moe:

- Borten Moe har brutt lover og regler som er utformet for å hegne om tilliten til demokratiet, heter det i en uttalelse.

Frp mener nå at Borten Moe bør trekke seg fra sin posisjon. Det sier partiets nestleder Hans Andreas Limi til Aftenposten.

Ifølge avisa mener også Krf-nestleder Dag Inge Ulstein og MDG-leder Arild Hermstad at Moe må gå.

- Pinlig

- Det er skuffende at Borten Moe som erfaren statsråd gjør denne type feil. Dette framstår som nok en alvorlig sak, der statsråder ikke skjønner sin egen rolle, sier Listhaug, som mener dette føyer seg inn i en rekke av saker som svekker Støres autoritet som regjeringssjef:

REGELBRUDD: Ola Borten Moe innrømmer at han brøt regjeringens habilitetsregler. Foto: Frederik Ringnes / NTB
REGELBRUDD: Ola Borten Moe innrømmer at han brøt regjeringens habilitetsregler. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer

- Det er pinlig å se hvor amatørmessig regjeringen framstår når det gjelder helt grunnleggende spilleregler, enten det er snakk om habilitet eller aksjehandel.

- Søk avskjed!

Også MDG-leder Arild Hermstad understreker regelbruddets alvorlighetsgrad.

- Dette er alvorlige regelbrudd. Borten Moe burde gjøre som Trettebergstuen og søke avskjed, sier partileder i MDG Arild Hermstad til Aftenposten.

OMDØMMEPROBLEM: Leder i MDG Arild Hermstad mener det er ødeleggende for Støre-regjeringen om Borten Moe fortsetter. Foto: Geir Olsen / NTB
OMDØMMEPROBLEM: Leder i MDG Arild Hermstad mener det er ødeleggende for Støre-regjeringen om Borten Moe fortsetter. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Han mener at Støre-regjeringen har et omdømmeproblem med sammenblanding mellom private og politiske interesser.

- Derfor er det helt ødeleggende for tilliten om Borten Moe fortsetter. Støre bør vise at de samme reglene gjelder enten det er en Sp eller en Ap-statsråd, fastslår han til avisa.

Støre har ennå ikke kommentert saken.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) mener at Borten Moe bør bli tema for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, ifølge Aftenposten.

- Statsministeren og Borten Moe må sørge for at Stortinget og offentligheten får all informasjon i saken, skriver han i en e-post til avisa.

Haltbrekken omtaler saken som svært alvorlig, og mener dessuten at Borten-Moe saken skiller seg betraktelig ut fra de andre habilitetssakene ved at denne har med tydelig økonomisk egenvinning å gjøre.

Åpner kontrollsak

Stortingets kontrollkomité vil starte undersøkelser omkring Ola Borten Moes aksjekjøp.

Det bekrefter komiteens leder Petter Frølich (H) overfor VG. Han sier det trolig blir møte i komiteen om saken torsdag.

- Det virker klart at forvaltningsloven er brutt. Det er også klart at statsministerens regler for egen regjering er brutt, sier Frølich.

- Alvorlig

Venstres næringspolitiske talsperson og stortingsrepresentant, Alfred Bjørlo, omtaler saken som grov og alvorlig.

- Dette viser en oppsiktsvekkende mangel på forståelse i regjeringen Støre av den viktige funksjonen habilitetsregelverket har. Dette er det tredje alvorlige bruddet på habilitetsregelverket fra Støre-regjeringens statsråder på veldig kort tid, sier Bjørlo i en uttalelse.

Han påpeker at dette er en kultur som må ryddes opp i øyeblikkelig, og at det virker som at statsrådene har fritt fram til å gjøre hva de vil.

- Man kan spørre seg om Støre og hans apparat i det hele tatt har noen rutiner for å unngå at statsrådene bryter habilitetsregelverket, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer