Med skogen som nærmeste nabo ligger en brunsvart liten hytte omtrent 40 minutter unna Oslo sentrum, på vei mot Nesodden.

Der har Ann Iren Ødeby (54) og samboeren bodd i rundt seks år.

Men det som før var et paradis, har nå blitt til en kamp om å holde varmen.

Bor «ulovlig» på hytta: - En smørje

Publisert

NORDRE FROGN (Børsen): - Det blir en hard desember.

Det knitrer så vidt i peisen bak lenestolen Ann Iren Ødeby (54) sitter i. Det er den siste vedsekken hun har, med ved som egentlig er litt for våt. Den var billig.

Ødeby forteller om livet som hytteboer, om hvordan det er noe de har valgt, og som egentlig er et fint og rikt liv.

Men nå må de «snu hver stein» for å få endene til å møtes.

- Under fattigdomsgrensa

De har helt slutta å ha på ovner til oppvarming. Hytta blir varma opp ved å fyre i peisen, og en nyinnkjøpt gassovn. For selv om de bruker minst mulig strøm, må de holde huset i en viss varme for å ikke ødelegge rør.

Likevel er strømregninga for desember allerede på over 2000 kroner. For hele måneden regner hun med å måtte betale 4000 kroner i strøm.

Pluss utgifter til gass og ved, blir det rundt 6000 kroner i oppvarming.

Med Ødebys inntekt i en 60 prosent stilling på Jaer skole, som bringer inn cirka 10 000 kroner i måneden, er det da lite til overs.

Hun jobber med å få en høyere stillingsprosent, men har ikke lykkes med det sålangt. Før pleide hun å spe på inntekten ved å ta frilans-oppdrag som fotograf og journalist for ulike kulturinstitusjoner, men under corona-pandemien sluttet oppdragene å komme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.