Bord til 17. mai:

Bordpakke til 80 000: - Utsolgt

På Oslos beste vestkant lover utestedet Nox Sollihagen tidenes 17. mai-feiring - som også blir den aller siste. For å bli med på VIP-festen, må du grave dypt i lommeboka.

VENTER STORINNRYKK: Tirsdag er det duket for 17. mai-feiring over hele landet. Tradisjonelt sett skyter kortbruken i været denne dagen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VENTER STORINNRYKK: Tirsdag er det duket for 17. mai-feiring over hele landet. Tradisjonelt sett skyter kortbruken i været denne dagen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er fullbooket, og opplever at folk er veldig sultne på å feire skikkelig for første gang siden 2019. Foreløpig kan man sikre seg inngang på selve dagen, men bordene har vært utsolgt en stund, sier Rekom-sjef Frederik Mygind til Børsen.

Utelivsbransjen forbereder seg nå til en av årets travleste og mest innbringende dager. Førstkommende tirsdag er den store nasjonaldagen. For en god andel av den voksne befolkningen betyr det programfestede innslag av champagnefrokost og fest.

Det vet serveringsbransjen å profittere på.

Tradisjonelt er det storinnrykk på byens uteserveringer. Flere aktører i bransjen krever derfor reservasjoner. Prisene på inngangsbillettene varierer stort, men enkelte er villige til å grave dypt i lommeboka for å sikre seg VIP-plassering.

KOSTBART: Guttegjengen feirer 17. mai på Solli plass i Oslo i 2019. Og bordet de har reservert, det koster 20 000 kroner. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Ville ha tidenes feiring

På Solli Plass i Oslo ligger en av hovedstadens mest populære utesteder på nasjonaldagen. Landssjef for Rekom Gruppen, som eier utestedet Nox Sollihagen, opplyser at selskapet har solgt bordpakker for intet mindre enn 80 000 kroner i år.

- Bordene er solgt for helt opp mot 80 000 kroner, til noen gjester som ville ha tidenes feiring, fortsetter Mygind.

- Hva er inkludert i denne bordpakken?

- Det kan jeg dessverre ikke avsløre, da det er inkludert en overraskelse, sier Mygind.

De mest kostbare og eksklusive billettene er for lengst revet bort. Dersom man fortsatt ønsker å sikre seg tilgang til Nox Sollihagen, er det altså restefest som gjelder.

Ingen adgang

Billettprisene strekker seg da fra 100 til 750 kroner. For sistnevnte sum sikrer man tilgang til egen kø og garantert inngang før klokka 12.00, viser en oversikt på Billetto.

- Det er ulike løsninger for bordene med forskjellig antall billetter inkludert i prisen, men det er eget VIP-område for de som har bord. Dette området kan du ikke kjøpe billett til, med mindre du har kjøpt en bordpakke.

Nox Sollihagen er ikke alene om å kreve inngangspenger for sitt 17. mai-arrangement:

  • Proud Mary i Stavanger starter prisene med en enkeltbillett på 200 kroner. Den dyreste billetten koster 6000 kroner, og inkluderer bordpakke for ti personer.
  • Heidi's Bier Bar opererer med ulike priser i hver enkelt by. Med utgangspunkt i Trondheim, er det en inngangssum på 250 kroner. Bordpakkene strekker seg deretter fra 3000 til 5000 kroner, avhengig av antall deltakere.
  • Uteserveringsstedet Lekter'n på Aker Brygge i Oslo selger inngangsbilletter for 590 kroner per person. Det inkluderer matservering. Bordreservasjoner koster 1500 per hode, og inkluderer drikke, mat, samt at man slipper kø.

Må betale mer

Rekom Gruppen eier også utestedskonseptet Heidi's Bier Bar, som finnes i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø. Prisen du betaler for å sette penskoa over dørstokken, avhenger av hvor i landet du feirer.

VENTING: Det er lange køer inn mot diverse Vinmonopolet før 17. mai. Noen har stått så lenge som en time. Vis mer

Mygind opplyser at selskapet har tatt høyde for den faktiske besøksinteressen når prisnivået skulle settes. Ifølge den er altså 17. mai-feiring på Heidi's mest attraktivt for innbyggerne Trondheim - mens interessen tilsynelatende er kjøligere i Tromsø. Her betaler man «bare» 150 kroner for å komme på innsida av gjerdet.

- Heidi's Bier Bars rundt i landet er litt forskjellige. På tross av samme konsept, har de alle sitt lokale preg. Det som fungerer i Stavanger, er kanskje ikke det samme som i Tromsø, men den gode afterski-stemningen fungerer over hele Norge, framholder Mygind.

Siste år på Solli

De stiveste prisene finner du likevel på Nox Sollihagen - som forbereder seg på et storinnrykk med 1500 mennesker. For arrangøren blir det et ekstra spesielt år - ettersom dette blir historiens siste 17. mai-fest på Solli Plass for Rekom.

- Det blir siste året på Solli Plass, men vi er allerede i gang med å finne et alternativ med plass til enda flere folk.

Han presiserer at det ikke er noe dramatikk bak endringen, men at leiekontrakten på uteområdet utløper i år, og ikke vil bli fornyet.

- Nox Sollihagen går bedre enn noensinne før, og det vil vi fortsette med i mange år framover.

- To til tre timer med kø

Joppe Gjelseth i Mat og Drikke Gruppen, som blant annet eier og driver Lekter'n og Louise restaurant på Aker Brygge, forteller om enorm pågang før årets feiring.

- Vi er fullbooket begge steder, men har satt av en god del plasser til drop in. På Lekter'n har 1200 personer reservert bord, mens vi på Louise har forhåndsbestillinger på 800, sier Gjelseth til Børsen.

- UTSOLGT FOR BORD: Uterestauranten Lektern på Aker Brygge er et populært sted å feire 17. mai for Oslo-borgere. Foto: Erlend Aas / NTB
- UTSOLGT FOR BORD: Uterestauranten Lektern på Aker Brygge er et populært sted å feire 17. mai for Oslo-borgere. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

Han legger ikke skjul på at 17. mai er en viktig dag for omsetninga - særlig etter fjorårets alkoholforbud i forbindelse med pandemien.

- 17. mai er veldig viktig. Det er ingen tvil om det, spesielt etter to år med corona. I 2020 tapte vi faktisk penger på å holde åpent, mens vi i år anslår at vi får 2-3 ganger høyere omsetning enn på en normal, solfylt lørdag.

På Lekter'n er samtlige bord for forhåndsreservasjon utsolgt. Gjelseth forklarer at det likevel er mulig å sikre seg adgang på selve dagen, for en inngangssum på 590 kroner. Louise opererer ikke med inngangsbilletter.

- Men vi oppfordrer folk til å være tidlig ute. Køene kan strekke seg over to til tre timer, så her er det førstemann til mølla som gjelder.

Kjempeomsetning

Kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merete Habberstad, forklarer at det nå råder stor optimisme blant medlemsbedriftene innenfor serveringsbransjen i kjølvannet av pandemien.

- 17. mai er en av de - om ikke den viktigste - dagen med tanke på omsetning for restaurant- og utelivsbransjen. På denne éne dagen omsetter bransjen for det man normalt tjener inn i løpet av en eller to uker. Det bidrar til å sørge for en positiv bunnlinje totalt sett.

Restaurantbransjen gikk inn i en historisk krise under pandemien. Hun forklarer at årets feiring derfor er ekstraordinær.

- Dersom man skrur ett år tilbake i tid, mistet serveringsbransjen hele mai måned. Det var alvorlig. Nå er det svært gledelig at bransjen kan holde åpent som normalt. At det er utsolgt for de dyreste bordene, forteller også bedriftene at det er betalingsvilje hos gjestene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer