Boreal-nekt rammer ferjer i hele landet

Samtlige ferjer og hurtigbåter i rederiet Boreal har fått seilingsnekt etter funn av et sikkerhetsavvik. Nå må alle fartøy ligge til kai inntil videre. - Vi vurderer å ta ungene ut av skolen i morgen hvis ikke ferjeforbindelsen kommer i gang igjen, sier ordfører.

SEILINGSNEKT: Hurtigbåten Kalvy fra Boreal ligger til kai i lesund. Foto: Svein Ove Ekornesvg / NTB
SEILINGSNEKT: Hurtigbåten Kalvy fra Boreal ligger til kai i lesund. Foto: Svein Ove Ekornesvg / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boreal har fått seilingsnekt fra sentrale myndigheter, opplyser selskapet i en pressemelding.

Dette berører alle hurtigbåt- og ferjeruter som opereres av Boreal, altså store deler av ferje- og hurtigbåttrafikken langs hele kysten.

Fylkesordfører i Nordland, Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp), betegner seilingsnekten som kritisk og brå. De har satt krisestab.

- Dette er kjempealvorlig for mange plasser langs hele kysten, da ferjene er eneste vei for veldig mange. Nekten kom veldig brått på. Folk som for eksempel har vært på sykehusbesøk, pendlet eller bare tatt julehandelen i kveld, står nå bom fast og kommer seg ikke hjem, sier hun.

- Så seilingsnekten kan gå utover sykehustilbudet i fylket?

- Ved en langvarig seilingsnekt kan dette være kritisk for veldig mange vanlige, daglige tjenester som både jobb og sykehustilbud. Det er det samme som at en sentral vei skulle blitt stengt med umiddelbar virkning, og man ikke hadde andre alternative ruter.

Boreal har lagt fram en handlingsplan til Sjøfartsdirektoratet, og avventer deres tilbakemelding. Direktoratet åpner i mellomtiden opp for unntak der det gjelder liv og helse som for eksempel ambulansetransport og brannutrykning.

Andreassen håper handlingsplanen blir godkjent allerede i kveld.

Skolebarn berørt

Ordfører Berit Hundåla (Sp) i Vefsn kommune kommer rett fra møte i beredskapsgruppa da Dagbladet tar kontakt.

- Vi har omtrent 60 innbyggere som bor i et område som er avhengig av ferje, så vi vurderer situasjonen fortløpende, sier hun.

Hundåla forteller at hun ble orientert om situasjonen av Fylkesmannen i Nordland onsdag kveld.

- Vi kommer til å ta et nytt møt i morgen, for å vurdere om vi skal få på plass en egen skipsbåt for de berørte. Vi har jo noen som skal på arbeid.

Dette tilbudet vil imidlertid ikke omfatte blant annet tre skolebarn som er berørt, som rakk å komme seg hjem med ferja i dag.

- Vi vurderer det slik at vi tar ungene ut av skolen i morgen, to dager før juleferien, hvis ikke ferjeforbindelsen kommer i gang igjen til i morgen tidlig.

Avdekket alvorlig sikkerhetsavvik

Grunnen til seilingsnekten, er at Sjøfartsdirektoratet har avdekket et alvorlig sikkerhetsavvik hos selskapet.

- Vi har vært om bord på en tilleggsrevisjon i dag. På bakgrunn av denne har vi nå trukket tilbake sikkerhetsstyringsdokumentet, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet til NTB.

Det betyr at det er funnet avvik i enkelte sikkerhetskriterier i henhold til internasjonale lover. På direktoratets nettsider står det at en revisjon ved minst fem alvorlige hendelser har avdekket:

 • At de ved flere hendelser ikke hadde begjært skade/havaritilsyn slik at Sjøfartsdirektoratet kan vurdere om det er sikkert å seile. De har derved operert fartøyene uten gyldig sertifikat
 • At de ikke har utført risikovurdering etter at skaden/hendelsene hadde inntruffet
 • At rederiet ikke har internt fulgt opp og risikovurdert teknisk svikt i utstyr som ledet til hendelse
 • Rederiet har ikke fulgt opp pålegg og forespørsler fra Sjøfartsdirektoratet
 • Ikke hadde rapportert flere hendelser til Sjøfartsdirektoratet som er påkrevd av sikkerhetshensyn

Fartøyene til Boreal må derfor ligge til kai på ubestemt tid.

Selskapet jobber med å løse saken. Foreløpig er det ikke mulig å si noe om når trafikken er oppe igjen.

- Svært mange reisende er naturlig nok berørt, og det er ikke gitt at man kommer seg ut til øyene i dag, sier fylkesdirektør Odd Inge Bardal for transport og infrastruktur i Nordland i en pressemelding.

- Dette er faktisk krise

Onsdag ettermiddag sto det folk på kaia i Harstad som ikke kom seg ut til sine respektive øyer, skriver Harstad Tidende. På øyene ventet passasjerer som skulle andre veien.

- Hvis situasjonen drar ut i tid, snakker vi om en aldri så liten krise for oss ute i havgapet. Husk at vi har ingen andre muligheter til å komme oss fram og tilbake. Ingen ferjer. Ingen bilvei, sier passasjer Einar Veimoen, som bor på Krøttøya, til avisa.

Veimoen står nå fast i Harstad, mens kona befinner seg ute på Krøttøya.

- Hvis dette skal dra ut i tid, ser jeg mørkt på situasjonen, for vi har ikke tilgang til butikker eller andre hverdagsfasiliteter, sier han.

KLATRET OPP: Passasjerene trodde ikke sine egne øyne da en person plutselig gikk på flyets vinge rett før avgang. Video: Twitter Vis mer

41 fartøy berørt

Boreal har ferjer og hurtigbåter både i Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark, Rogaland og Vestland.

Til sammen 41 fartøy er berørt av seilingsnekten, opplyser selskapet til NTB.

- Inntil handlingsplanen er godkjent, må rederiets fartøy ligge til kai. Vi beklager ulempen dette medfører for våre kunder og kommer med mer informasjon så fort dette foreligger, skriver kommunikasjonsrådgiver i selskapet, Jon Kristian Fadnes, i en SMS til NTB.

Flee innstilinger i Nordland

Nordland fylkeskommune jobber med å organisere alternativ transport på en del samband. Allerede er Lovundskyss i gang med persontransport fra Sandnessjøen til Dønna. Neste tur går fra Sandnessjøen til Herøy, opplyser kommunen.

Følgende ruter er innstilt som følge av seilingsnekten i Nordland:

 • 23-731 NEX I (hurtigbåt)
 • 23-755 NEXII (hurtigbåt)
 • 18-162 Tjøtta – Forvik (ferje)
 • 18-171 Søvik – Austbø – Herøy – Brasøy (ferje)
 • 18-172 Sandnessjøen – Herøysteder – Vega (hurtigbåt)
 • 18-182 Sandnessjøen Dønna Løkta (ferje)
 • 18-191 Helgelandspendelen (hurtigbåt)
 • 18-191 Træna – Stokkvågen (ferje)
 • 18-211 Mosjøen – Hundåla – Dagsvik (ferje)
 • 18-335 Nesna – Levang (ferje)
 • 18-336 Nesna – Nesnaøyene (ferje)
 • 18-344 Stokkvågen – Onøy – Sleneset – Lovund (ferje)
 • 18-723 Digermulen – Finvik (ferje)
 • 18-837 Hadsel (bilførende hurtigbåt)
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer