Borettslag saksøker treningssenter: - Dødssliten

Et borettslag i Søgne opplever lyden fra Fresh Fitness-senteret i kjelleren som så sjenerende at de har saksøkt dem.

SAKSØKT: Fresh Fitness' treningssenter i Søgne er saksøkt av beboerne i etasjene over. Beboerne ønsker å bli kvitt det de opplever som plagsom støy. Foto: Henrik Suvatne
SAKSØKT: Fresh Fitness' treningssenter i Søgne er saksøkt av beboerne i etasjene over. Beboerne ønsker å bli kvitt det de opplever som plagsom støy. Foto: Henrik Suvatne Vis mer
Publisert

Neste uke kommer det opp en sak for Agder tingrett, som vil være kulminasjonen av en årelang strid.

Da møtes nemlig Rådhusgården borettslag i Søgne utenfor Kristiansand treningssenterkjeden Fresh Fitness i Agder tingrett.

Årsaken er støy fra treningssenteret, som ligger i bygningens første etasje, som beboerne mener forringer livskvaliteten deres kraftig.

Det var Fædrelandsvennen som først meldte om rettssaken.

- Folk flykter

- Støyen er så plagsom at folk flykter til andre mulige, midlertidige oppholdssteder, så som fritidsboliger, sier Gunnar Eivindson til Børsen.

Han er beboer i borettslaget og en som gjennom styret har jobbet lenge med problematikken.

Ifølge ham gjør drønnene det veldig vanskelig å gjøre aktiviteter som krever konsentrasjonsarbeid.

- I tillegg er det en annen belastning som er utrolig vanskelig å leve med. Når du får drønnene så er det ikke et fiber i kroppen som det ikke er liv i. Kroppen justerer seg sånn at du går i alarmberedskap og venter på neste drønn, sier Eivindson.

- Når som helst i den 17 timer lange åpningstida, sju dager i uka, 365 dager i året, kan du plutselig høre drønn og du blir dødssliten av det.

Borettslaget har saksøkt Fresh Fitness etter naboloven. Der er det ingen angitt støygrense, men heter at man ikke må sette i gang noe som er til unødvendig skade for naboene. Borettslaget krever at treningssenteret flytter.

Støyproblemene skal være aller verst når tunge frivekter slippes i gulvet.

Overrasket over søksmål

Fresh Fitness på sin side har ikke drevet treningssenteret lenger enn siden i høst, da de kjøpte opp kjeden Bare Trening, som var de forrige eierne.

- Vi er overrasket over at borettslaget har valgt å ta ut søksmål mot oss, sier daglig leder for Fresh Fitness, Lars Fredrik Strøm-Håkonsen, til Børsen.

Han forteller at de var kjent med situasjonen med støystriden mellom treningssenteret og beboerne i prosessen fram til oppkjøpet, og peker på at også gamle Søgne kommune og Kristiansand kommune har vært involvert.

Da ble det gjennomført støymålinger som gjorde at senteret ble pålagt å gjennomføre utbedringer. Dette ble fulgt opp av daværende eier, og etter nye støymålinger ble saken lukket.

- De klarte ikke å bevise 100 prosent at de få lydoverskridelsene som fantes kunne knyttes til senteret, sier Strøm-Håkonsen, og fortsetter:

- I gata på baksida har det for eksempel vært byggearbeider i lang tid. Beboerne loggførte også det de hørte av lyder gjennom en hel helg, også sammenliknet vi loggen med en video vi tok opp av treningssenteret. Vi klarte ikke å matche loggen mot lydene.

- Så lydene har kommet fra andre steder?

- Riktig, det ble konkludert med at det har vært andre ting.

Mener senteret bortforklarer

Det er ikke beboerne enige i.

- Dette har de forsøkt å si mange ganger. De har forsøkt å bortforklare det med at de graver på nabotomta. Men jeg kan illustrere det sånn: Mine ører er skapt sånn at jeg hører forskjell på en basstromme og en skarptromme, sier Eivindson.

Han forteller at de utbedringer som har blitt gjort, ikke har hjulpet.

- I en sånn bygning så kan du nesten gjør hva som helst. De kunne investert millioner. Når de slipper vekter i gulvet, så går den støyen i veggene og opp i søylene, sier Eivindson.

De har derfor også utført støymålinger, som de mener viser at det er støy over det lovlige nivået. Dette vil stå sentralt i neste ukes rettssak.

- Har vært svært imøtekommende

Strøm-Håkonsen i Fresh Fitness forteller at de har fulgt ekstra godt med i treningssenteret, hatt noe ekstra bemanning, hatt dialog med medlemmer som har brukt utstyret ureglementert, og også utestengt enkelte medlemmer for å imøtekomme beboerne.

- Vi mener vi overholder regelverket, men vi vil også ha et godt forhold til naboene. Vi har kommet med forslag til ytterligere tiltak for å dempe lydsmitte, men de har ikke villet møte oss. De har bare vært opptatt av å stanse aktiviteten, og vil ikke bidra noe ytterligere, sier Strøm-Håkonsen.

- Har du gjort deg noen tanker om rettssaken?

- Jeg har tenkt at retten kommer til å behandle saken på sammen måten som kommunen har behandlet den. At vi opererer i tråd med lovverket, og får lov til å drifte videre, sier Strøm-Håkonsen, som likevel legger til:

- Det er synd at konflikten har gått så langt. Vi har vært svært imøtekommende, og også redusert åpningstid for å gjøre levesituasjonen enda bedre.

- Vil bli kvitt lydforstyrrelser

Eivindson i borettslaget sier det ikke er noe isolert poeng for dem å få fjernet treningssenteret.

- Det må gjerne være i første etasje. Det som er vårt anliggende å er å bli kvitt lydforstyrrelser. Om de sitter på en løsning, en tro på en løsning, eller en vilje til å bruke millionbeløp på å utbedre første etasje, så kommer hele borettslaget til å klappe høyt, sier Eivindson.

For ifølge ham er det ett uløselig problem. Borettslaget mener det er grenser for hvilken dempingseffekt som kan oppnås med gulvisolering.

Deres målinger viser støyutslag på mellom 32 og 40 desibel. Selv om man trekker fra 6 desibel for gulvisolering, blir det over tålegrensen, som ifølge Norsk Standard er 22 desibel for impulsstøy og 27 desibel for annen støy.

- Kardinalfeilen er samlokaliseringen. Det er uttrykkelig frarådet i støyregulativet. Løsningen ligger nok derfor i en flytting av treningssenteret til en bygning uten beboelse. Det burde være mulig å se uten å få dom for kravet, sier Eivindson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer