Ambassadørenes aksjer:

Børs-dronninga

København-ambassadør Katja Nordgaard troner øverst på lista over norske ambassadører som eier børsnoterte aksjer. Til sammen er 16 toppdiplomater registrert med aksjer for 21 millioner kroner.

KONGELIG FEIRING: Norges ambassadør i Danmark, Katja Nordgaard, her under markeringen av den danske dronningens 50. år på tronen. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix)
KONGELIG FEIRING: Norges ambassadør i Danmark, Katja Nordgaard, her under markeringen av den danske dronningens 50. år på tronen. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

 • 16 norske ambassadører eier børsnoterte aksjer til en verdi av 21 millioner kroner.
 • København-ambassadør Katja Nordgaard topper listen med aksjer verdt 17,9 millioner kroner.
 • Utenriksdepartementet skjerper nå bevisstheten om aksjeeierskap og habilitet, og skal innføre registrering av aksjer for ambassadører og ledende ansatte.
 • Ingen av ambassadørene har opplevd interessekonflikter på grunn av aksjeeierskapet.
 • København-ambassadør Katja Nordgaard har ofte tilrettelegger-rollen for Norges maktelite – inkludert de kongelige. Men på ett felt er hun landets ubestridte dronning.

  Hun er den norske ambassadøren som har størst børsformue.

  Av ambassadørene og generalkonsulene på Utenriksdepartementets liste er 16 oppført med børsnoterte aksjer per 31. desember 2022, som er aksjonærregisterets siste offentlige opplysninger.

  Nordgaard har tillit til at ambassadørene håndterer aksjene på beste måte.

  - Norske ambassadører gjør en viktig jobb for å bistå norsk næringsliv ute, og vi har selvsagt høy bevissthet med hensyn til ikke å blande egeninteresser og jobb, skriver hun til Dagbladet.

  Totalsum 21,2 mill.

  Ved utløpet av 2022 var Nordgaards børsnoterte aksjer verdt 17,9 millioner kroner, det aller meste i selskapene Nordic Semiconductor (databrikker) og Carasent (e-helse).

  Det synes hun ikke har offentlig interesse.

  STATSBESØK I KØBENHAVN: Kongeparet på offisielt besøk til Danmark 15. og 16. juni 2023. Fra høyre ambassadør Katja Nordgaard, olje- og energiminister Terje Aasland, dronning Sonja, Kong Harald og daværende utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Lise Åserud / NTB
  STATSBESØK I KØBENHAVN: Kongeparet på offisielt besøk til Danmark 15. og 16. juni 2023. Fra høyre ambassadør Katja Nordgaard, olje- og energiminister Terje Aasland, dronning Sonja, Kong Harald og daværende utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

  - Du kan ikke brette ut folks privatøkonomi fordi du synes det er interessant å fortelle offentligheten, sånn generelt, uten at det er noen som helst grunn til å koble det til jobben min, sa Nordgaard da Dagbladet ringte.

  (se hennes øvrige kommentarer lenger nede)

  Til sammen eide Norges toppdiplomater aksjer på børsen verdt 21,2 millioner kroner i 2022, viser opplysninger fra Aksjonærregisteret og Verdipapirforetakenes forbund.

  Tallene er fra utløpet av 2022, og er de siste offentlig tilgjengelige.

  UD skjerper bevisstheten

  Fra Nordgaard er det et godt stykke ned til nummer to (se hele lista over ambassadørene i en faktaboks lenger nede i artikkelen):

  ASEAN-ambassadør Kjell Tormod Pettersen i Jakarta eide i 2022 børsnoterte aksjer for 1,2 millioner kroner.

  Nummer tre er Kuala Lumpur-ambassadør Morten Paulsen. Hans aksjeverdier i 2022 var 740 000 kroner.

  Dagbladet har omtalt Paulsen og tidligere Singapore-ambassadør Tormod Cappelen Endresen, fordi de investerte i aksjer mens de bisto de samme selskapene i jobben. De opplevde ikke interessekonflikter rundt dette.

  Slik vi har skrevet, skjerper UD nå bevisstheten om aksjeeierskap og habilitet og interessekonflikter, og skal blant annet innføre registrering av aksjer for ambassadører og ledende ansatte.

  - Ingen interessekonflikter

  Men skal vi tro ambassadørene som selv eier aksjer, gir ikke aksjeeierskapet stor grunn til bekymring.

  Ingen av dem har opplevd interessekonflikter. Faren for habilitetskonflikter vurderer de også som lav. Blant dem som svarer direkte på dette, er vurderingen at den er liten eller null.

  Flere skriver at de er oppmerksomme på dette.

  - Det virker ikke sannsynlig at en slik sak kommer opp i nær framtid. Jeg er oppmerksom på problemstillingen, skriver Cecilie Annette Willoch.

  Hun er ambassadør i Reykjavík. Ved utløpet av 2022 eide hun aksjer i Orkla for drøye 700 000 kroner, og ble dermed nummer fire på lista.

  - Ingen kobling

  - Ikke-eksisterende, er Katja Nordgaards vurdering av faren for interessekonflikter. Hun skriver at hun aldri har «kjøpt og solgt aksjer», og at det derfor ikke er noen kobling «til artikkelen og temaet dere skriver om».

  Nordgaard skriver at hun arvet aksjene i Carasent og Nordic Semiconductor da hennes mann døde i 2011, og at hun aldri har hatt kontakt med selskapene.

  Hun forklarer at hun måtte kjøpe Telenor-aksjer da hun jobbet der, og ikke har kjøpt aksjer siden hun overtok disse.

  Hun hadde «selvsagt» erklært seg inhabil, skriver hun, hvis det hadde oppstått saker med de aktuelle selskapene.

  Dessuten påpeker Nordgaard at det har vært en betydelig kursnedgang i Carasent og Nordic Semiconductor siden desember 2022.

  - Klart uheldig

  Slik Dagbladet tidligere har skrevet, har professor emeritus i juss Jan Fridthjof Bernt uttrykt betenkeligheter rundt aksjeeierskap og stillinger i offentlig forvaltning.

  - Personlig synes jeg at det er klart uheldig at noen som sitter i full stilling i offentlig forvaltning samtidig skal drive med privat næringsvirksomhet eller økonomiske spekulasjoner på samme saksområde, sa han.

  Bernt, som er tilknyttet Universitetet i Bergen, påpeker at offentlig ansatte kan få interessekonflikter og habilitetsproblematikk hvis de investerer i aksjer.

  Han presiserer at det ikke er ulovlig å eie aksjer, heller ikke for folk i offentlig forvaltning.