Børsdrama fortsetter

Drives av frykt for smitte og sanksjoner. Hovedindeksen ved børsen i Hongkong faller bratt andre dag på rad.

STUPER: Røde tall ved Hongkong-børsen for andre dag på rad knytttes til ny lockdown og frykt for inngripende tiltak. Foto: Kin Cheung, AP / NTB
STUPER: Røde tall ved Hongkong-børsen for andre dag på rad knytttes til ny lockdown og frykt for inngripende tiltak. Foto: Kin Cheung, AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen Hang Seng ved Hongkong-børsen stupte 3,9 prosent rett etter åpning av tirsdagens handel. Nedturen bare fortsatte og stoppet ikke før den bikket 6 prosent ved stenging.

Det bratte fallet følger etter den mørke mandagen, der nedgangen stoppet på 5 prosent.

Siste: Nordnet-analytiker Roger Berntsen anslår at Oslo Børs kommer til å åpne ned et sted rundt minus 1,2 prosent i dag.

Børsfallet i Hongkong skjer fordi mange kvitter seg med aksjer i teknologiselskaper. Kinas teknologisentrum Shenzhen er nå nedstengt som følge av et nytt coronautbrudd.

Det innebærer portforbud for 17 millioner mennesker i en by der en rekke teknologiselskaper har sine hovedkontor og produksjonslokaler. Dette skal vare til 20 mars - minst.

Rekordhøyt smittetall

I takt med nedgangen i Hongkong, er også hovedindeksene i Shanghai og Shenzhen i minus. Shanghai stoppet på minus 4,95 prosent, Shenzhen på minus 3,79 prosent.

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer

Nedstengingen i Shenzhen kom søndag etter at det var rapportert 66 bekreftede smittetilfeller. Tirsdag melder kinesiske myndigheter om 5 280 nye coronatilfeller på landsbasis, noe som er det høyeste døgnsmittetallet på to år.

Frykter bøter

Dramatikken forsterkes ytterligere av frykt for at kinesiske myndigheter ikke er ferdig med å granske teknologigigantene, skriver DN, som siterer en melding fra Mizuhu Bank gjengitt av CNBC:

«Utsiktene om en heftig rekordbot for brudd på hvitvaskingsreglene har sendt fryktbølger om at Beijing ikke er ferdig med å gå etter teknologiselskapene», heter det i en analyse knyttet til børsfallet i teknologigiganten Tencent - der verdien er mer enn halvert siden februar.

Oljepris i fall

Natt til tirsdag er også oljeprisen på full fart nedover etter nær rekordpriser. Ved 3-tida i natt ble et fat nordsjøolje handlet for 100 dollar og noen små cent, men i skrivende stund er prisen tett oppunder 102 dollar fatet.

Nedgangen knyttes ifølge nyhetsbyrået AFP til sviktende etterspørsel i Kina som følge av nye runder med coronanedstengte fabrikker.

For bare ei uke siden kostet et fat tett oppunder 130 dollar fatet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer