Etter drøyt to timers handel hadde hovedindeksen falt rundt 1 prosent i verdi og lå på snaut 953 poeng. Det er under nivået ved inngangen til året, da hovedindeksen lå på under 974 poeng.
Det innebærer at fallet er på nesten 5 prosent denne uka alene og på drøyt 2 prosent så langt i år. Utviklingen ligner den europeiske, amerikanske og asiatiske børser har hatt den siste tiden.
- Det er umulig å si når vi når bunnen, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets til NTB.
Kaldt vann
Bruce forklarer børsfallet i Norge og internasjonalt med at usikkerheten rundt pandemiens videre utvikling har gitt investorene kaldt vann i blodet. Sterk optimisme de siste månedene er erstattet av kjølig pessimisme, tror han.
- Når alle over tid har sterkt tro på at alt skal gå veldig bra, skal det ikke så mye til før mange blir pessimistiske og selger seg ut. Det ser nå ut til at vaksineringen kommer senere på plass enn tidligere antatt, og det er usikkerhet rundt muterte virus og hvorvidt vaksinene fungerer så godt som man trodde, sier han.
Bredt fall internasjonalt
I Tokyo var referanseindeksen Nikkei 225 ned 2,3 prosent i tidlig handel onsdag, men endte ned 1,5 prosent. Den bredere Topix-indeksen tapte seg 1,1 prosent, mens Shanghai-indeksen ved stengetid var ned 1,9 prosent. Hang Seng-indeksen endte ned 2,6 prosent.

Sterkt resultat for oljefondet
Investorer frykter en korreksjon etter en lengre oppgangsperiode, ifølge AFP.
- Men dagens nedgang kan også ses som en midlertidig justering etter nylig gevinst, sier børsmegler Toshikazu Horiuchi ved IwaiCosmo Securities.
På Wall Street ble handelsdagen onsdag karakterisert som brutal.
Industriaksjene på Dow Jones falt 2,1 prosent, mens den bredere sammensatte S&P 500 og teknologitunge Nasdaq falt med 2,6 prosent.
Deler av fallet skyldes for høy verdivurdering av selskaper og en varsom økonomisk prognose fra sentralbanken.
– Ikke selg deg ut
- Mange ser en fare for at det vil ta lengre tid å åpne opp samfunnet og få normal aktivitet i økonomien igjen. Da skjer det som ofte skjer, at mange selger seg ut og tar gevinst på den oppgangen de har hatt så langt. Og så setter de seg på gjerdet og venter, sier Bruce.

Faller på rikingliste
Han råder uansett «den jevne sparer» til å bli sittende med aksjene sine og vente, i tråd med hans generelle råd om å bli sittende gjennom nedturer. Det er umulig å si når utviklingen snur, og da er det en risiko for at man selger seg ut rett før oppgangen kommer tilbake, framholder han.
- Jeg tror ikke det vi ser nå, er starten på en kraftig nedtur i markedet. Derimot tror jeg hovedhistorien fortsatt står seg – vi vil greie å vaksinere såpass mange at vi snart kan åpne økonomien igjen, og at stimuli og normal aktivitet vil gi ny inntjening i bedriftene, sier han.
(©NTB)