Børsen stupte mens han snakket

I forkant av sentralbanksjefens pressemøte onsdag var det grønne tall på børsene. Så snudde det.

FILE PHOTO: Federal Reserve Board Chair Jerome Powell speaks during his re-nominations hearing of the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill, in Washington, U.S., January 11, 2022. Brendan Smialowski/Pool via REUTERS/File Photo
FILE PHOTO: Federal Reserve Board Chair Jerome Powell speaks during his re-nominations hearing of the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill, in Washington, U.S., January 11, 2022. Brendan Smialowski/Pool via REUTERS/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida har det vært stor uro på børsene. Det har vært oppturer og nedturer. Oslo Børs startet uka med å stupe over 3 prosent, mens onsdagens børsdag ble langt bedre, med en oppgang på over 2 prosent.

I USA har Nasdaq-indeksen hatt en turbulent start på det nye året, med en ganske kraftig nedgang. Så langt i år er nedgangen på 12,43 prosent, selv om det har vært tegn til bedring i det siste.

Også den bredt sammensatte S & P 500 har gått ned 7,8 prosent så langt i år.

Renteuro

Mye av nedgangen, og turbulensen den siste tida, kan knyttes til dagens møte i det amerikansk sentralbanken (Fed). For det er liten tvil om at det er rentebanen framover som preger markedene, og en viss uro knyttet til om sentralbanken vil sette opp renta for fort, eller stramme kraftig til i pengepolitikken.

Onsdag kveld kom Fed med sine første indikasjoner, og de overrasket svært få. Sentralbanken antyder at de snart kommer ti å heve styringsrenta for første gang på tre år.

«Med inflasjon godt over 2 prosent, og et sterkt arbeidsmarked, forventer vi at det snart vil være hensiktsmessig å heve styringsrenta», heter det i en uttalelse fra sentralbanken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.