Børsene stuper: - Mye usikkerhet

Børsene steg enormt onsdag. Torsdag er alt borte. Et tegn på usikkerhet, mener Storebrands Olav Chen.

STUPER: En mekler ser på blodrøde tall på Wall Street torsdag Foto:. Brendan McDermid / Reuters / NTB
STUPER: En mekler ser på blodrøde tall på Wall Street torsdag Foto:. Brendan McDermid / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en kanondag på børsene onsdag, hadde de amerikanske børsene årets dårligste dag torsdag.

Teknologibørsen Nasdaq falt 5,2 prosent, og hadde med det dårligste dag siden 30. november 2020, mens både Dow Jones og S&P 500 falt med over tre prosent.

Hele gårsdagens inntjening var borte før lunsj.

- ETTERVIRKNING: Olav Chen i Storebrand mener dagens fall er en konsekvens av gårsdagens rentemøte i USA og dagens rentemøte i England. Foto: Storebrand
- ETTERVIRKNING: Olav Chen i Storebrand mener dagens fall er en konsekvens av gårsdagens rentemøte i USA og dagens rentemøte i England. Foto: Storebrand Vis mer

Det er det flere grunner til, mener Olav Chen, som leder avdelingen for allokering og globale renter i Storebrand.

- Dagens fall er nok en ettervirkning av rentemøtet i går, og ikke minst dagens rentemøte i Bank of England, hvor de sa at inflasjonen snart er på over ti prosent, sier Chen til Børsen.

- Det gjør nok at mange frykter at inflasjonstoppen ikke er nådd i Europa, og det er en risiko for at den britiske økonomien kommer inn i en resesjon, sier han videre.

- Frykter toppen ikke er nådd

Inflasjon er et mål på prisstigning, så at inflasjonen er på ti prosent innebærer at varer og tjenester i snitt er ti prosent dyrere et år seinere. Et av de vanligste grepene for å få bukt med høy inflasjon, er å sette opp rentene.

Den høye inflasjonen, og signalene om vesentlig høyere renter, gjør at særlig de store teknologi-aksjene har fått gjennomgå på børsen torsdag.

- Teknologiaksjene er veldig sensitive når det kommer til rente. Noe av årsaken til det er at de har en inntjening som gjerne ligger litt fram i tid, og da er det vanskelig å forsvare å sitte på de aksjene nå. En aksje er enkelt forklart bare prisen på framtidig inntjening, sier Chen.

Facebook-eier Meta falt med 5,8 prosent, Amazon 7,1, Microsoft 4,7 og Salesforce falt 6,3 prosent. I tillegg stupte Etsy 15 prosent, Shopify 17 prosent og Ebay 8 prosent etter å ha presentert dårlige tall torsdag, skriver CNBC.

- Alltid bekymret

Chen sier at han ikke er bekymret for dette fallet på kort sikt.

- I Storebrand og i Oljefondet jobber vi langsiktig, men vi er alltid bekymret. Vi er ikke så bekymret for den superkorte horisonten, men mer for neste år. Grunnen til det er den mulige resesjonen og at sentralbankene har hevet renta, sier Chen.

Han sier de store svingningene fra dag til dag er langt fra normalt.

- Gårsdagens oppgang og dagens fall er et tegn på at det er mye usikkerhet i markedet. Det er det som gir så store utslag, sier Chen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer