Børsfall etter historisk oljepriskollaps

Aksjonærene på Oslo Børs fikk hard medfart i dag etter en historisk oljepriskollaps det siste døgnet.

FALLER: Rødt for hovedindeksen på Oslo Børs etter historisk oljepriskollaps i går. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
FALLER: Rødt for hovedindeksen på Oslo Børs etter historisk oljepriskollaps i går. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,92 prosent til 726,7 poeng tirsdag.

Den markante nedturen på Oslo Børs følger et brutalt døgn på oljemarkedene. Mandag kveld ble verden vitne til en historisk kollaps i prisen på amerikansk lettolje - med påfølgende røde tall både på Wall Street og børsene i Aisa.

Tirsdag fulgte nordsjøolja (Brent spot) etter utfor stupet, og var på det meste ned med nær 30 prosent til en pris på 18,37 dollar fatet.

Ikke overraskende var oljegiganten Equinor blant taperne på Oslo Børs i dag, med en nedgang på 1,42 prosent. Børsdagen ble også tung for Aker BP, som falt med 4,56 prosent.

Med en kollaps i oljeprisen følger behovet for lagringsplass. Det er godt nytt for Norges desidert rikeste mann, som kontrollerer tankrederiet Frontline. I løpet av dagen steg Frontline-aksjen med hele 13,08 prosent, noe som sørget for at aksjen ble en av dagens store vinnere på børsen.

- Helt cracy

På et tidspunkt i går kveld betalte produsentene opptil 40 dollar fatet for å bli kvitt oljen.

- Det er helt crazy. Dette har aldri skjedd før. Aldri. Nå er det faktisk så ille i oljemarkedet at produsentene er villig til å betale for å bli kvitt oljen, sa Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea, til Børsen.

Hun forklarte den ekstreme situasjonen med en kombinasjon av sviktende etterspørsel og mangel på lagringsplass.

Etter hvert hentet markedet seg litt inn igjen - og et fat WTI-olje gikk tirsdag for rundt 1 dollar fatet. Så seint som i januar var prisen på den amerikanske lettoljen over 60 dollar fatet.

Tirsdag faller også prisen på nordsjøolje kraftig. Et fat selges i skrivende stund for 22,4 dollar, ned hele 13,7 prosent fra mandagens nivåer.

Frontline-mulighet

Analytiker Roger Berntsen i Nordnet påpeker i sin morgenrapport at det var kontrakter for leveranse i mai som ble utsatt for det oppsiktsvekkende prisfallet i går. I dag går markedet over til kontrakter for juni, og der er prisen 21 dollar fatet, skriver han.

Olje- og gassgiganten Equinor er ned 2,5 prosent en time etter børsåpning. Også tungvektere som Telenor (-5,8) og DNB (-3,4) og Mowi (-2,1) åpner i minus.

Den utfordrende situasjonen med manglende lagringsplass for olje gir en betydelig fordel for selskaper som frakter olje til havs - som for eksempel det John Fredriksen-eide Frontline.

- Disse aktørene kan utnytte muligheten til å tjene sikre penger ved å kjøpe olje til lav pris i dag for deretter å snu seg rundt og selge den til høyere pris fram i tid. I mellomtiden må aktøren leie et tankskip for å lagre oljen fra til framtidig leveranse. Dermed stiger skipsratene, skriver Berntsen.

Allerede en time etter børsåpning tirsdag var Frontline-aksjene opp over 9 prosent.

Fall i USA

Børsene på Wall Street falt tungt som følge av oljekollapsen mandag. Industriindeksen Dow Jones stengte med en nedgang på 2,4 prosent.

Fallet på den brede S&P-indeksen var noe mindre, og aksjekursene endte ned 1,8 prosent.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen slet også, og stengte med en nedgang på 1 prosent.

I snitt var fallet på de toneangivende indeksene i USA 1,8 prosent.

Rykter om Kim

De asiatiske børsene fulgte opp med et fall på 2,4 prosent i snitt, målt gjennom S&P Asia 50-indeksen.

I Tokyo falt Nikkei-indeksen tirsdag 2 prosent, mens den bredere Topix-indeksen gikk ned 1,15 prosent. I Sør-Korea var nedgangen på 1,4 prosent, og pilene pekte også nedover i Hongkong, Shanghai og Australia.

Men det var rykter om Nord-Koreas diktator Kim Jong-un som skapte de store overskriftene i Asia i natt. Hans fravær fra en viktig merkedag har skapt spekulasjoner om Kims helse.

Ifølge Daily NK behandles Kim for hjerte- og karsykdommer, etter å ha hatt sviktende helse siden august grunnet røyking, overvekt og overarbeid.

De skriver at Kim ble innlagt på sykehus 11. april og operert dagen etter.

Også det australske flyselskapet Virgin skapte overskrifter i natt etter at det har gått med på å bli satt under administrasjon etter at regjeringen avslo deres søknad om lån for å komme gjennom cornakrisen. Virgin er Australias nest største flyselskap.

Kunngjøringen kom en dag etter at Virgin-grunnlegger Richard Branson uttalte at Virgin Atlantic trenger statlig hjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer