Børsfest: - Var redd for bråk

Donald Trump stiger til side for å slippe til Joe Biden, samtidig som de gode vaksinenyhetene fortsetter å komme. Det er gode nyheter for aksjemarkedene.

BØRSOPPGANG: Donald Trump er noe motvillig i ferd med å vedkjenne at han må flytte ut av Det hvite hus og overlate makten til valgvinner Joe Biden. Det reagerer finansmarkedene positivt på. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB
BØRSOPPGANG: Donald Trump er noe motvillig i ferd med å vedkjenne at han må flytte ut av Det hvite hus og overlate makten til valgvinner Joe Biden. Det reagerer finansmarkedene positivt på. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Akkurat nå mens vi snakker er Oslo Børs i pluss «year to date», sier Olav Chen senior porteføljeforvalter i Storebrand til Børsen.

Med det mener han at Oslo Børs like før klokka 13 i dag steg til et høyere nivå enn den var ved årets begynnelse. Da Oslo Børs åpnet for handel 2. januar i år var hovedindeksen 931,45. Tirsdag steg hovedindeksen på Oslo Børs med 1,94 prosent til 935,09 poeng.

Børsoppgang

Dermed fulgte Oslo Børs etter Tokyo-børsen som steg rett til værs tirsdag. Nikkei-indeksen spratt opp 2,5 prosentpoeng, mens den bredere Topix-indeksen steg med 2,03 prosentpoeng.

Noe av årsaken var at det mest larmende usikkerhetsmomentet for finansmarkedene ble ryddet av veien mandag kveld, da president Donald Trump omsider tok et skritt i retning av å signalisere at han erkjenner at han ikke kommer til å være USAs president de fire neste åra.

Han stilte seg da bak avgjørelsen til Emily Murphy, sjefen for GSA, som er det føderale organet som utroper valgvinneren, som ga beskjed om at maktoverføringen fra Trump-administrasjonen til Bidens påtroppende administrasjon kan begynne.

- Alle fryktet at Trump skulle lage bråk, og ja, han har laget bråk, men han kommer jo ingen vei. Markedet har priset inn at han er ferdig, sier Chen.

Positive vaksinenyheter

I tillegg har de siste ukene gitt flere svært gode vaksinenyheter. Både Pfizer og Moderna har varslet at de er på gang med vaksiner som har en effektivitetsgrad på helt opp i 95 prosent, mens AstraZeneca kom med en vaksinenyhet mandag.

Vaksinen deres, AZD1222, har en noe lavere effektivitetsgrad, 70 prosent, men er også langt billigere og lettere å distribuere.

Både Chen i Storebrand og sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets peker på det samme: Det var usikkerhet knyttet til valget i USA, og det var usikkerhet knyttet til utviklingen av vaksine.

- Det er litt usikkerhetsmomenter som har blitt ryddet av veien. Man har trodd at det skulle gå bra, men usikkerheten med både Trump og vaksine er nå borte, sier Bruce.

- Både med presidentvalget og vaksine så er det en halerisiko. Man anså det som lite sannsynlig med borgerkrig i USA, men det ville rystet markedene. Nå er den usikkerheten borte. Selv om det var lite sannsynlig at det ikke ble vaksine, så er den usikkerheten nå ryddet av veien, sier Chen, og fortsetter.

- Halerisikoen er nå blitt priset ut av markedet. Valget og vaksiner er de viktigste nyhetene som har dratt markedene videre opp nå.

Oppgang i USA

Det viser også tallene fra det amerikanske markedet. Der er S & P 500 futures i klar framgang, med oppgang for andre dag på rad. Tirsdag var oppgangen 0,8 prosent.

Den siste oppgangen kan tilskrives at maktoverføringen til Biden nå er i gang, sier Luv Phillip, sjef for privatbank-investeringer ved SYZ Private Banking.

- Dette er veldig positivt. Det betyr at vi endelig kan få en skikkelig overgangsprosess. Det vil fjerne noen av de usikkerhetsmomentene som har tynget markedet de siste to til tre ukene, sier Phillip til Wall Street Journal.

Bruce i Nordea peker på at det har vært frykt i markedet for at Trump skal gjøre det så vanskelig som mulig for Biden å overta.

- Vi fikk det illustrert i en konflikt mellom sentralbanken og finansministeren i forrige uke. Det ble sett på av noen som at Trump ville gjøre det vanskelig for Biden, sier Bruce.

KLAR: Joe Biden tror flere i Det republikanske partiet er redd for Donald Trump. Foto: AP Vis mer

Konflikt

Konflikten dreide seg om at Trump-administrasjonen, ved finansminister Steven Mnuchin, annonserte at flere av coronakrisepakkene til næringslivet ikke vil forlenges etter nyttår.

Næringslivet reagerte, børsene reagerte og selv USAs uavhengige sentralbank, Federal Reserve, reagerte.

Banken skrev i en uttalelse at de «ville ha foretrukket» at krisepakkene ble opprettholdt for på den måten fortsette å støtte næringslivet og den «sårbare økonomien».

Da er det heller ikke uvesentlig for den gode utviklingen på børsen at Joe Biden skal ønske seg tidligere sentralbanksjef Janet Yellen som ny finansminister. Også det blir godt mottatt på Wall Street.

- Hun har vært sentralbanksjef, så Wall Street ser positivt på det med tanke på erfaring. Samtidig har Yellen vært klar på at man må stimulere mer, både finanspolitikk og pengepolitikk, i forbindelse med coronaviruset, sier Chen.

«The final lockdown»

De to nordmennene er samstemte om at markedet klarer å se gjennom den usikkerheten som er knyttet til smittetallene i USA og Europa i november. Chen påpeker at markedet «hater usikkerhet», men at man nå, i motsetning til under nedstengningen i mars og april, sitter med mer kunnskap.

- Man vet at myndighetene ikke kommer til å holde på nedstengingen i alle evigheter, for konsekvensene av det er så alvorlige. Så spiller vaksinenyhetene også inn. Da kan man si: «It's the final lockdown». Antakelig er det den siste med tanke på at vaksinen kan rulles ut, sier Chen.

- Det markedet priser inn nå er det som skjer godt inn i 2021.

Chen får støtte av Bruce, som også ser positivt på ukene og månedene som kommer.

- Jeg ser et optimistisk bilde. Pandemien er usikkerhetsmomentet, men det virker som markedene ser gjennom det, sier Bruce.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer