Børshopp etter Trump-nyhet

Oppgang etter Trump-nyheter fra USA.

BØRS-OPPGANGEN: Oslo Børs åpnet opp tirsdag morgen, etter nyhetene om at Joe Biden nå kan begynne den formelle overgangsprosessen fra Trump-administrasjonen. Foto: Erik Johansen / NTB
BØRS-OPPGANGEN: Oslo Børs åpnet opp tirsdag morgen, etter nyhetene om at Joe Biden nå kan begynne den formelle overgangsprosessen fra Trump-administrasjonen. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seint mandag kveld norsk tid kom omsider beskjeden fra USA: General Services Administration har gitt valgvinner Joe Biden beskjed om at de er klare til å begynne den formelle overgangsprosessen fra Trump-administrasjonen.

Det er en nyhet verdensøkonomien har ventet på.

Solid oppgang

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 1,47 prosent til 930,47 poeng etter åpning tirsdag.

Børslokomotivet Equinor er morgenens mest omsatte og stiger 2,1 prosent. Også Entra, DNB og Mowi bidrar til oppgangen.

Hovedårsaken til oppgangen er den høyeste oljeprisen som er notert siden mars, ifølge NTB.

Et fat nordsjøolje omsettes for rundt 46,40 dollar, opp med nærmere 1,4 prosent. Det er med på å drive hovedindeksen i pluss.

Dagens foreløpig soleklare vinner etter åpningen er oljeserviceselskapet Petroleum Geo-Services, som stiger over 10 prosent.

I Europa åpnet FTSE 100-indeksen i London med en oppgang på 0,7 prosent, mens DAX 30 i Frankfurt steg 0,8 prosent og CAC 40 i Paris steg 1,0 prosent.

Enda kraftigere oppgang enn i Europa så man i Asia natt til tirsdag, som en reaksjon på nyheten om Donald Trump, men også andre faktorer som positive vaksinenyheter.

Tokyo-børsen gikk rett i været og Nikkei-indeksen endte tirsdagens handelsdag med en oppgang på 2,5 prosentpoeng. Den bredere Topix-indeksen steg med 2,03 prosentpoeng.

Nyheten om at overgansperioden i USA formelt er i gang kom like før børsstart tirsdag i Asia.

- Markedet tok nyheten positivt imot, sier børsmekler Toshikazu Horiuchi, og legger til at også nyheten om at Biden velger Janet Yellen som finansminister er blitt godt mottatt av finansfolket.

Tirsdag morgen stiger også prisen på nordsjøolje til 46,56 dollar fatet, som ifølge Reuters er det høyeste nivået siden oljekollapsen i mars.

KLAR: Joe Biden tror flere i Det republikanske partiet er redd for Donald Trump. Foto: AP Vis mer

Positiv til finansminister

I forkant av børsåpning i Norge anslo Roger Berntsen, analytiker i Nordnet, at indeksen på Oslo Børs åpnet opp med 0,7 prosent.

Også han peker på at det var en god børsdag i Asia, særlig drevet av utviklingen på børsene i Japan.

«De positive vaksinenyhetene fra AstraZeneca toppet nyhetsbildet sammen med meldingene om at USAs kommende president, Biden, vil sette inn tidligere Fed sjef, Janet Yellen, som finansminister. Yellens prestasjoner som sentralbanksjef var solid, derfor regner de fleste med at hun vil gjøre en tilsvarende god jobb som finansminister», skriver Berntsen.

Det gjenstår å se hvordan de amerikanske markedene responderer på nyhetene om at Biden-administrasjonen nå kan gå i gang med maktoverføringen.

Økonomisk berg- og dalbane

Forrige uke var en berg- og dalbane i den amerikanske økonomien. Det begynte med børsrekorder, og endte med nedgang og bekymring for framtida. Bekymringene knyttes spesielt til nyheter om at en rekke coronakrisepakker til næringslivet ikke blir forlenget over nyttår.

Selv om overgangsperioden fra Biden-administrasjonen til Trump-administrasjonen nå formelt sett er i gang, har ikke den sittende presidenten formelt vedkjent seg valgtapet.

Men på Twitter har han skrevet at han støtter beslutningen til GSA-sjef Emily Murphy, som er organet som erklærer en vinner av valget, og at han har bedt sine medarbeidere om å starte maktoverføringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer