Børshopp på vaksinenyhet

Hovedindeksen på Oslo Børs spretter opp 1 prosent på nyheten om en tredje coronavaksine.

STIGER: Børshandelen tok av da nyheten om en tredje coronavaksine ble publisert mandag ettermiddag. Foto: Fredrik Hagen, NTB
STIGER: Børshandelen tok av da nyheten om en tredje coronavaksine ble publisert mandag ettermiddag. Foto: Fredrik Hagen, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det europeiske smittevernbyrået starter nå godkjenningsprosessen av en tredje coronavaksine.

Det skriver det europeiske legemiddelbyrået EMA i en pressemelding.

Ifølge produsenten Moderna Biotec er opp mot 94,5 prosent effektiv.

Børshopp

Hovedindeksen på Oslo Børs steg rundt 8 punkter, til 908 poeng, umiddelbart etter at vaksinenyheten var ute. Det er første gang siden i vår at hovedindeksen er over 900 poeng.

CORONAVAKSINE: Det europeiske smittevernbyrået starter nå godkjenningsprosessen av en tredje coronavaksine. Den nye vaksinen er produsert av det amerikanske firmaet Moderna Biotec. Vis mer

Oppgangen kommer på toppen av en bratt stigning rett etter åpning, slik at hovedindeksen i øyeblikket er opp 1,8 prosent.

Tungvektere som Equinor, DNB, Mowi og Yara er blant dagens vinnere.

Effektiv

Den nye vaksinen er produsert av det amerikanske firmaet Moderna Biotec. De to andre vaksinene er produsert av Pfizer i samarbeid med BioNTechs, og Oxford-universitetet sammen med AstraZeneca.

Moderna sier at deres tall viser at vaksinen er opp mot 94,5 prosent effektiv. Pfizer opplyste at deres vaksine er rundt 90 prosent effektiv.

Begge tallene er høye sammenliknet med mange andre vaksiners effektivitet. Moderna hevder videre at deres variant skal være enklere å distribuere enn den varianten Pfizers har utviklet.

Moderna stiger mandag voldsomt i førhandelen på Wall Street, og var klokka 13.15 opp over 9,5 prosent.

Vaksinenyheten sender også den bredt sammensatte S&P 500-indeksen opp 1,2 prosent i førhandelen, mens tilsvarende tall for Dow Jones Industrial Average er 1,7 prosent.

Uenige

Stephen Hodge, som er direktør i Moderna, håper dette vil bli et viktig våpen mot pandemien.

- Dette burde gi oss alle håp om at en vaksine vil være i stand til å stoppe denne pandemien og forhåpentligvis gi oss livene våre tilbake, sier president i Moderna Dr. Stephen Hodge til nyhetsbyrået AP.

STATISTRIKK: Med hekletøy har førsteamanuensis i biostatistikk, Kathrine Frey Frøslie, laget en genial forklar på det mye omtalte R-tallet under coronapandemien. Video: statistrikk.no Vis mer

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus tror derimot ikke at vaksiner alene er nok til å stoppe pandemien.

– En vaksine vil utfylle de andre verktøyene vi har, men ikke erstatte dem. En vaksine alene vil ikke sette en stopper for pandemien, sier Tedros.

Kan bli godkjent snart

USA kan komme til å gi en hastegodkjenning til vaksinen. Det tror smitteverntopp Anthony Fauci, ifølge MSNBC-journalist Chris Jansing.

- Doser kan komme til å bli tilgjengelig for personer i høyrisikogrupper innen slutten av desember, sier Fauci ifølge Jansing.

Fauci er likevel tydelig på at han ikke ønsker å komme det amerikanske legemiddelverket FDA i forkjøpet. Det er de som avgjør hvorvidt legemidler kan brukes i USA, eller ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer