Børsopptur etter oljehopp

Pengetrykking i USA, oppgang i Asia, nye krisepakker og oljeprishopp. Hovedindeksen på Oslo Børs fortsatte oppturen tirsdag.

UROLIGE TIDER: Det svinger på Oslo Børs.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UROLIGE TIDER: Det svinger på Oslo Børs. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen på Oslo Børs skjøt opp fra start tirsdag. Etter ni minutters handel var hovedindeksen opp 2,92 prosent, og til tross for svingninger var den aldri i minus tirsdag. Ved stengetid endte hovedindeksen opp 2,94 prosent til 707,13 poeng.

Tungvekteren Equinor steg med over 9 prosent på Oslo Børs mandag, og var med på å trekke hovedindeksen oppover. DNB (3,46) og Aker BP (10,96) var også med på oppturen.

Etter et dramatisk fall mandag, steg prisen på nordsjøolje på det meste med over 22 prosent tirsdag. Et fat ble på det meste omsatt for nærmere 28 dollar. Ved 16.40-tida har prisen imidlertid sunket noe til 26,32 dollar fatet.

Dermed var det ikke overraskende energisektoren som gjorde det best med en oppgang på hele 8,7 prosent. For sjømat og shipping var oppgangen henholdsvis 3,2 og 1 prosent.

Opptur i USA

Den norske oppturen kommer etter at de de toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) steg i gjennomsnitt 3,4 prosent mandag.

Oppgangen på Wall Street kom etter at den amerikanske sentralbanken FED tok grep.

I likhet med de fleste andre sentralbanker i rundt om i verden trykker FED i disse dager penger for å kjøpe obligasjoner i markedet, bemerker Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport.

Et grep man også så under finanskrisen.

Senere i dag skal finansministere og sentralbanksjefer i G20-landene holde nok en telefonkonferanse for å videre diskutere responsen mot coronaepidemien, ifølge NTB.

Så seint som i forrige uke lovet G20-landene en samlet front i kampen mot viruset, og sa de vil tilføre verdensøkonomien 5000 milliarder dollar.

Natt til tirsdag kom regjeringen til enighet med opposisjonen om den tredje krisepakka her hjemme.

Ikke kjemp mot

– Sjefen for den amerikanske sentralbanken, Jerome Powell, uttalte i forrige uke at de har mer krutt på lager om nødvendig. Det er en uttalelse som bygger opp om det fryktede uttrykket «don’t fight the fed», skriver Berntsen.

SE TV: Siste nytt. Vis mer

Historisk sett har det nemlig ikke lønnet seg å gå mot den amerikanske sentralbanken når kraftige stimulannsetiltak rulles ut i krisetider, understreker Nordnet-analytikeren.

Før åpning på Oslo Børs tirsdag, spådde Berntsen en oppgang fra start på 1,4 prosent – og et sted i intervallet 1,1 til 1,7 prosent.

Opp på Kina-tall

Natt til i dag endte de asiatiske børsene, målt gjennom S&P Asia 50 indeksen, opp 1,1 prosent.

Tokyo-børsen fortsatte imidlertid å falle tirsdag, og Nikkei-indeksen sank 0,8 prosent. Dagen før var nedgangen 1,6 prosent og så langt i år er fallet på 20 prosent.

På den annen side ga sterke tall for industriproduksjonen i Kina et positivt utslag på de asiatiske børsene i natt.

Disse tallene må imidlertid sees i lys av at de foregående tallene var ekstremt lave på grunn av nedstengningen for å begrense spredningen av coronaviruset i februar, bemerker Berntsen.

Oljeprisen stiger

Et fat olje går tirsdag morgen for 22,65 dollar fatet. Det er svakt opp fra mandagens nivåer.

– Saudi-Arabia varslet i går at de vil øke sin oljeproduksjon ytterligere om en måned. Hvorvidt det kommer til å skje er en annen ting, gitt at rasjonalet bak beslutningen er å tvinge andre oljeproduserende land, deriblant Russland til å innse at slaget er tapt, skriver Nordnet-analytiker Berntsen.

De fallende prisene har gjort det tanknæringen ekstra lønnsom – til lagring av olje i påvente av en høyere råvarepris fram i tid.

Den John Fredriksen-eide tankkjempen Frontline steg 20 prosent på Oslo Børs i går, på en dag da hovedindeksen helt mot slutten av dagen klatret til like over 3 prosent etter et markant fall tidligere på dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer