Børsturbulens: - Krigsfrykt

Børsene har falt kraftig i USA og Europa. Flere analytikere har satt fallet i sammenheng med krigsfrykt mellom Russland og Ukraina.

ØVELSE: Russiske rakettbatterier i aksjon under en skyteøvelse i Hviterussland tidligere denne måneden. Foto: Handout / AFP / NTB
ØVELSE: Russiske rakettbatterier i aksjon under en skyteøvelse i Hviterussland tidligere denne måneden. Foto: Handout / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Markedene skjelver kraftig om dagen. I Europa preges børsene mandag av store fall. For Oslo Børs' del demper oljeselskapene fallet noe, på grunn av en fortsatt høy oljepris - hovedindeksen er likevel ned cirka 1 prosent mandag formiddag.

Rentefrykt

I slutten av forrige uke var det også røde tall som preget børsene i USA.

Torsdag var det «skyhøye» inflasjonstall i USA - og dermed en forventning om at den amerikanske sentralbanken må sette opp renta raskt - som i hovedsak la bakteppet for frykten blant investorene.

Fredag falt de toneangivende indeksene i USA for andre dag på rad. Mest brutalt var det for teknologitunge Nasdaq, som falt hele 2,8 prosent.

- Krigsfrykt

Ifølge Nordnet-analytiker Roger Berntsen settes fredagens skjelvinger i sammenheng med en stigende frykt for en russisk invasjon av Ukraina.

«Krigsfrykt preget markedene» skriver også DNB Markets' Kyrre Aamdal i mandagens morgenrapport.

«Driveren bak dette fallet i risikovilje er trolig faren for et russisk angrep på Ukraina. En oppgang i oljeprisen til over 95 dollar per fat understøtter det, og prisen på hvete har steget ytterligere», skriver Aamdal videre.

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, sier at nedgangen torsdag i hovedsak skyldtes rentefrykt. I USA priser investorene inn 7 rentehevinger fra sentralbanken (Fed) i år.

- Men på fredag virket det som det var meldingen om at USA sa at en invasjon kunne være nært forestående. Vi så aksjefall og rentefall som preget markedet. Det er vanligvis en fryktindikator, sier Bruce til Børsen.

- Vi så også at oljeprisen trakk opp, og uro i gassprisene. Krigsfrykt preget markedet. Men hvis vi ser hele perioden fra starten av året har det vært urolig i markedet. Da er det først og fremst en høy inflasjon og en frykt for skift i synet om renteøkningene, legger han til.

- Hvorfor rammes markedet av Ukraina-krisen?

- De fleste tenker på at Russland står for ganske betydelig del av oljeproduksjon i verden. Man er redd for at den skal forstyrres, sier sjefstrategen.

Bruce påpeker at en stor andel av importen av gass kommer fra Russland.

- Hvis konflikten stopper leveransene - da vil gassprisene skyte i været og det vil ramme europeisk økonomi. De færreste tror vel at det skal bli noen stor krig. Men er et stort usikkerhetsmoment, sier analytikeren.

Oljeprisen høy

At de to nabolandene i øst rasler med sablene er imidlertid godt nytt for oljeprisen, som har holdt seg på høye nivåer.

«Oljeprisen har fortsatt videre oppover gjennom helgen på frykt for alvorlige tilbudsproblemer dersom Russland skulle invadere Ukraina. Såframt spenningsnivået mellom partene (Russland, Ukraina, Europa/NATO) ikke dempes vil 100 dollar fatet være innenfor rekkevidde», skriver Berntsen i Nordnet.

Inntil videre renner dermed milliardene inn i oljenasjonene. Berntsen påpeker imidlertid at «Oslo Børs, i likhet med alle andre børser, er avhengig av at 'hjulene' i verdensøkonomien holdes i gang for å ikke falle kraftig tilbake.»

- Hvis det blir et isolert problem knyttet til energimarkedet, så vil norske oljeselskaper gjøre det bra. Men hvis det bidrar til et stort internasjonalt aksjekursfall, så er det ikke bra for Norge. Sånn det ser ut nå er det først og fremst et stramt energimarked vi ser. Dette tjener norske oljeselskaper på, sier Bruce i Nordea.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer