Børsturbulens: - Krigsfrykt

Børsene har falt kraftig i USA og Europa. Flere analytikere har satt fallet i sammenheng med krigsfrykt mellom Russland og Ukraina.

ØVELSE: Russiske rakettbatterier i aksjon under en skyteøvelse i Hviterussland tidligere denne måneden. Foto: Handout / AFP / NTB
ØVELSE: Russiske rakettbatterier i aksjon under en skyteøvelse i Hviterussland tidligere denne måneden. Foto: Handout / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Markedene skjelver kraftig om dagen. I Europa preges børsene mandag av store fall. For Oslo Børs' del demper oljeselskapene fallet noe, på grunn av en fortsatt høy oljepris - hovedindeksen er likevel ned cirka 1 prosent mandag formiddag.

Rentefrykt

I slutten av forrige uke var det også røde tall som preget børsene i USA.

Torsdag var det «skyhøye» inflasjonstall i USA - og dermed en forventning om at den amerikanske sentralbanken må sette opp renta raskt - som i hovedsak la bakteppet for frykten blant investorene.

Fredag falt de toneangivende indeksene i USA for andre dag på rad. Mest brutalt var det for teknologitunge Nasdaq, som falt hele 2,8 prosent.

- Krigsfrykt

Ifølge Nordnet-analytiker Roger Berntsen settes fredagens skjelvinger i sammenheng med en stigende frykt for en russisk invasjon av Ukraina.

«Krigsfrykt preget markedene» skriver også DNB Markets' Kyrre Aamdal i mandagens morgenrapport.

«Driveren bak dette fallet i risikovilje er trolig faren for et russisk angrep på Ukraina. En oppgang i oljeprisen til over 95 dollar per fat understøtter det, og prisen på hvete har steget ytterligere», skriver Aamdal videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer