Borten Moe: - Jeg var sikker

Ola Borten Moe var overbevist om at aksjeinvesteringene hans var gjort etter boka helt til han ble kontaktet av E24.

MÅTTE GÅ: Tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
MÅTTE GÅ: Tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ola Borten Moe har levert inn sitt svar til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tirsdag ettermiddag.

Der skriver han at han var overbevist om at han hadde sitt på det tørre.

«Frem til E24 tok kontakt 18. juli i år var jeg sikker på at jeg hadde gjort alt riktig. Ved tiltredelse hadde jeg gjort rede for og registrert alle mine økonomiske interesser», skriver Borten Moe.

Han måtte gå av som forsknings- og høyere utdanningsminister etter at det ble kjent at han hadde kjøpt aksjer i Kongsberg Gruppen mens han var minister og regjeringen ga en stor kontakt til Nammo, som er indirekte eide Kongsberg Gruppen.

Kjøpte aksjer

Habilitetsproblemene til Borten Moe har sitt opphav i et regjeringsmøte i januar. Det handlet om en milliardkontrakt til Nammo, og Borten Moe deltok under møtet. Uka før hadde Borten Moe kjøpt aksjer i Kongsberg Gruppen.

Borten Moe eide aksjer i Kongsberg Gruppen, som eier 50 prosent i finske Patria, som igjen har 50 prosent eierandel i Nammo.

«Mitt habilitetsproblem oppsto dermed som en konsekvens av at Kongsberg Gruppen i andre ledd kan sies å ha interesser i Nammo», skriver Borten Moe.

Han medgir at det er hans ansvar å ha kjennskap og et bevisst forhold til den underliggende selskapsstrukturen til Kongsberg Gruppen, og de selskaper de måtte ha eierandeler i.

«Vel, i dette tilfellet gjorde jeg ikke det, og konsekvensene ble deretter», skriver Borten Moe.

- Åpenbart feil

Den tidligere statsråden medgir at de i etterpåklokskapens lys «er lett å slå fast at særlig investeringen min i Kongsberg Gruppen var problematisk».

«Uavhengig av situasjonen i Ukraina er norsk forsvarsindustri for tett på enhver regjering til at man som statsråd kan sitte med eierskap i forsvarsbedrifter. Så på det punktet var vurderingen min åpenbart feil», innrømmer Borten Moe.

Likevel mener Borten Moe at han den inhabiliteten han erkjente i forbindelse med sin avgang 21. juli i år, kanskje er en han vil vurdere annerledes i dag.

Årsaken til det er «en del saker i ettertid som kan sette saken i et noe annet lys».

«For at det skal oppstå inhabilitet må det først godtgjøres at kontraktsinngåelsen med Nammo var relevant for verdiutviklingen av Kongsberg Gruppen. Det mener jeg er et åpent spørsmål», skriver Borten Moe.

«Kongsberg Gruppen selv vurderer ikke at utviklingen i Nammo er relevant for aksjekursen i Kongsberg Gruppen».

Usikker på inhabilitet

Han anslår selv at hans mulige eksponering i Nammo kan verdsettes til 21 751 kroner.

«I seg selv representerer dette en verdi som kanskje må kunne sies å være innenfor det som kan defineres som bagatellmessig og ikke relevant av Lovavdelingen, og som det virker som det har vært aksept for i det politiske miljøet som sådan», skriver Borten Moe.

Han viser til to konkrete saker:

  • Raymond Johansen som eide aksjer i henholdsvis Orkla og Telenor til 47 000 og 26 000 kroner, men likevel behandlet saker som angikk de to selskapene som byrådsleder.
  • Sindre Finnes eide aksjer for knapt 42 000 kroner når Erna Solberg tiltrådte som statsminister, og det ble her ikke vurdert at hun automatisk var inhabil i saker som angikk Hydro av den grunn.

«Jeg vet at habilitet ikke er en matematisk øvelse, men vil likevel mene at jeg i alle fall ikke var mindre habil enn de to eksemplene jeg har vist ovenfor», skriver Borten Moe.

- Feil vurdering

Den tidligere ministeren avslutter brevet med å skrive at hans sak bør være grei å forholde seg til. Han har gjort feil vurdering knyttet til hvilke verdipapirer det var mulig for ham å sitte med som statsråd.

Men habilitetsvurderingen, altså at han konkluderte med at han var inhabil, stille han spørsmålstegn ved.

«I seg selv endrer det selvfølgelig ingenting, men jeg håper imidlertid sakskomplekset kan føre til en felles refleksjon i komiteen om hvordan system og regelverk settes opp og følges opp i framtida slik at slike ting unngås i framtida», konkluderer Borten Moe.

Saksordfører i kontrollkomiteen, Grunde Almeland (V), omtaler Borten Moe i sitt svar har interessante refleksjoner både rundt egen ska og i hvilken grad man er inhabil ved å eie verdipapirer.

- Svaret fra Borten Moe er med på å tegne et bilde som etter flere runder med spørsmål og svar fra de andre involverte har blitt mer tydelig for meg, Venstre og komiteen. Det virker som det er stor variasjon mellom hvordan rutinene og systemene rundt habilitetsregelverket håndteres ulikt mellom departementene. Det er noe vi må se på i vår videre oppfølging, sier Almeland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer