Brann hindrer coronastøtte: - Jævlig uheldig

I september 2019 brøt det ut ulmebrann hos Frich's Motell & Spiseri Oppdal, og derfor måtte de holde stengt i et halvt år. Som følge av det får de ikke coronastøtte av staten.

NULL STØTTE: En brann ved Frich's Motell & Spiseri på Oppdal gjør at Øyvind Frich kan se langt etter statlig støtte for det siste halvåret. Det opplever han som veldig frustrerende. Foto: Therese Enger
NULL STØTTE: En brann ved Frich's Motell & Spiseri på Oppdal gjør at Øyvind Frich kan se langt etter statlig støtte for det siste halvåret. Det opplever han som veldig frustrerende. Foto: Therese Enger Vis mer
Publisert

- Vi har bare vært jævlig uheldige. Det har vært en vond tid, sukker Øyvind Frich, eier av Frich's Motell & Spiseri Oppdal, også kjent som Oppdalsporten, overfor Børsen.

Frich driver ni veikroer og overnattingssteder i innlandsområdet, men for nettopp stedet på Oppdal kom coronaviruset på verst tenkelige tidspunkt. Årsaken er noe som er utenfor Frichs kontroll: En brann som fant sted i september 2019.

Måtte stenge

Frich forteller at det i etterkant har blitt avdekket en lekkasje fra en gasstank som hadde ligget og ulmet, før det siden utviklet seg til en sotbrann.

- Hele kroa, restaurantdelen og kjøkkenet, ble sota ned, forteller Frich.

Etter både en og to runder med forsikringsselskapet ble det slått fast at alle veggene måtte får spesialvask, og noen måtte rives ned og byttes ut. Med andre ord et ganske omfattende restaureringsarbeid, som førte til at Oppdalsporten måtte holde stengt i et halvt år.

RESTAURERING: Først etter et omfattende restaureringsarbeid kunne Oppdalsporten åpne igjen.
RESTAURERING: Først etter et omfattende restaureringsarbeid kunne Oppdalsporten åpne igjen. Vis mer

Først i mars 2020, like før coronaviruset stengte hele landet ned, kunne de åpne helt igjen.

- Vi var nedstengt i seks måneder, og det er midt i den perioden som legger grunnlag for kompensasjonsordningen. Det er vår lavsesong, men likevel noe vintertrafikk til skidestinasjonen Oppdal. Vi falt helt ut av markedet og hadde null omsetning, sier Frich.

Møtte støtteveggen

Da regjeringen stablet den første kompensasjonsordningen på beina i fjor vår, den som ble administrert av Skatteetaten, fikk Frich's Oppdal til sammen nesten 200.000 kroner i støtte fram til sommeren.

- Så fikk vi en fin sommersesong, og så går vi rett inn i ny nedstengning på høsten. Erna anbefaler at man ikke skal reise. Vi lever av dem som kjører på E6, sier Frich.

Og det er altså her problemene kommer. I høst bestemte regjeringen å forlenge kompensasjonsordningen for næringslivet, men å flytte den til Brønnøysundregistrene.

For å få støtte til å dekke «faste, uunngåelige kostnader», som ordningen er ment å dekke, må man ha hatt et omsetningsfall på minst 30 prosent sammenliknet med samme måned året før.

OPPDALSPORTEN: Sotbrannen på kjøkkenet kunne ikke ha kommet på et verre tidspunkt.
OPPDALSPORTEN: Sotbrannen på kjøkkenet kunne ikke ha kommet på et verre tidspunkt. Vis mer

Siden Frich's Motell & Spiseri på Oppdal da var stengt som følge av brannen, får de ikke et rødt øre.

- Per i dag så har vi ikke lovnad om én krone i kompensasjon eller ventilordninger. Da tenker jeg at det helt sikkert ikke er slik det er ment at det skal være. Jeg skjønner at man må sette en strek et sted, og si at dette er reglene. Samtidig, når de vet hvor kritiske tingene er, så må noen jobbe med de unntakene som er soleklare, sier Frich, og fortsetter:

- Den brannen som vi hadde kom på verst tenkelige tidspunkt for ordningen, så det er et soleklart eksempel på at noen burde ta tak i den saken nå. Jeg synes det er en betydelig svakhet her.

Frichs løsning

Frich mener løsningen er enkel: Legge tallene fra 2018 til grunn.

- Vår sak er spesiell og lett å forholde seg til, mener han.

Hadde man lagt 2018-tallene til grunn hadde Oppdalsporten fått rundt 400.000 kroner i støtte fra september og ut februar, ifølge hans egne beregninger.

- Det er de pengene vi hadde trengt for å gå gjennom vinteren på egen kjøl, sier Frich.

I stedet har han vært prisgitt sin lokale bank, Sparebank 1 Lom og Skjåk. De har stilt opp med lån, fordi de har troa på at dette skal gå, forteller Frich, men legger til at «det satt langt inne for banken å være med på en løsning for Oppdal».

- Hadde ikke de stilt opp så hadde vi vært konkurs. Vi hadde vært konkurs fordi vi ikke får støtte, fordi reglene er som de er i dag.

Kan få støtte fra mars

- Jeg har stor forståelse for slike uheldige hendelser gjør at Frich's og noen andre bedrifter står i en vanskelig situasjon nå, sier statssekretær ved Næringsdepartementet Luci Katrine Sunde-Eidem til Børsen.

- Målet med kompensasjonsordningen er å hjelpe norsk næringsliv gjennom krisen. Men det er neppe mulig å konstruere en ordning som sikrer at ingen kommer uheldig ut. Ordningene må ha klare regler for å kunne bli godkjent etter statsstøtteregelverket, og ikke minst for at saksbehandlingen skal være håndterbar-

Hun er glad for at Frich's har fått finansiering i det ordinære lånemarkedet, og selv om det ikke kommer noen lovnader om unntak som gis tilbakevirkende kraft, vil trolig Frich's kunne søke om penger igjen fra mars.

- Nå blir kompensasjonsordningen forlenget, og fra mars 2021 er det foreslått at sammenlikningsperioden skal være 24 måneder før. Det gjør at bedrifter som Frich's kan søke om kompensasjon for mars og april 2021 basert på omsetningen de hadde på samme tid i 2019, sier Sunde-Eidem.

STORE INNTEKTER: I sesongen er det ventet å bli fisket rundt to hundre tusen tonn fisk til en førstehåndsverdi for fiskerne på ca. fire milliarder norske kroner. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Henning Lillegård. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Endelig overskudd

For Øyvind Frich var det ekstra deprimerende at smellen kom når den kom. 2019 var nemlig første året Oppdalsporten kunne vise til et positivt driftsresultat, på 739 000 kroner, uten å ha blitt tilført penger fra systemet for øvrig.

Frich sier han har satset og tilført penger til noe som ikke nødvendigvis har vært så lukrativt fram til nå, fordi en utbedring av veinettet i området var ventet å slå positivt ut for Oppdalsporten.

Blant annet ble det før sommeren i fjor åpnet en ny, og for Oppdalsporten, viktig strekning gjennom Sokndal i Midtre Gauldal kommune. Umiddelbart etterpå opplevde de at antall besøkende gikk opp.

- 2020 skulle bli et kanonår for oss. Så kom brannen, vi blir satt tilbake av den, og så får vi ikke kompensasjon som følge av den, sukker han.

- Det føles ganske meningsløst, noe som burde vært åpenbart. Det burde vært noen som ringte meg opp og sa: «Hei Øyvind, dette fikser vi». Jeg vil at mine ansatte skal ha jobb og lønn, og at butikken skal gå bra.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer