ONS-konferansen:

Brannalarmen utløst: - Liten seier

Det skjer etter at aksjonsgruppa Stopp Oljeletinga varslet mandag morgen at de hadde planlagt en aksjon i forbindelse med åpningen.

SE LIVE: Direkte fra ONS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Børsen): Rett etter klokka 12 gikk brannalarmen midt under åpningen av ONS-konferansen i Stavanger. Aksjonsgruppa Stopp Oljeletinga varslet mandag morgen at de hadde planlagt en aksjon i forbindelse med åpningen.

Børsens reportere på stedet melder at alarmen høres i pressesenteret. Protesten mot olje og gass kommer noen få minutter etter at teknogründer Elon Musk uttalte at verden i en periode vil trenge mer olje og gass, ikke mindre.

- Liten seier

- Jeg trakk to alarmer inne i hovedbygget, men den alarmen gikk ikke av, jeg regner med at de har et manuelt system, hvor det ble signalisert til dem, og de valgte å skru det av. Derfor gikk jeg inn her istedenfor som en backup-plan, sier aksjonist Joakim Skahjem til Børsen.

- Er du skuffet over at du ikke fikk det til i hovedbygget?

- Så lenge budskapet kommer ut er det det viktigste. I noen få sekunder brydde journalistene seg litt mer om å stoppe oljeletinga enn Elon Musk og gjengen der inne, så da tar vi det som en liten seier.

Videre forteller de at budskapet, «enkelt og greit», er å stoppe oljeletinga.

- Vårt andre krav er at staten skal igangsette en plan for rettferdig omstilling for alle arbeidere og lokalsamfunn i oljeindustrien, og at de begynner en utarbeiding av den planen i dag, sier aksjonist Vebjørn Bjelland Berg til Børsen.

Ifølge Bjelland Berg er det ikke bare de som ber om stans i oljeletinga.

- Samme beskjed kommer fra FNs generalsekretær, FNs klimapanel og det internasjonale energibyrået, som er tidligere oljeindustriens bestekompiser. Dette er helt enkle krav om å stoppe videre leting etter ny olje og gass i en eskalerende energikrise. Det er ingen av oss eller miljøorganisasjoner i Norge som ber politikerne om å stenge kranene i dag. Vi må bare ikke fortsette å ekspandere fossilindustrien i den tida vi lever i.

Varslet aksjon

Deler av bygget evakueres, men alarmen har foreløpig ikke fått noen følger for det offisielle programmet under den pågående konferansen.

I en pressemelding varslet aksjonistene at en støttespiller på innsida ville utløse brannalarmen klokka 11.55.

- Når alarmen er trukket kommer andre deltakere til å tagge Stopp Oljeletinga på inngangen, før de videre utfører sivil motstand med lim og arrest. Eskaleringen i formen for motstand skjer som en respons på hvor ekstrem en feiring av denne industrien er, skrev Stopp Oljeletinga videre.

Kommunikasjonsdirektør i ONS, Inger Johanne Stenberg, uttalte til Børsen at de følger politiets anbefalinger på slike ting.

- Så setter vi ytringsfriheten høyt, så folk skal få lov til å demonstrere hvis de ønsker det, så lenge det ikke går utover sikkerheten. Det er alltid noe som kan dukke opp når man samler masse folk. Vi har tett dialog med politiet, sa Stenberg til Børsen mandag morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer