Brannen på Festningen: - Forferdelig å se

Festningen restaurant i Oslo fikk store skader i brannen lørdag kveld. Administrerende direktør i Fursetgruppen, som driver restauranten, håper på videre drift i den verneverdige bygningen.

STORE SKADER: Det ryker søndag fortsatt fra ruinene av Festningen restaurant etter brannen som startet lørdag kveld. Skadene på bygningen er så store at den regnes som totalskadd. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
STORE SKADER: Det ryker søndag fortsatt fra ruinene av Festningen restaurant etter brannen som startet lørdag kveld. Skadene på bygningen er så store at den regnes som totalskadd. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

- Det er den verste meldinga du kan få som restaurantdriver, at restauranten din brenner. Så skjedde det. Heldigvis fikk jeg tidlig beskjed om at alle ansatte og gjester hadde kommet seg ut, sier administrerende direktør i Fursetgruppen, Gjøran Sæther, til Børsen.

Dramatiske scener utspilte seg i Oslo sentrum lørdag kveld, da en brann brøt ut i bygg 22 på Akershus festning, der Festningen restaurant har holdt til siden 2013.

Fursetgruppen driver en rekke restauranter i hovedstaden, deriblant Festningen. Når Børsen snakker med ham på telefonen søndag kveld, har Sæther akkurat vært på stedet.

- Det er én ting å se det på bilder, men det var forferdelig å se det med egne øyne, sier han.

BRENNER: Det sprer seg røyk i hele Oslo sentrum etter at det har brutt ut full fyr i Festningen restaurant på Akershus festning. Vis mer

Fikk redde vinkjelleren

Et døgn etter første melding om brannen jobbet brannvesenet fortsatt med etterslokking. Mye tyder på at bygningen er totalskadd.

Furset-direktøren har ennå ikke vært inne i restaurantbygget, og har derfor ikke fått se skadene på innsida med egne øyne.

Han fikk imidlertid gå inn i kjelleren, som til dels ble skjermet fra den ekstreme varmen.

- Vinkjelleren er fortsatt intakt. Der har vi hatt vin for mange millioner, som vi fikk lov til å komme inn og bære ut, sier han.

Selskapets fremste fokus de kommende dagene, opplyser han, er å ivareta de ansatte.

- Vi er en stor restaurantgruppe, og skal sørge for at alle har en jobb å gå til. Vi har planlagt et allmøte i morgen, og bedriftshelsetjenesten er koblet inn. Jeg har hatt god kontakt med alle, og det virker som at det går bra med dem, sier han.

«VELDIG TRIST»: Det sier administrerende direktør i Fursetgruppen, Gjøran Sæther. Foto: Privat
«VELDIG TRIST»: Det sier administrerende direktør i Fursetgruppen, Gjøran Sæther. Foto: Privat Vis mer

Bygget tilhører anlegget til Akershus festning, og forvaltes av Forsvarsbygg, på vegne av staten. Det ble først oppført som fengsel i 1836 og er seinere brukt som laboratoriekjøkken. Eksteriøret ble fredet i 2014.

Forsvarsbygg vil undersøke hva som må til for å ta bygningen i bruk igjen, og jobber samtidig med å ta vare på de verneverdige fasadene.

- Alle synes at dette er veldig trist. Om noe kan bevares har vi ikke fått noe svar på ennå, men vi håper det blir bygget raskt opp igjen, slik at vi kan gjenåpne restauranten, sier Sæther.

Brannårsaken ukjent

Thorbjørn Thoresen, direktør i Forsvarsbygg, beskriver brannen som «fryktelig trist», men sier at de er glade for at det ser ut til å ha gått bra med ansatte og gjester.

- Vi ønsker å rette en stor takk til nødetatene som rykket ut og håndterte situasjonen på en rask og profesjonell måte, og med det også hindret mulige større skader, sier Thoresen.

Brannårsaken er foreløpig ikke kjent, men politiet har sagt at den trolig er knyttet til ventilasjonssystemet.

- Det er dét vi foreløpig er blitt fortalt, men det er for tidlig å konkludere, sier Sæther.

Han forteller at ansatte og gjester evakuerte da røykvarsleren gikk, i god tid før situasjonen ble alvorlig. De skal i forkant ha lagt merke til røyk i lokalet, men opplevd det som vanskelig å avgjøre om det kom fra kokkeleringen på kjøkkenet eller andre kilder.

Forsvarsbygg bekrefter søndag kveld overfor Aftenposten at bygget ikke hadde sprinkleranlegg.

Furset-direktøren bekrefter å være kjent med dette, men kjenner ikke til begrunnelsen for at det ikke har vært installert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer