Bransjegigant stenger: - Virkelig smertefullt

Hotell- og restaurantkjempe i Bergen med dyster beskjed: Låser dørene i lang tid.

STORAKTØR STENGER: Familiebedriften De Bergenske eier flere hoteller og en rekke restauranter i Bergen. Nå stenges nær hele virksomheten i lang tid. Foto: Marit Hommedal / NTB
STORAKTØR STENGER: Familiebedriften De Bergenske eier flere hoteller og en rekke restauranter i Bergen. Nå stenges nær hele virksomheten i lang tid. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ble rett og slett sjokkert. Ikke minst blir vi frustrerte, sier administrerende direktør for hotellkjeden De Bergenske, Kjetil Smørås, til Børsen.

Tirsdag varslet regjeringen at det innføres skjenkestopp i hele Norge, samt råd om å holde to meters avstand. Forbudet traff næringslivet som ei bombe, og etterdønningene har vært voldsomme.

KLAR: Restauranteier Tommy Åsheim trodde nesten ikke det han hørte under helseministerens pressekonferanse i tomt lokale på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

For hotell- og restaurantkjempen De Bergenske rammer reglene hardt og brutalt. Familiebedriften eier 13 restauranter og seks hoteller i Bergen. Som følge av nye nasjonale tiltak, har Smørås besluttet å slokke lyset for nær hele virksomheten.

DRASTISK: Administrerende direktør i De Bergenske, Kjetil Smårøs, har besluttet å stenge nesten hele virksomheten. Framover vil kun ett av deres hoteller, Zander K Hotel og tilknyttede Matbaren holde åpent. Foto: Geir Martin Strande / Bergens Tidende
DRASTISK: Administrerende direktør i De Bergenske, Kjetil Smårøs, har besluttet å stenge nesten hele virksomheten. Framover vil kun ett av deres hoteller, Zander K Hotel og tilknyttede Matbaren holde åpent. Foto: Geir Martin Strande / Bergens Tidende Vis mer

- Som følge av nye tiltak, stenger vi ytterligere ned nå. Det betyr at vi kun har ett hotell og én restaurant åpen. Konsekvensen blir om lag 250 permitterte ansatte. Det er smertefullt for de det gjelder, virkelig smertefullt.

- Hvor lenge ser du for deg å holde stengt?

- Slik det ser ut nå, tenker jeg vi setter et kryss over hele april. Tidligste åpning blir trolig i mai.

STORTINGET: Etter dagens spørretime kunne statsminister Erna Solberg avsløre endring i påskeplanene. Reporter: Steinar Suvatne / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Hva fanken foregår

Nedstengingen vil sende bedriften ned i et bekmørkt kostnadshull. Smørås opplyser at virksomheten gikk på et giganttap på 29 millioner kroner i fjor.

- Det betyr at vi taper mellom 2-3 millioner kroner i måneden - etter å ha mottatt kompensasjonsstøtte. For å dekke tapet, må vi hente penger fra oppsparte midler, eller vurdere salg av eiendom. Det som i realiteten skjer nå er at familiebedriften smuldrer opp.

Når Børsen tar kontakt med Smørås, sitter han i et krisemøte med Djevat Hisenaj. Han er leder for hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Fellesforbundet på Vestlandet, og serverer regjeringen det glatte lag.

- Jeg snakker nok på vegne av hele bransjen i Bergen når jeg sier at vi er kjempeskuffet. De vil ikke pålegge serveringsbransjen å stenge, men tar heller fra dem det største inntektsgrunnlaget. Jeg begynner å lure på hva fanken det er som foregår i Norge! Hvorfor må denne bransjen betale regninga hele tiden?

- Enorme summer

- Men dette er et grep for å slå ned smitten?

- Og det har vi forståelse for, men i vår region stammer smitteoppblomstringen fra helt andre steder, eksempelvis på private arrangementer og sist fra bedehusmiljøet på Askøy. Så skal det straffe vår bransje, som virkelig har jobbet som helter? Nei, det er for meg en gåte, sier Hisenaj.

Smørås stiller seg også undrende til problematikken. Når regjeringen likevel strammer inn, etterlyser han - i likhet med store deler av servering- og overnattingsbransjen - en mer treffsikker permitteringsordning.

- Nå myndighetene plutselig trykker på den store røde knappen, koster det oss enorme summer. Vi er pliktig å dekke lønnskostnadene til våre ansatte i ti dager. Vi ønsker oss tilbake til ordningen som fantes i mars i fjor, da lønnsplikten for arbeidsgiver var på to dager.

Mange stenger

De Bergenske er ikke de eneste som nå trekker i nødbremsen. I underkant av 24 timer etter regjeringens pressekonferanse har blant andre Britannia Hotel i Trondheim, Storefjell resort, Oset høyfjellshotell og Golsfjellet fjellstue på Golsfjellet valgt å stenge.

NHO Reiseliv varslet tirsdag at dette blir konsekvensene for de fleste hoteller og serveringssteder, og ber om nye krisepakker. Helseminister Bent Høie (H) varslet 500 nye millioner i krisemidler til kommunene da han kom med nye nasjonale innstramminger.

Ifølge NHO er det ikke her skoen trykker.

- Bedrifter som har vært åpne, men som nå må permittere, får en kjemperegning når de må dekke de ti første dagene med lønn. Disse kostnadene skulle vært dekket av staten når årsaken til permittering er pandemien. Dessverre har ikke Stortinget og regjeringen vært villige til det, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, gjengitt av NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer