Bråstopp: Stupte til null

Europa frykter russisk kutt i gassforsyningene. Tirsdag stanset flyten i en sentral rørledning fullstendig opp.

- SMERTEFULL PROSESS: Ifølge Reuters stoppet gasstrømmene gjennom Yamal-Europa-rørledningen i Tyskland opp tirsdag. Foto: AP Photo / Sergei Grits / NTB
- SMERTEFULL PROSESS: Ifølge Reuters stoppet gasstrømmene gjennom Yamal-Europa-rørledningen i Tyskland opp tirsdag. Foto: AP Photo / Sergei Grits / NTB Vis mer
Publisert

- Det er nervøsitet i markedet. Det eneste man kan si er at det blir mye følsomhet for utviklingen. Man følger gassflyten nøye og overvåker det. Hvis man plutselig ser noe som blir stengt eller redusert, så er man nervøs for om det blir permanent, sier Tor Reier Lilleholt, analytiker i Volue Insight.

Det råder nå en reell frykt i Europa for at energigiganten Russland skal ta drastiske grep og kutte sine gassleveranser til verdensmarkedene.

Onsdag formiddag varslet Tysklands økonomiminister Robert Habeck at landet tar straksgrep. Det betyr at Tyskland, som er gigantimportør av russisk gass, iverksetter første del av sin kriseplan for å sikre landets gassforsyninger framover.

Advarer

I likhet med resten av Europa, frykter Tyskland alvorlige konsekvenser dersom Putin skrur igjen kranene. Samtidig som uroen vokser, rapporterte Reuters at gasstrømmene gjennom Yamal-Europa-rørledningen i Tyskland hadde stoppet fullstendig opp tirsdag ettermiddag.

Den regnes som en viktig transportlinje for gass mellom Russland og Europa.

Siden 15. mars skal den vanligvis vestgående gassforsyningen ha blitt sendt i motsatt retning. Onsdag melder Reuters at forsyningen flyter som normalt for første gang på to uker.

- TABBER: Krigføringsekspert John Spencer slakter Vladimir Putin og Russlands strategi for hvordan de skal invadere Ukraina. Video: Reuters Vis mer

Tirsdagens avbrudd rakk å gi direkte utslag i gassprisene, som bykset opp i overkant av ti prosent onsdag. Årsaken bak stansen er foreløpig uklart.

Lilleholt advarer om at utslag som dette kan få merkbare konsekvenser.

- Stenger man ned gassleveranser på grunn av geopolitiske årsaker nå, så kommer de neppe opp igjen. Det er en viktig tid framover, om man bestemmer seg for å fortsette med gassimporten i Europa, fortsetter han overfor Børsen.

- Trenger pengene

Analytikeren tror i likhet med andre eksperter at det er mindre sannsynlig at russiske myndigheter vil ta drastiske steg og stenge forsyningene. Også andre sentrale rørledninger skal operere som normalt og ha stabile leveranser til Europa.

- Nå er begge parter avhengige av det. Europa trenger gassen, Russland trenger pengene. Men det blir ikke inngått så mye kontrakter for framtida.

- Men det er bekymring for at gassrørene gjennom Ukraina kan bli rammet av krigen?

- Det er klart. Det har man tydeligvis vært forskånet for. Vi har jo hatt angrep rundt kjernekraftverk og sånn, og russerne vil tydeligvis ha kontroll. Men de har jo ikke tatt dem ned.

Han understreker at Russland har interesse av å opprettholde gassflyten.

- Russland er akutt avhengig av penger. Jeg tror ikke det kommer noen nedstengning nå for å ramme Europa. Det var frykten i starten, men nå har det snudd, på den måten at Europa ikke ønsker å være avhengige av Russland i framtida. De har en målsetting om å komme seg ut av det på sikt. Det er en smertefull prosess når man er så avhengig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer