Bråstopp: Stupte til null

Europa frykter russisk kutt i gassforsyningene. Tirsdag stanset flyten i en sentral rørledning fullstendig opp.

- SMERTEFULL PROSESS: Ifølge Reuters stoppet gasstrømmene gjennom Yamal-Europa-rørledningen i Tyskland opp tirsdag. Foto: AP Photo / Sergei Grits / NTB
- SMERTEFULL PROSESS: Ifølge Reuters stoppet gasstrømmene gjennom Yamal-Europa-rørledningen i Tyskland opp tirsdag. Foto: AP Photo / Sergei Grits / NTB Vis mer
Publisert

- Det er nervøsitet i markedet. Det eneste man kan si er at det blir mye følsomhet for utviklingen. Man følger gassflyten nøye og overvåker det. Hvis man plutselig ser noe som blir stengt eller redusert, så er man nervøs for om det blir permanent, sier Tor Reier Lilleholt, analytiker i Volue Insight.

Det råder nå en reell frykt i Europa for at energigiganten Russland skal ta drastiske grep og kutte sine gassleveranser til verdensmarkedene.

Onsdag formiddag varslet Tysklands økonomiminister Robert Habeck at landet tar straksgrep. Det betyr at Tyskland, som er gigantimportør av russisk gass, iverksetter første del av sin kriseplan for å sikre landets gassforsyninger framover.

Advarer

I likhet med resten av Europa, frykter Tyskland alvorlige konsekvenser dersom Putin skrur igjen kranene. Samtidig som uroen vokser, rapporterte Reuters at gasstrømmene gjennom Yamal-Europa-rørledningen i Tyskland hadde stoppet fullstendig opp tirsdag ettermiddag.

Den regnes som en viktig transportlinje for gass mellom Russland og Europa.

Siden 15. mars skal den vanligvis vestgående gassforsyningen ha blitt sendt i motsatt retning. Onsdag melder Reuters at forsyningen flyter som normalt for første gang på to uker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer