Bratt børsfall i natt

Under symbolsk grense for første gang på nesten seks år.

BRATT: Hovedindeksen på Hongkong-børsen falt til det laveste nivået på nesten seks år mandag. Foto: Kin Cheung, AP / NTB
BRATT: Hovedindeksen på Hongkong-børsen falt til det laveste nivået på nesten seks år mandag. Foto: Kin Cheung, AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smitteutbrudd og ny corona-nedstenging i det kinesiske teknologisenteret Shenzhen, sendte hovedindeksen Hang Seng på Hongkong-børsen ned hele 5 prosent mandag.

Siste: Hovedindeksen på Oslo Børs åpner flatt mandag. Ned 0,15 prosent etter fem minutters handel.

Stigende krigsuro bidro også til nattens bratte fall i Hongkong, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

For første gang på nesten seks år er Hongkong-indeksen under 20 000 poeng.

Det skjer etter nyheten om at mer enn 17 millioner mennesker den neste uka må holde seg hjemme i Shenzhen, som følge av 66 (!) påviste smittetilfeller. I denne storbyen like utenfor Hongkong har selskaper som Huawei og TCL hovedkontor, og flere tungvektere som Apple og Amazon har produksjonsanlegg.

Alibaba, Kinas svar på Amazon, falt 7,8 prosent og er nå ned over 70 prosent fra toppen i 2020.

Venter hjelp

Markedet har nok også merket seg at Russland søndag ga beskjed om at de regner med å få hjelp fra Kina for å møte de økonomiske sanksjonene landet står overfor. Dette utløste i sin tur kraftige advarsler fra USA.

Den russiske finansministeren Anton Siluanov sier sanksjonene har fratatt Moskva tilgangen på 300 milliarder dollar av dets gull- og valutareserver på 640 milliarder, og legger til at det presses på for å begrense disse reservene ytterligere.

- Vi har deler av gull- og valutareservene våre i kinesisk valuta, i yuan. Og vi ser hvilket press som utøves av vestlige land på Kina for å begrense gjensidig handel med Kina. Selvfølgelig er det press for å begrense tilgangen til disse reservene, sier Siluanov, ifølge Reuters.

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer

Han tror et partnerskap med Kina vil tillate Russland å ikke bare opprettholde det gode samarbeidet, men også forbedre det.

Kraftig advarsel

Seinere i dag møter USAs sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, den kinesiske toppdiplomaten Yang Jiechi i Roma.

I forkant av møtet advarer Sullivan kineserne om at det vi få konsekvenser hvis de hjelper Russland med å unngå de omfattende sanksjonene i forbindelse med krigen i Ukraina.

UKRAINA: Zelenskyj ber Nato om å stenge luftrommet, Ukraina er positive til nye fredssamtaler med Russland og Ramzan Kadyrov skal være i Ukraina Vis mer

- Washington følger nøye med for å se i hvilken grad kineserne gir økonomisk eller materiell støtte til Russland og vi vil påtvinge dem konsekvenser hvis dette skjer.

Han forteller deretter at de har direkte privat kontakt med de kinesiske myndighetene.

- Vi kommuniserer dette direkte til Beijing, at det absolutt vil få konsekvenser for store sanksjoner, unndragelsesforsøk eller støtte til Russland for å fylle dem, sa Sullivan til CNN.

Venter rolig åpning

Ved de ledende børsene i Asia er det ellers varierende temperaturer mandag.

Hovedindeksene i Shenzhen og Shanghai har falt med henholdsvis 3,08 og 2,60 prosent mandag morgen, norsk tid.

I Tokyo er det oppgang. Hovedindeksen Nikkei 225 steg 0,58 prosent, mens den brede Topix-indeksen er opp 0,71 prosent.

Oljeprisen er mandag morgen ned 1,3 prosent fra nivåene før helgen, og et fat nordsjøolje koster i øyeblikket like under 110 dollar.

I tillegg handles dollaren til høye nivåer mot de fleste valuttaer, inkludert den norske, rapporterer Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenanalyse.

Berntsen anslår at hovedindeksen på Oslo Børs kommer til å åpne et sted mellom minus 0,3 og pluss 0,3.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer