Brått fall for Norwegian-aksjen

Norwegians nye forretningsplan sendte flygigantens aksjer rett ned.

Publisert
Sist oppdatert

Norwegians aksjekurs falt umiddelbart fra start på Oslo Børs torsdag morgen.

Etter ett minutt var kursen ned 5,19 prosent til 73 kroner. Ti minutter seinere hadde kursen stupt videre til minus 11,22 prosent og pris per aksje lå på 68,36 kroner.

Siden har imidlertid kursen hentet seg noe inn, og ved 9.20-tida var aksjekursen ned 6,49 prosent for dagen til en pris på 72 kroner.

Ny strategi

Utslaget kommer etter at det kriserammede selskapet torsdag varslet om store, nye forretningsplaner.

I en pressemelding kom det fram at Norwegian skal satse mot Europa, og dermed går bort fra langdistanseruter. Samtidig skal gjelden reduseres ned til 20 milliarder kroner.

«Norwegians nye forretningsplan baserer seg på et europeisk kortdistansenettverk. Selskapet skal tilby lave priser på innenriksreiser i Norge, reiser i Norden, samt mellom Norden og viktige destinasjoner ellers i Europa», heter det i pressemeldingen fra selskapet.

- Innenriksreiser i Norge og flyginger mellom vårt nordiske hjemmemarked og resten av Europa har alltid vært selve ryggraden i Norwegians rutenett, og det er dette som også danner grunnlaget for hvordan Norwegian skal se ut framover, sier konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram.

UNNGIKK KONKURS: Mandag 4. mai ble en historisk jubeldag dag for Norwegian. Samtidig er tusenvis av ansatte permittert. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kvitter seg med Dreamliner

Norwegian planlegger å ha 50 fly i drift i disse markedene i 2021, noe som gradvis skal økes til 70 fly i 2022. Den nye planen innebærer at Norwegian også skal kvitte seg med de 35 gjenværende langdistanseflyene Boeing 787 Dreamliner. Hele flåten har stått parkert siden mars i fjor.

Selskapet påpeker at pandemien har hatt store konsekvenser for hele luftfarten, spesielt langdistansereiser.

- Det vil ta lang tid før etterspørselen etter langdistansereiser er tilbake, og derfor har vi valgt å konsentrere oss om et sterkt europeisk nettverk når vi kommer ut av reorganiseringsprosessen. Denne beslutningen vil dessverre påvirke mange av våre medarbeidere, og på den måten er dette en tung beslutning å ta, sier Schram.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer