USA-nøkkeltall

Brått fall i løpende måling

Et daglig oppdatert nøkkeltall fra den amerikanske sentralbanken vekker oppsikt.

MØRKT: Dystre utsikter for amerikansk økonomi, ifølge en daglig oppdatert måling. Her fra Kongressbygningen i USAs hovedstad Washington. Foto: Reuters/NTB
MØRKT: Dystre utsikter for amerikansk økonomi, ifølge en daglig oppdatert måling. Her fra Kongressbygningen i USAs hovedstad Washington. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Vekstfarten i amerikansk økonomi gjør i dag et oppsiktsvekkende fall. Det viser de løpende kartlegging i regi av sentralbanken.

Indeksen, som på engelsk heter GDPNow, har over natta jekket ned anslått årsvekst for andre kvartal til 0,9 prosent. Det er et kutt fra lave 1,3 prosent som ble anslått for under ei uke siden, skriver CNBC.

Dette lave veksttallet følger etter et fall på 1,5 prosent for årets første kvartal. Dermed peker pilene i retning av at USAs økonomi står på randen av resesjon.

HELOMVENDING: USAs president Joe Biden holdt opprinnelig en pressekonferanse om høye energipriser, men på vei ut fikk han et spørsmål han bare måtte svare på. Video: Reuters. Vis mer

En resesjon er når økonomien krymper framfor å vokse. Den vanligste definisjonen er at vi har resesjon når et lands bruttonasjonalprodukt (BNP) faller gjennom to kvartaler eller mer.

Alarmer i kø

Skrekk-oppdateringen fra den amerikanske sentralbanken kommer rett etter at Verdensbanken slår alarm om økt fare for global stagflasjon. Det innebærer - kort fortalt - en sterk prisvekst (høy inflasjon) kombinert med en samtidig lav økonomisk vekst.

Tirsdag denne uka satte Verdensbanken ned prognosene for global vekst i 2022 til 2,9 prosent. Fra før av er anslaget allerede justert ned en gang, fra 4,1 prosent til 3,2 prosent.

Til sammenlikning var veksten i fjor på 5,7 prosent.

I dag følger Finanstilsynet her hjemme opp med nye advarsler i sin halvårige rapport Finansielt utsyn. Her heter det blant annet at utsiktene både i verdensøkonomien og i norsk økonomi er svært usikre.

Hull på definisjonen

Noen definisjon på resesjon som alle er enige om, finnes derimot ikke.

Den velrenommerte og uavhengige forskningsstiftelsen National Bureau of Economic Research (NBER), sier på sine nettsider at tommelfingerregelen om negativ vekst i to kvartaler på rad ofte gjelder, men ikke alltid.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

De definerer resesjon som en «betydelig nedgang i økonomisk aktivitet i bred forstand, og som varer i noen måneder», skriver CNBC.

NBER er blant annet kjent for å sette start- og sluttdatoer for lavkonjunkturer med sine avanserte modeller. I disse modellene beregnes økonomisk aktivitet ikke utelukkende ut fra BNP, men flere kombinerte indikatorer.

Uansett gjenstår det å se om verdens største økonomi havner i resesjon - gitt tekstbok-definisjoner, harde realiteter eller avanserte modeller.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer