USA-nøkkeltall

Brått fall i løpende måling

Et daglig oppdatert nøkkeltall fra den amerikanske sentralbanken vekker oppsikt.

MØRKT: Dystre utsikter for amerikansk økonomi, ifølge en daglig oppdatert måling. Her fra Kongressbygningen i USAs hovedstad Washington. Foto: Reuters/NTB
MØRKT: Dystre utsikter for amerikansk økonomi, ifølge en daglig oppdatert måling. Her fra Kongressbygningen i USAs hovedstad Washington. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Vekstfarten i amerikansk økonomi gjør i dag et oppsiktsvekkende fall. Det viser de løpende kartlegging i regi av sentralbanken.

Indeksen, som på engelsk heter GDPNow, har over natta jekket ned anslått årsvekst for andre kvartal til 0,9 prosent. Det er et kutt fra lave 1,3 prosent som ble anslått for under ei uke siden, skriver CNBC.

Dette lave veksttallet følger etter et fall på 1,5 prosent for årets første kvartal. Dermed peker pilene i retning av at USAs økonomi står på randen av resesjon.

En resesjon er når økonomien krymper framfor å vokse. Den vanligste definisjonen er at vi har resesjon når et lands bruttonasjonalprodukt (BNP) faller gjennom to kvartaler eller mer.

Alarmer i kø

Skrekk-oppdateringen fra den amerikanske sentralbanken kommer rett etter at Verdensbanken slår alarm om økt fare for global stagflasjon. Det innebærer - kort fortalt - en sterk prisvekst (høy inflasjon) kombinert med en samtidig lav økonomisk vekst.

Tirsdag denne uka satte Verdensbanken ned prognosene for global vekst i 2022 til 2,9 prosent. Fra før av er anslaget allerede justert ned en gang, fra 4,1 prosent til 3,2 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer