Inflasjon:

Brått fall i prisveksten

Torsdag kom SSB med nye tall for norsk inflasjon.

NEDGANG: Prisveksten fortsetter ned i juli. Her fra Oslo i sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEDGANG: Prisveksten fortsetter ned i juli. Her fra Oslo i sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter over et år med galopperende prisvekst, har pila begynt å peke i motsatt retning. SSB publiserte torsdag tall for prisveksten de siste tolv månedene.

Brått fall

I juli hadde prisene gått opp med 5,4 prosent, noe som er en nedgang fra måneden før, hvor prisveksten lå på 6,4 prosent. Bloombergs ekspertpanel hadde på forhånd ventet at prisveksten ville falle til 5,9 prosent.

Det er med andre ord et langt større fall enn det som på forhånd var ventet. Det er blant annet prisen på mat og drikke som sørger for at prisveksten demper seg.

- Matvareprisene hadde en historisk høy månedsendring fra juni til juli i fjor. Vi har ikke målt en tilsvarende høy vekst i prisene fra juni til juli i år, noe som gjør at tolvmånedersveksten for matvareprisene faller i juli, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en pressemelding.

- Veldig gode nyheter

Den såkalte kjerneinflasjonen, som er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer, var på rekordhøye 7,0 prosent forrige måned. I juli har den falt til 6,4 prosent.

- Kjerneinflasjonen falt mye, som ventet. Det er dermed ingen fare for en at Norges Bank kommer med en dobbel renteøkning ved neste møtet, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.