Inflasjon:

Brått fall i prisveksten

Torsdag kom SSB med nye tall for norsk inflasjon.

NEDGANG: Prisveksten fortsetter ned i juli. Her fra Oslo i sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEDGANG: Prisveksten fortsetter ned i juli. Her fra Oslo i sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter over et år med galopperende prisvekst, har pila begynt å peke i motsatt retning. SSB publiserte torsdag tall for prisveksten de siste tolv månedene.

Brått fall

I juli hadde prisene gått opp med 5,4 prosent, noe som er en nedgang fra måneden før, hvor prisveksten lå på 6,4 prosent. Bloombergs ekspertpanel hadde på forhånd ventet at prisveksten ville falle til 5,9 prosent.

Det er med andre ord et langt større fall enn det som på forhånd var ventet. Det er blant annet prisen på mat og drikke som sørger for at prisveksten demper seg.

- Matvareprisene hadde en historisk høy månedsendring fra juni til juli i fjor. Vi har ikke målt en tilsvarende høy vekst i prisene fra juni til juli i år, noe som gjør at tolvmånedersveksten for matvareprisene faller i juli, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en pressemelding.

- Veldig gode nyheter

Den såkalte kjerneinflasjonen, som er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer, var på rekordhøye 7,0 prosent forrige måned. I juli har den falt til 6,4 prosent.

- Kjerneinflasjonen falt mye, som ventet. Det er dermed ingen fare for en at Norges Bank kommer med en dobbel renteøkning ved neste møtet, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Så dette er gode nyheter?

- Ja, dette er veldig gode nyheter.

Rentemøte neste uke

Også fall i strømprisene bidrar til å dra ned prisveksten.

I mai var inflasjonen på 6,7 prosent, og tallet går dermed jevnt og trutt nedover. Det er likevel en lang vei ned til sentralbankens inflasjonsmål på to prosent.

Norges Bank har rentemøte igjen 17. august, og det er på ny ventet en heving. Det store spørsmålet blir om sentralbanken går for enkel eller dobbel heving, mener ekspertene.

Nå ser de ut til å enes om at det ikke blir dobbelthopp renta.

- Denne oppdateringen er en tydelig beskjed til sentralbanksjef Ida Wolden Backe og Norges Bank før neste ukes rentemøte. Dette gjør at de trolig nøyer seg med en enkel renteheving til 4,00 og ikke en dobbel til 4,25 slik mange hadde spådd, sier sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, til Børsen.

- Nå er samlet inflasjon omtrent som den forventede lønnsveksten i år. Det betyr også mye. Det betyr at vi igjen nærmer oss reallønnsvekst og at kjøpekraften kan styrkes igjen i en utfordrende tid med mange rentehopp på kort tid, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer