Boligprisene:

Brennhett boligmarked

Eiendom Norge legger fram boligprisstatistikken for februar. Den viser en sterk oppgang.

SE NÅ: Eiendom Norges boligstatistikk februar 2021. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag formiddag presenterte bransjeforeningen Eiendom Norge den ferske boligprisstatistikken for februar.

Etter en kraftig prisoppgang i årets første måned, har det vært knyttet stor spenning til hvorvidt februar har sendt pilene videre oppover.

Fasiten er at det går i samme retning.

Kraftig vekst

I februar steg boligprisene med 2 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner er det en vekst på 1,3 prosent.

- Den sterke prisutviklingen vi har sett i boligmarkedet det siste halvannet året fortsatte i februar. Det var en sterk oppgang over hele landet, men sterkest i Oslo, Bodø m/Fauske og Stavanger m/omegn, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

- En oppgang på 2 prosent og 1,3 prosent sesongjustert er blant de sterkeste februar-månedene i boligprisstatistikkens historie. Kun februar 2009, da markedet hentet seg inn igjen etter finanskrisen, var sterkere.

Han forventer at boligprisene vil fortsette å vokse i tiden framover.

- Slik situasjonen er nå er det bare høyere renter som kan dempe den kraftige prisveksten i boligmarkedet, sier Lauridsen.

Det er ikke bare prisen som øker. Det blir også solgt langt flere bolige i år, sammenliknet med i fjor. I februar ble det solgt 7393 boliger i Norge, noe som er 3,7 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, sier at boligprisutviklingen er sterkere enn forventet.

- Dette er uheldig fordi det skaper fallhøyde i markedet. Vi vil advare folk mot å kjøpe over evne i den tro at boligprisveksten er ustoppelig. Dette gjelder spesielt i Oslo hvor mange budrunder tar helt av på grunn av underskudd på den type boliger folk flest etterspør, sier Geving.

Han tror markedet nasjonalt vil modereres utover våren, men er bekymret for Oslo.

- Der kan det ligge an til en lengre periode med ubalanse og prispress, sier Geving.

- Bekymringsfullt

Mandag ble det klart at prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo gikk opp hele 5,9 prosent fra januar til februar. De siste tolv månedene har prisene steget med voldsomme 15,7 prosent.

- Det er bekymringsfullt for de som ønsker å bli boligeiere at prisene bykser oppover så mye som de gjør nå. Det er også uheldig fordi det bidrar til økt gjeldsvekst, uttalte sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i forbindelse med tallene.

Februar var den ellevte måneden på rad med uendrede eller stigende OBOS-priser i hovedstaden. Prishoppet i februar er også det største som noen gang er registrert for brukte OBOS-boliger.

- Taler for økte priser

Monsvold anslår at prisene skal videre oppover de neste månedene. Hun mener likevel det er usikkerhet knyttet til hvordan markedet vil utvikle seg mot slutten av året.

- Lave renter vil trolig fortsette å trekke opp både gjelden i husholdningene og prisene. Den store interessen for å kjøpe bolig kombinert med et lavt tilbud, taler for økte priser framover.

- Arbeidsledigheten er ventet å stige noe på kort sikt, særlig i Oslo som følge av nye nedstengninger, men vil trolig krabbe nedover utover året, særlig i andre halvår. Det vil isolert sett også bidra til økte boligpriser.

- Overrasket

Daglig leder i DNB Eiendom, Terje Buraas, ble overrasket over OBOS-tallene for Oslo.

- Vi ble litt overrasket over de sterke OBOS-tallene for Oslo, og tror ikke tallene fra Eiendom Norge vil vise en like stor vekst. Men pressområder i Oslo-området vil få en betydelige større vekst enn landet for øvrig og ligge på opp mot 2 prosent, uttalte han mandag.

Han opplyste samtidig at februar ble en svært travel måned i boligmarkedet for DNB Eiendom.

- Våre tall viser at boligprisene har gått opp rundt 1 prosent opp på landsbasis, og enda mer for Oslo og enkelte pressområder.

- Ikke liggetid

DNB Eiendom tror at boligmarkedet vil holde seg sterkt framover, og peker på den historisk lave renta, samt at det ligger få boliger ute.

- Prisene drives ofte opp av budkrig eller kupping. Volumet holder seg høyt, og vi ser 4-5 prosent flere omsetninger målt mot samme tid i fjor til tross for at det er betydelig færre boliger til salgs. Det er i prinsippet ikke liggetid på boliger i storbyene, og prises boligene riktig blir de solgt umiddelbart.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer