Brev til Norwegian-topp avslører gjeldsdrama

Mens Norwegian slåss mot klokka, er flere långivermøter som kan si ja til en bønn om betalingsutsettelse fortsatt ikke innkalt.

STRÅLENDE: Konsernsjefen sier til Børsen at Norwegian lå an til et strålende år, før coronakrisen rammet brutalt. Video: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten uten inntekter på grunn av corona-pandemien, kjemper flyselskapet Norwegian en kamp mot klokka for å få gjelda under kontroll før kassa er tom.

Nå er det nye forviklinger, etter at Norwegian onsdag ba långiverne om betalingsutsettelser fram til 30. juni.

Ifølge et brev som Dagbladet har tilgang til er det ennå ikke innkalt til obligasjonseiermøter i fire obligasjonslån på totalt cirka fem milliarder kroner.

Og uten godkjenning derfra, kan det heller ikke gis noen utsettelse.

Må ha godkjenning

I mellomtida tikker klokka: Innkallingsfristen er ti bankdager.

«Vi ønsker å gjøre det klart at uten en formell godkjenning fra det nødvendige flertall på et obligasjonseiermøte i de respektive obligasjonslånene, er det ikke gitt og kan ikke gis noen utsettelse («forbearance») slik det er anmodet om», skriver direktør for selskapsobligasjoner Jørgen Andersen i Nordic Trustee i et brev til Norwegian.

Nordic Trustee er representant for långiverne i de fire obligasjonslånene, som er i euro, dollar og svenske og norske kroner.

NORWEGIAN-BØNN PÅ VENT: Tre dager etter at Norwegians finansdirektør Geir Karlsen (t.v.) ba om renter og avdragsfritak fram til 30. juni, er det ennå ikke innkalt til obligasjonseiermøter som kan si ja til bønnen, viser en breveksling som Dagbladet har fått tilgang til. Til høyre Norwegians konsernsjef Jacob Schram. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NORWEGIAN-BØNN PÅ VENT: Tre dager etter at Norwegians finansdirektør Geir Karlsen (t.v.) ba om renter og avdragsfritak fram til 30. juni, er det ennå ikke innkalt til obligasjonseiermøter som kan si ja til bønnen, viser en breveksling som Dagbladet har fått tilgang til. Til høyre Norwegians konsernsjef Jacob Schram. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Brevet ble sendt igår, fredag, og er adressert til Norwegians finansdirektør Geir Karlsen.

- Ingen innkalling

Da Dagbladet fredag snakket med en rekke obligasjonseiere, ga de fleste uttrykk for vilje til å komme Norwegian i møte i en vanskelig situasjon.

Men dette kan ta tid - som er noe av det Norwegian har minst av.

Ifølge Jørgen Andersen i Nordic Trustee kan en utsettelse av rente- og avdragsbetaling tidligst gis om ti bankdager.

- Innkallingsfristen er ti bankdager, sier han til Dagbladet.

I sitt brev til Norwegian skriver Andersen at Nordic Trustee ikke oppfatter onsdagens brev fra Norwegian med bønn om hjelp som noen innkalling til obligasjonseiermøte.

Dagbladet har stilt Norwegian flere spørsmål, blant annet om selskapet har mistet verdifull tid ved ikke å innkalle til obligasjonseiermøte, og om hva dette skyldes.

«Vi har ingen kommentar til dette nå», skriver informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen.

- Haster

En betalingsutsettelse fram til 30. juni - slik Norwegian har bedt om - er ifølge selskapet nødvendig for å få tilgang på de 1,2 millarder kronene i den andre «transjen» av statens lovede krisepakke på inntil tre milliarder kroner.

Norwegian hadde ved årsskiftet ei rentebærende gjeld på 58 milliarder kroner og cirka fire milliarder kroner i kontanter.

Enkelte analytikere har anslått at selskapet under corona-krisen månedlig svir av over en milliard kroner, inkludert renter, flyleie og avdrag.

«Etter vårt syn haster det for dem å sikre seg kontanter», skrev to analytikere i meklerhuset ABG Sundal Collier for ei uke siden.«»

Vurderer innkalling

Nå vurderer Nordic Trustee hva mer de skal gjøre med situasjonen. Andersen har i et brev til obligasjonseierne bedt om tilbakemelding på hva de mener om saken.

- Vurderer Nordic Trustee å kalle inn til møte?

- Om vi kaller inn til møte er noe vi løpende vurderer, sammen med obligasjonseierne og utsteder, sier han til Dagbladet.

På spørsmål om en misforståelse kan være grunnen til at Norwegian ikke har innkalt til obligasjonseiermøte, svarer Andersen slik:

- Det tror jeg ikke.

Venter på godkjenning

Denne uka meldte Norwegian at to nordiske banker er villig til å garantere for ti prosent av de 300 millionene i den første «transjen» av krisepakken.

Imidlertid er pengene fortsatt ikke skaffet til veie, blant annet fordi EFTAs kontrollorgan ennå ikke har godkjent krisepakken.

I sitt brev fra onsdag denne uka ba Norwegians finansdirektør Geir Karlsen obligasjonseiere om å avstå fra å utøve sine rettigheter «som resultat av at selskapet ikke gjør planlagte innbetalinger» i perioden fram til 30. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer