Britene: Prigozjin har snudd

Det britiske forsvarsdepartementet skriver at oligarken Jevgenij Prigozjin har sluttet å så tvil om sin egen tilknytning til leiesoldatgruppen Wagner, som han grunnla i 2014.

OLIGARK: Oligark og grunnlegger av leiesoldatgruppen Wagner, Jevgenij Prigozjin. Foto: Sergei Ilnitsky / AP / NTB
OLIGARK: Oligark og grunnlegger av leiesoldatgruppen Wagner, Jevgenij Prigozjin. Foto: Sergei Ilnitsky / AP / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag morgen skriver det britiske forsvarsdepartementet i sin daglige etterretningsrapport at den russiske oligarken Jevgenij Prigozjin – innimellom omtalt som «Putins kokk» – har sluttet helt med å så tvil om sin egen tilknytning til leiesoldatgruppen Wagner.

«De siste to månedene har Prigozjin sluttet helt med å påstå at han ikke er tilknyttet Wagner, og har vært mer direkte i sine uttalelser. Sannsynligvis forsøker han å styrke sin egen troverdighet overfor det hardt prøvede russiske nasjonale sikkerhetssystemet», skriver det britiske forsvarsdepartementet.

Helomvending

Prigozjins helomvending ble fullbyrdet da han i slutten av september, overfor det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti, innrømmet at det er han som står bak Wagner. Dette på tross av at han tidligere har avvist å ha koblinger til Wagner. Prigozjin innrømmet også at han stiftet leiesoldatgruppen i 2014 for å sende krigere til Donbas.

Denne høsten har Prigozjin vært svært delaktig i den russiske debatten om krigen i Ukraina, og nevnes nærmest daglig av den USA-baserte tankesmia Institute for the Study of War, som rapporterer om utviklingen i Ukraina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.