Britene: Prigozjin har snudd

Det britiske forsvarsdepartementet skriver at oligarken Jevgenij Prigozjin har sluttet å så tvil om sin egen tilknytning til leiesoldatgruppen Wagner, som han grunnla i 2014.

OLIGARK: Oligark og grunnlegger av leiesoldatgruppen Wagner, Jevgenij Prigozjin. Foto: Sergei Ilnitsky / AP / NTB
OLIGARK: Oligark og grunnlegger av leiesoldatgruppen Wagner, Jevgenij Prigozjin. Foto: Sergei Ilnitsky / AP / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag morgen skriver det britiske forsvarsdepartementet i sin daglige etterretningsrapport at den russiske oligarken Jevgenij Prigozjin – innimellom omtalt som «Putins kokk» – har sluttet helt med å så tvil om sin egen tilknytning til leiesoldatgruppen Wagner.

«De siste to månedene har Prigozjin sluttet helt med å påstå at han ikke er tilknyttet Wagner, og har vært mer direkte i sine uttalelser. Sannsynligvis forsøker han å styrke sin egen troverdighet overfor det hardt prøvede russiske nasjonale sikkerhetssystemet», skriver det britiske forsvarsdepartementet.

WAGNERGRUPPEN: Den russiske oligarken Jevgenij Prigozjin, mannen bak «Wagnergruppen», rekrutterer russiske fanger til krigen i Ukraina. Video: Telegram / Wagnergruppen. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Helomvending

Prigozjins helomvending ble fullbyrdet da han i slutten av september, overfor det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti, innrømmet at det er han som står bak Wagner. Dette på tross av at han tidligere har avvist å ha koblinger til Wagner. Prigozjin innrømmet også at han stiftet leiesoldatgruppen i 2014 for å sende krigere til Donbas.

Denne høsten har Prigozjin vært svært delaktig i den russiske debatten om krigen i Ukraina, og nevnes nærmest daglig av den USA-baserte tankesmia Institute for the Study of War, som rapporterer om utviklingen i Ukraina.

WAGNERGRUPPEN: Video skal vise en russisk fange pakke sakene sine før han blir med i Wagnergruppen, også kjent som «Putins private hær». Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Nylig uttalelse

I sin etterretningsrapport onsdag, tar det britiske forsvarsdepartementet for seg en av Prigozjins nylige uttalelser.

«23. oktober uttalte Prigozjin at Wagner-styrkene avanserer 100 til 200 meter hver dag, noe som han hevdet at er 'normalt i moderne krigføring'», skriver de og fortsetter:

«Ifølge Russlands militærdoktrine planlegger russiske styrker å avansere 30 kilometer eller mer per dag under de fleste omstendigheter. I februar planlegger russiske styrker å avansere 1000 kilometer i Ukraina i løpet av én måned. I september lyktes ukrainske styrker med å avansere mer enn 20 kilometer per dag».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer