Britene: Prigozjin har snudd

Det britiske forsvarsdepartementet skriver at oligarken Jevgenij Prigozjin har sluttet å så tvil om sin egen tilknytning til leiesoldatgruppen Wagner, som han grunnla i 2014.

OLIGARK: Oligark og grunnlegger av leiesoldatgruppen Wagner, Jevgenij Prigozjin. Foto: Sergei Ilnitsky / AP / NTB
OLIGARK: Oligark og grunnlegger av leiesoldatgruppen Wagner, Jevgenij Prigozjin. Foto: Sergei Ilnitsky / AP / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag morgen skriver det britiske forsvarsdepartementet i sin daglige etterretningsrapport at den russiske oligarken Jevgenij Prigozjin – innimellom omtalt som «Putins kokk» – har sluttet helt med å så tvil om sin egen tilknytning til leiesoldatgruppen Wagner.

«De siste to månedene har Prigozjin sluttet helt med å påstå at han ikke er tilknyttet Wagner, og har vært mer direkte i sine uttalelser. Sannsynligvis forsøker han å styrke sin egen troverdighet overfor det hardt prøvede russiske nasjonale sikkerhetssystemet», skriver det britiske forsvarsdepartementet.

Helomvending

Prigozjins helomvending ble fullbyrdet da han i slutten av september, overfor det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti, innrømmet at det er han som står bak Wagner. Dette på tross av at han tidligere har avvist å ha koblinger til Wagner. Prigozjin innrømmet også at han stiftet leiesoldatgruppen i 2014 for å sende krigere til Donbas.

Denne høsten har Prigozjin vært svært delaktig i den russiske debatten om krigen i Ukraina, og nevnes nærmest daglig av den USA-baserte tankesmia Institute for the Study of War, som rapporterer om utviklingen i Ukraina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer