Skjenkekontroll

Brøt alkoholreklameloven: - Blir for dumt

Bareier Stian Robberstad klarer ikke å forstå at gamle vinflasker som er dekket av stearin kan tolkes som reklame for alkohol. - Folk kommer jo hit for å drikke vin.

FORBUD: Selv om de brukte vinflaskene er et godt eksempel på gjenbruk, bryter de den generelle alkoholloven, mener skjenkekontrollen. Foto: Privat
FORBUD: Selv om de brukte vinflaskene er et godt eksempel på gjenbruk, bryter de den generelle alkoholloven, mener skjenkekontrollen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

25. februar var skjenkekontrollen innom bar Matros i Stavanger. Ifølge eieren, Stian Robberstad, var det ikke første gang de hadde tatt turen innom baren, som åpnet for rundt ett år og fire måneder siden.

Det var femte eller sjette gang skjenkekontrollen hadde tatt turen innom; uten å påpeke noe negativt, ifølge eieren av baren. Robberstad beskriver den sene og kalde kvelden som rolig, og forteller at kontrollørene satt seg ned for å observere - slik de har pleid ved tidligere besøk.

«Da alt viste seg å være i orden ble det påpekt at vi hadde vinflasker på bordene med stearinlys i og at vi hadde et "vinskap" stående på gulvet ca. tre meter fra baren.»

REAGERER: Eier av baren Matros, Stian Robberstad, skjønner ikke hva som er forskjellen på å bestille en vinflaske til bordet, eller å benytte en vinflaske som lysestake. Foto: Privat
REAGERER: Eier av baren Matros, Stian Robberstad, skjønner ikke hva som er forskjellen på å bestille en vinflaske til bordet, eller å benytte en vinflaske som lysestake. Foto: Privat Vis mer

Det skriver Robberstad i et Facebook-innlegg, der han forteller om hva som skjedde da kontrollørene besøkte baren hans.

Vil skape stemning

Ifølge bareieren sa kontrollørene først at alt så fint ut, før de spurte om han var klar over at det ikke var lov å bruke vinflasker som lysestaker.

- Det var jeg absolutt ikke klar over. Jeg har hatt det slik siden jeg åpnet baren og har aldri hørt noe før, forteller Robberstad til Dagbladet.

- Det er brukte vinflasker med masse stearin på. Ingen føler seg presset til å kjøpe vin fordi vi bruker flaskene som lysestaker. Det er for å skape stemning, og dessuten er det et godt eksempel på gjenbruk, forteller eieren.

Forsvarlig oppbevaring av alkohol

I tillegg til gamle vinflasker med stearinlys i, har Robberstad et kjøleskap som står utenfor barområdet. Dette ble ifølge bareieren også påpekt av kontrollørene.

TILDEKKET: Selv om kjøleskapet delvis er tildekket med folie, er det ikke lov å ha det utenfor barområdet. Foto: Privat
TILDEKKET: Selv om kjøleskapet delvis er tildekket med folie, er det ikke lov å ha det utenfor barområdet. Foto: Privat Vis mer

De mente at han heller ikke kunne ha et kjøleskap som blir brukt til oppbevaring av alkohol stående like ved baren, da også det bryter med alkohollovens reklameforbud.

- Vi har ekstremt liten plass i baren og har dessverre ikke lager, så dette er eneste løsningen. Kjøleskapet er ikke plassert der for å reklamere for vin, men for å oppbevare alkoholen på en forsvarlig måte, forklarer Robberstad.

Brudd

I etterkant av skjenkekontrollen, bemerket juridisk avdeling ved bymiljø og utbygging i Stavanger kommune at de gamle vinflaskene som er brukt som lysestaker, samt kjøleskapet som står utenfor barområdet, utgjør et brudd på alkoholreklameforbudet.

Det er konklusjonen i vedtaket Robberstad fikk tilsendt på e-posten sin 12. april.

«Juridisk bemerker at vinflasker og lysestaker og et vinskap som ikke står i tilknytning til baren omfattes av massekommunikasjonsbegrepet i alkoholforskriften § 14-2. Videre legges det til grunn at formålet med lysestakene og vinskapet mest sannsynlig er å fremme salg av alkoholholdig drikke», heter det blant annet i vedtaket.

Juridisk sjef Anita Wirak påpeker at de bare må forholde seg til loven, og at det ikke har noe å si om de er enige eller uenige.

- Alkoholloven har et generelt forbud mot reklame av alkohol. Selv om du setter fram gamle vinflasker til pynt, så er det brudd på den generelle loven. Det har ikke noe å si at de er dekket av stearin, sier Wirak til Dagbladet.

Lar flaskene stå

Bareieren forteller at han ikke kommer til å erstatte de gamle vinflaskene med noe annet. Dette selv om han har fått en advarsel i form av én prikk - for brudd på alkoholrettslige forpliktelser.

12 tildelte prikker i løpet av to år vil føre til en standardreaksjon på inndragning i ei uke, heter det på Helsedirektoratets hjemmeside.

- Jeg skal la flaskene stå. Så får vi se om de kommer tilbake snart; da får de bare gi meg enda en prikk, fram til saken blir behandla. Det blir bare for dumt, sier Robberstad.

Det er mange andre barer i Stavanger som også har synlige vinflasker i lokalene, ifølge eieren av Matros.

- Det er på høy tid at det skjer noe med alkoholloven, sånn at vi slipper å forholde oss til slike regler. Verden har gått videre, og regelverket bør følge etter. Vi selger alkohol som aldri før, og med slike lover som dette er det noe som ikke henger helt sammen, mener han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer