Finnes mailet SMK:

Brøt løfte etter Dagbladet-avsløring

Varslet en overføring av aksjer til aksjefond - men han fortsatte å handle i stor skala.

EKTEMANN: Solberg omtalte Finnes' omfattende aksjehandel mens hun var statsminister som et alvorlig tillitsbrudd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
EKTEMANN: Solberg omtalte Finnes' omfattende aksjehandel mens hun var statsminister som et alvorlig tillitsbrudd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Fredag formiddag ble omfanget av Sindre Finnes' aksjehandel gjort kjent for alle. Han har mellom 2013 og 2021 handlet over 3600 ganger - mye mer enn han tidligere har forklart.

I et nytt dokumentet som kaster lys over Sindre Finnes’ aksjehandler da Erna Solberg var statsminister, framkommer det at han varslet hennes kontor om endringer.

Det kom i kjølvannet av en Dagbladet-sak i 2017.

Oversikten som ble offentliggjort fredag, viser imidlertid at han fortsatte å kjøpe og selge aksjer i stort omfang i resten av Solbergs periode som statsminister.

Børsen har forsøkt å få en kommentar fra Sindre Finnes til denne saken, foreløpig uten hell.

- Umulig å gi fornuftige svar

Den 8. september 2017 sendte han følgende e-post til ekspedisjonssjef Heidi Heggenes ved SMK, ifølge VG:

«Dagbladet spør og graver om mine aksjeinvesteringer (og roter med verdier og beregninger), og de stiller spørsmål som det er umulig for Erna og meg å gi noen fornuftige svar på».

Videre varsler Finnes at han «uansett oppslag eller ei forbereder en overføring av mesteparten av aksjene til aksjefond». I aksjefond har eiere normalt ingen innflytelse over hvor pengene investeres.

Nektet å svare

I 2014 nektet statsministerens mann Sindre Finnes å svare på spørsmål fra NRK om hvilke selskaper han hadde aksjer i. Det kunne han gjøre fordi det ikke fantes noe regelverk som påla ham å gjøre det.

Siden er skatteetatens aksjonærregister blitt åpnet for innsyn, og i september 2017 omtalte Dagbladet Finnes' investeringer.

Registeret viste da eierandeler verdt om lag 1,5 millioner kroner i 18 forskjellige selskaper. De største enkeltinvesteringene var i teknologiselskapet Q-Free ASA og oppdrettsselskapet Marine Harvest, skrev Dagbladet i 2017. I oversikten som ble offentliggjort fredag, framkommer det at Finnes foretok 280 aksjehandler med Q-Free-aksjer mellom 2013 og november 2017.

Etter dette har han ikke kjøpt eller solgt aksjer i selskapet, ifølge oversikten.

Tok opp Q-Free

Under pressekonferansen fredag morgen viste Solberg til Q-Free-saken:

- Jeg har tidligere opplyst om at jeg ba Sindre ha et møte med Statsministerens kontor da jeg ble statsminister. Det møtet ble gjennomført. Det ble den gangen lagt til grunn at den kortsiktige aksjehandelen skulle opphøre, og Sindre informerte kontoret om hvilke aksjer han valgte å beholde, sa Solberg - og fortsatte:

- Enkelte handler han har gjort etter det, har han også fortalt meg om - som nedsalget i Q-Free i 2017, som også ble omtalt i media den gangen. Det er nå klart at han likevel har drevet omfattende kortsiktig aksjehandel, og det har han gjort på tross av at han visste at han ikke skulle gjøre det - og visste hvorfor han ikke skulle gjøre det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer