Jakten på corona-støtten

Brøt loven: Kan ha fått 60 corona-mill.

182 selskapet ble stoppet av Arbeidstilsynet mens de fikk corona-støtte for ansatte. De kan ha fått opptil 60 millioner kroner i støtte.

AKSJONERTE: Økokrim aksjonerte i november mot bilverkstedet, som allerede i mai ble stanset av Arbeidstilsynet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AKSJONERTE: Økokrim aksjonerte i november mot bilverkstedet, som allerede i mai ble stanset av Arbeidstilsynet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

182 selskaper som til sammen fikk lønnskompensasjon for 1490 ansatte, fikk i 2020 «vedtak om stans» fra Arbeidstilsynet, viser en gjennomgang Dagbladet har gjort.

Det betyr at selskapene kan ha fått utbetalt lønnskompensasjon for opptil 62 millioner kroner, det samme året som de har brutt arbeidsmiljøloven.

«Vedtak om stans» er den strengeste reaksjonen Arbeidstilsynet kan gi til et selskap som bryter arbeidsmiljøloven.

Vedtak om stans, kan gis til firmaer som ikke evner eller vil følge loven, og der hvor det er «umiddelbar fare for arbeidstakernes liv og helse». Det kan gjelde alt fra manglende sikkerhet ved arbeid i høyden til at firmaet ikke evner å levere en arbeidskontrakt for den ansatte.

Noen selskaper klarer å rydde opp i forholdene i løpet av et par timer, for andre selskaper kan det bety kroken på døra permanent.

PÅGREPET: Arbeidstilsynet pekte på faren som den reelle sjefen. Han ble pågrepet av Økokrim under en razzia sist november. Nav. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅGREPET: Arbeidstilsynet pekte på faren som den reelle sjefen. Han ble pågrepet av Økokrim under en razzia sist november. Nav. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Jakten på corona-jukserne

Dagbladet har i høst skrevet en rekke artikler om den eksplosive veksten i coronajuks-saker.

Les aller artiklene her!

Dagbladet har blant annet avdekket hvordan et nettverk av bedriftseiere og seriekriminelle er mistenkt for omfattende juks med corona-støtte, og hvordan politiet mistenker at profesjonelle hvitvaskere har fått tak i corona-midler.

Dagbladet har identifisert mer enn hundre selskaper hvor det er tegn på at det har foregått juks med corona-midlene.

INTENS JAKT: Økokrim jakter nå på corona-juksere. Her fra en aksjon sist torsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Fare for liv og helse

Blant de 182 selskapene som fikk corona-støtte var det 93 tilfeller hvor det var «fare for liv og helse». Men selv om virksomheten har blitt stanset av Arbeidstilsynet, har bedriften lønnsplikt.

- Selv om Arbeidstilsynet har stanset virksomheten så kan det likevel være grunnlag for lønnskompensasjon fordi stansen har vært veldig kortvarig. Særlig gjelder dette når virksomheten er stanset på grunn av overhengende fare, sier avdelingsdirektør for arbeidslivskriminalitet i Arbeidstilsynet, Torgeir Moholt, til Dagbladet.

Dagbladet har gått gjennom flere av selskapene, og flere av dem framstår som om de var ute av drift mens de fikk støtte.

Bilverksted etterforskes

For eksempel ble bilverkstedet HK Auto i Oslo stengt av Arbeidstilsynet mai 2020.

Selskapet fikk aldri tillatelse til å drive igjen før det ble slått konkurs august 2020. Da hadde firmaet allerede fått tvangsmulkt for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven.

Bakgrunnen var et tilsyn som ble gjennomført i 2019, med bistand fra blant annet politi, Nav og Oslo kemnerkontor. Selskapet ble anmeldt av politiet, men Dagbladet har ikke lyktes i å få innsyn i anmeldelsen.

Under tilsynet møtte myndighetene en 42 år gammel far og en 21 år gammel sønn. Det var sønnen som var ført opp som daglig leder, men det var ingen tvil om hvem som egentlig styrte selskapet, ifølge Arbeidstilsynet:

«Det var faren som var "sjefen" på stedet», skrev Arbeidstilsynet i rapporten.

I dag er selskapet konkurs og under politietterforskning for bedrageri med corona-midler.

OGSÅ PÅGREPET: Sønnen (t.h.), som var den formelle sjefen for bilverkstedet ble også pågrepet av Økokrim. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OGSÅ PÅGREPET: Sønnen (t.h.), som var den formelle sjefen for bilverkstedet ble også pågrepet av Økokrim. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Massive lovbrudd

Daglig leder har selv forklart at lokalet ble plombert etter at politiet var der, på grunn av manglende tillatelser . HK Auto fikk vedtak om stans allerede 6. mai 2020, blant annet på grunn av følgende brudd på arbeidsmiljøloven:

  • Manglende registrering av arbeidstid
  • Manglende lønnslipper
  • Manglende verneutstyr
  • Manglende arbeidsutstyr

- Min klient erkjenner ikke skyld i for punktene i siktelsen mot ham, sier advokaten til sønnen, advokat Arve Ringsbye, til Dagbladet. Han sier at hans klient ikke har fått innsyn i de bevis politiet bygger siktelsen på, og kan derfor heller ikke kommentere siktelsen.

- Min klient er ikke tidligere straffedømt,og tar avstand fra og avviser straffeskyld for sin del. Også for flere av de forhold som Dagbladet påpeker i tilknytning til bedriften, sier Ringsbye.

Forsvareren til faren, Morten Furuholmen, sier til Dagbladets at klienten hans mener det er ting i Dagbladets artikkel han mener er uriktig.

- Men han ønsker ikke å gå inn i en dialog med Dagbladet sånn som denne saken er vinklet, sier Furuholmen, som bare vil kommentere hvordan klienten stiller seg til politietterforskningen slik:

- Han har gitt sin forklaring seg til politiet, etter det ble han løslatt. Det er alt jeg vil si nå, sa advokat Morten Furuholmen til Dagbladet desember i fjor.

Fikk corona-støtte

Samme periode som selskapet var stanset av Arbeidstilsynet, fikk de støtte for 8 ansatte, opptil 337 000 kroner.

Dagbladet var til stedet november i fjor da Økokrim aksjonerte mot selskapet.

Fire personer er pågrepet i saken og Økokrim etterforsker nå nettverket for bedrageri med coronastøtte.

Først aksjonerte de mot far og sønn som drev bilverkstedet HK Auto. Dagen etter pågrep de to personer som skal ha vært med på å hvitvaske pengene fra det mistenkte bedrageriet. Begge to nekter straffeskyld, ifølge forsvarerne deres.

I tillegg har Dagbladet opplysninger om at det gikk store pengestrømmer fra andre selskaper som fikk corona-støtte til bilvaskfirmaet, blant annet et firma som har fått støtte for 51 ansatte. Noe som betyr at mer enn 2,4 millioner med coronastøtte kan ha strømmet gjennom firmaet.

Lovbrudd i en årrekke

En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at den 42 år gamle faren har vært involvert i en rekke selskaper som har brutt loven i en årrekke. I 2018 avdekket bobestyrer advokat Per Omreng en rekke straffbare forhold i selskapet Supershine bilpleie AS, hvor 42-åringen var styreleder.

I sluttberetingen fra konkursen kommer det fram at personer i selskapets ledelse og aksjonærer, med flere, i perioden 2013-2016, har tatt ut cirka 1,3 millioner fra Supershine Bilpleie AS. Beløpene var ført opp i regnskapene som «lån».

Det ble konkludert med at dette i realiteten var lønn, som skulle ha vært oppgitt til beskatning. Det kommer også fram i sluttinnberetningen at selv om bare syv ansatte ble sagt opp av boet, så kom det inn totalt 19 søknader om lønnsgarantidekning, herunder feiepengekrav.

«Søknadene var ufullstendig og feilaktig utfylt. Dokumentasjon for kravene manglet. Flere av søkerne kunne ikke gjøre rede seg for seg på vestlige språk. Det ble fremmet en rekke uriktige og for høye krav», skrev advokat Omreng i rapporten.

Fikk ny tillit

Advokat Omreng skriver videre at det er avdekket straffbare forhold i selskapet, «da selskapets ledelse ikke sørget for betaling av forskuddstrekk». Et år etter, gikk et nytt selskap hvor 42-åringen var styreleder konkurs, Eeman Bilservice AS.

42-åringen hadde ikke sørget for betaling av forskuddstrekk mens han var styreleder for Eeman Dekk og Bilservice.

Bobestyrer pekte også på at 42-åringen forsøkte å unndra en BMW 5X fra boet.

«Det fremstår for boet som at styreleder er uegnet til å drive næringsvirksomhet», skrev bobestyrer advokat Anne Gro Enger i sluttinnberetningen til Eeman Bilservice AS.

«Imidlertid ga styreleder uttrykk for at han er innforstått med dette og at han ikke planlegger å starte ny virksomhet i fremtiden. Boet har derfor, under noe tvil, kommet frem til at det ikke vil anmode om ileggelse av konkurskarantene overfor XXX», skrev Enger oktober 2019.

Da hadde allerede sønnen siden mai samme år drevet HK Auto i de samme lokalene som Eeman dekk og Bilservice, hvor ifølge Arbeidstilsynet faren var «den reelle sjefen».

«Som bostyrer foretar vi en rekke undersøkelser og forholder oss til den informasjon vi mottar. I forbindelse med bobehandlingen i Eeman Bilservice AS hadde vi ingen opplysninger om at faren kunne være reell driver av HK Auto AS. Dersom han faktisk var reell driver av dette selskapet, er det klart at min vurdering hadde vært en annen. Det er da også klart at han ikke har gitt boet korrekte opplysninger», skriver advokat Anne Gro Enger til Dagbladet i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer