Brudd: - Vi trenger hjelp

En snau time etter at det utsatte lønnsoppgjøre ble gjenopptatt ble det brudd.

BRUDD: Administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen (t.h) og leder i Fellesforbundet Jørn Eggum under oppstarten av årets lønnsoppgjør. En drøy time etterpå brøt partene forhandlingene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BRUDD: Administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen (t.h) og leder i Fellesforbundet Jørn Eggum under oppstarten av årets lønnsoppgjør. En drøy time etterpå brøt partene forhandlingene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når arbeidsgiversiden ikke er villig til å diskutere våre krav, har vi behov for riksmeklerens hjelp for å komme videre, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Brudd i lønnsoppgjøret mellom Norsk Industri og Fellesforbundet ble meldt av partene i en felles pressemelding en drøy time etter at partene hadde satt seg ved forhandlingsbordet.

Til Riksmekleren

Bruddet innebærer at oppgjøret dermed går videre til Riksmekleren, der det i første omgang blir nye runder med frivillig mekling.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum og administerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri skal møte Riksmekleren tirsdag klokka 10 for å avtale videre prosess, får Børsen opplyst.

Det var Fellesforbundet som begjærte forhandlingene avsluttet, heter det i den felles pressemeldingen.

Advarte mot ledighetsbølge

- Det er veldig lite å gå på, fortalte administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHO-foreningen Norsk Industri til Børsen i forbindelse med forhandlingsoppstart.

Ifølge ham handlet årets oppgjør om å unngå at flere blir permittert og oppsagt.

- Jeg har aldri tidligere fått så mange henvendelser fra enkeltbedrifter som advarer mot at det gis noe i dette lønnsoppgjøret. Det vil i så fall føre til at enda flere velger å permittere og nedbemanne permanent, advarte NHO-toppen.

- Kravene står seg

Lier-Hansens motpart i forhandlingene, Fellesforbundets leder Jørn Eggum, har som mål å sikre kjøpekraft for sine medlemmer og sørge for et lavtlønnsløft og sikre at alle får sykepenger fra første dag uten å måtte vente på penger fra Nav.

- Våre krav fra i vår står seg. Pengekrav vil vi fremme i løpet av forhandlingene. Vi har balanserte og rettferdige krav som både sørger for bærekraftige bedrifter for framtida, samtidig som vi skal tette gap mellom ulike grupper. Jeg er ikke i tvil om at vi klarer å snakke oss gjennom dette, sa Eggum ved starten av forhandlingene.

Men foreløpig er altså partene så langt unna hverandre at de ikke så noen vits i å fortsette forhandlingene uten bistand fra Riksmekleren.

Null, null, null

Allerede før sommeren signaliserte arbeidsgiversiden at de ikke har noe å gå på i årets lønnsoppgjør.

- Vi kan ikke risikere å miste flere jobber som følge av en lønnsvekst vi ikke tåler. Derfor er det ikke rom for noen tillegg verken sentralt eller lokalt, sa NHO-toppsjef Ole Erik Almlid til Børsen rett før sommerferien.

Da hadde arbeidsgiverforeningens representantskap knesatt null i sentrale tillegg, null i lokale tillegg og null endringer i avtaleverket som NHOs utgangspunkt før årets oppgjør.

- Hva Almlid mener, driter jeg i, repliserte Eggum i et intervju med NTB i går.

Coronautsatt

Årets lønnsoppgjør hadde akkurat startet da Norge stengte ned for å hindre spredning av koronavirus. 13. mars ble oppgjøret derfor satt på pause.

Forhandlingene ble gjenopptatt klokken 13 mandag, men en drøy tinmme senere var det altså klart at partene ikke så noen grunn til å gå videre med samtaler.

Utfallet av oppgjøret mellom LO-forbundet Fellesforbundet og NHO-foreningen Norsk Industri legger viktige føringer for de påfølgende lønnsoppgjørene.

Fristen for å komme til enighet er midnatt mellom 20. og 21. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer