Brudd i forhandlingene om lakseskatt - forliket ryker

Høyre, Venstre og KrF bryter ut fra forhandlingene om lakseskatt. De ble tilbudt betydelige lettelser i skatten, ifølge regjeringspartiene.

BRUDD: Høyres Helge Orten (t.v.), Venstres Alfred Bjørlo (i midten) og KrFs Kjell Ingolf Ropstad møter pressen i Stortingets vandrehall i forbindelse med bruddet i forhandlingene om havbruksskatten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BRUDD: Høyres Helge Orten (t.v.), Venstres Alfred Bjørlo (i midten) og KrFs Kjell Ingolf Ropstad møter pressen i Stortingets vandrehall i forbindelse med bruddet i forhandlingene om havbruksskatten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Høyre, KrF og Venstre har nettopp gitt beskjed om at de takker nei til de lettelsene i grunnrenteskatten som vi hadde tilbudt dem gjennom forhandlingene, opplyser Senterpartiets Geir Pollestad til NTB.

Han forteller at de tilbød flere lettelser.

- Konkret betyr dette at de sier nei til å sette skattesatsene ned fra 35 til 30 prosent, sier han.

Regjeringspartiene går nå tilbake til sitt opprinnelige forslag på 35 prosent.

- Jeg synes det er uheldig. Jeg mener at vi har strukket oss langt for å imøtekomme dem, sier Pollestad.

2,2 milliarder i fradrag

Han synes det er rart at et parti som Høyre, som ivrer for lavere skatt, sier nei til et forslag som ville ha gitt lavere skattesats.

- Men hvis Høyre, KrF og Venstre fram mot stortingsbehandlingen varsler at de støtter skissen allikevel, så vil vi stille oss positive, sier han.

Ifølge Senterpartiet og Arbeiderpartiet lå følgende løsningsforslag på bordet:

* Skattesatsen settes til 30 prosent i stedet for 35

* Det gis et fradrag på 2,2 milliarder kroner i innføringsåret

* Rabatten for formuesskatt for oppdrettstillatelser settes til 75 prosent i stedet for 50 prosent

- Vi registrerer at partiene som argumenterer for å redusere skattetrykket, takker nei til en løsning som ville bidratt til nettopp det, både gjennom redusert skattesats, fradrag for en del av kostnadene oppdretterne har hatt før 2023 og redusert formuesskatt, sier finanspolitisk talsperson Eigil Knutsen i Arbeiderpartiet.

Høyre: - Rotete fra start til slutt

Høyres finanspolitiske talsperson Helge Orten mener prosessen har vært rotete fra start til slutt.

- Regjeringspartiene har ikke vært villige til å bevege seg i stor nok grad. Vi har vært tydelige på at næringen kan bidra noe mer, men at innretningen på skatten ikke er god nok, og at det samlede skattetrykket er for høyt, sier han.

Venstres finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn sier at de ønsket å forhandle videre, men at regjeringen la fram et ultimativt krav som det var vanskelig å akseptere.

- Venstresiden var fast bestemt på å ha så høy skatt for havbruksnæringen som mulig. For et næringsparti som Venstre var ikke det mulig å være med på, sier han.

Heller ikke KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad er imponert over prosessen.

- Det er dramatisk at de ikke har håndtert en så viktig næring på en bedre måte. Forslaget slår hardt ut for næringslivet i distriktene, sier han.

Forhandler videre

Grunnrenteskatten for havbruk ble innført 1. januar, men selve innretningen for den har ikke vært klar. Regjeringen har ønsket et bredt forlik i Stortinget i saken, men det ser ikke ut til å gå.

SV og Rødt er fortsatt med i forhandlingene.

- Det kommer ikke noen enighet i dag, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

Formell avgivelse av innstillingen i finanskomiteen er 16. mai, mens saken behandles i stortingssalen 31. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer