Se pressekonferansen her

Brudd i lønnsoppgjøret

- Partene står for langt fra hverandre, rett og slett.

UENIGE: Her forklarer LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHOs administrerende direktør Ole-Erik Almlid hvorfor de har bedt om hjelp for å komme videre i lønnsforhandlingene. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tungvekterne LO og NHO brukte litt over et døgn før de måtte be om hjelp for å komme videre i årets lønnsforhandlinger.

- Vi har forsøkt på best mulig måte å komme fram til et resultat. Dessverre må vi konstatere at vi står for lang fra hverandre. Dermed må vi gå til det skritt å be Riksmekleren om hjelp, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

- Vi visste i forkant at vi sto lang fra hverandre. Det har forhandlingene også vist. Nå er det naturlig for oss å be om hjelp fra Riksmekleren når vi møtes igjen over påske, sier NHOs administrerende direktør Ole-Erik Almlid.

Begge to bekrefter at det handler om penger:

- Vi krever et generelt tillegg for alle og et lavlønnstillegg for dem som tjener minst, noe vi anser som viktig for å utjevne forskjeller i samfunnet, sier Hessen Følsvik.

Almlid:

- Vi står midt i en krise som er svært alvorlig for mange. Det er blitt enda verre de siste dagene. Vi er der at vi nå ber Riksmekleren om hjelp.

Stor avstand

Årets tariffoppgjør er et såkalt mellomoppgjør. Det betyr at det bare forhandles om lønn.

I forkant var det svært stor avstand mellom partene.

LO gikk ut med et krav om at kjøpekraften skal og må opprettholdes. I tillegg krevde arbeidstakerkjempen særskilte løft for lavtlønnede.

NHO mente på sin side at en lønnsvekst på 2,2 prosent ville være det maksimale av hva konkurranseutsatt industri kan tåle. Det er det anslåtte nivået hos våre handelspartnere.

Her argumenterer NHO-topp Ole-Erik Almlid for svekket kjøpekraft. Saken fortsetter:

MINUSOPPGJØR: Det er rom for lønnstillegg, men det må ligge under prisstigningen sier NHO-sjef Ole Erik Almlid. Video: Jon Even Andersen / Lars Eivind Bones Vis mer

Et slikt tillegg vil i så fall innebære en reallønnsnedgang - fordi anslått prisvekst i Norge i år er langt høyere, nemlig 2,8 prosent.

Frontfagsmodellen

Det er LO/YS og NHO som forhandler på vegne av sine medlemmer om en ramme for konkurranseutsatt industri og virksomheter - altså det som omtales som frontfaget.

BLANDEDE FØLELSER: LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier årets lønnsoppgjør blir svært annerledes, av flere grunner. Video / foto: NTB. Vis mer

Denne rammen danner grunnlaget for forhandlinger med øvrige grupper i både privat og offentlig sektor.

Tanken bak denne modellen er at konkurranseutsatt industri skal beskyttes mot høyere lønnsøkninger enn konkurrenter og handelspartnere i utlandet har.

Når forhandlingene nå løftes opp til Riksmeklerens kontor, betyr det en pause fram til 9. og 10. april.

Ny frist for å bli enige er midnatt natt til søndag 11. april, men ofte vil partene på det tidspunktet være enige om fortsette på overtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer