Revidert nasjonalbudsjett:

Bruker 90 flere oljemilliarder

Regjeringen anslår nå at de blir nødt til å tappe oljefondet med 90 milliarder mer enn de trodde da de la fram statsbudsjettet i fjor høst. Samtidig nedjusterer de vekstutsiktene for norsk økonomi.

RNB: Finansminister Jan Tore Sanner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RNB: Finansminister Jan Tore Sanner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen gjør en kraftig oppjustering av oljepengebruken i 2021, og anslår nå at de skal bruke 402,6 milliarder oljekroner i løpet av året. Det er et hopp på nær 90 milliarder kroner fra det opprinnelige budsjettforslaget som ble lagt fram i fjor høst.

«Det aller meste av økningen skyldes ekstraordinære økonomiske støttetiltak i forbindelse med pandemien», skriver regjeringen i en uttalelse tirsdag morgen.

Da regjeringen la fram statsbudsjettet for 2021 i oktober i fjor, anslo de å bruke 313,4 milliarder oljekroner. Det tilsvarer 3,0 prosent av Oljefondet ved inngangen til året, og ville vært helt i tråd med handlingsregelen.

Overrasket

Bruken av oljepenger i 2021 anslås nå å utgjøre 3,7 prosent av kapitalen i fondet ved inngangen til året.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DnB Markets, mener hoppet i oljepengebruk er oppsiktsvekkende.

- Det er en overraskende sterk oppgang i pengebruken for 2021, sier Haugland til Børsen og legger til:

- I januar lå det an til at pengebruken skulle bli 363,2 milliarder. Nå ligger det an til 402,6. Kontrasten er stor, i forhold til det opprinnelige budsjettet. Nå ligger det an til økt oljepengebruk i 2021 sammenliknet med kriseåret 2020, sier hun til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.