Revidert nasjonalbudsjett:

Bruker 90 flere oljemilliarder

Regjeringen anslår nå at de blir nødt til å tappe oljefondet med 90 milliarder mer enn de trodde da de la fram statsbudsjettet i fjor høst. Samtidig nedjusterer de vekstutsiktene for norsk økonomi.

RNB: Finansminister Jan Tore Sanner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RNB: Finansminister Jan Tore Sanner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen gjør en kraftig oppjustering av oljepengebruken i 2021, og anslår nå at de skal bruke 402,6 milliarder oljekroner i løpet av året. Det er et hopp på nær 90 milliarder kroner fra det opprinnelige budsjettforslaget som ble lagt fram i fjor høst.

«Det aller meste av økningen skyldes ekstraordinære økonomiske støttetiltak i forbindelse med pandemien», skriver regjeringen i en uttalelse tirsdag morgen.

Da regjeringen la fram statsbudsjettet for 2021 i oktober i fjor, anslo de å bruke 313,4 milliarder oljekroner. Det tilsvarer 3,0 prosent av Oljefondet ved inngangen til året, og ville vært helt i tråd med handlingsregelen.

Overrasket

Bruken av oljepenger i 2021 anslås nå å utgjøre 3,7 prosent av kapitalen i fondet ved inngangen til året.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DnB Markets, mener hoppet i oljepengebruk er oppsiktsvekkende.

- Det er en overraskende sterk oppgang i pengebruken for 2021, sier Haugland til Børsen og legger til:

- I januar lå det an til at pengebruken skulle bli 363,2 milliarder. Nå ligger det an til 402,6. Kontrasten er stor, i forhold til det opprinnelige budsjettet. Nå ligger det an til økt oljepengebruk i 2021 sammenliknet med kriseåret 2020, sier hun til Børsen.

- Hva stammer den økte pengebruken av? Skyldes det krisetiltak, som de sier? Vi vet samtidig at det et valgår, og siste gang det legges fram et budsjett før valget. Det er grunn til å følge med på om det også er lagt på en del påplussinger som ikke har med coronapandemien å gjøre, fortsetter sjeføkonomen.

SJEFØKONOM: Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal.
SJEFØKONOM: Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer

Også Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1 minner om at det er valgår.

- Det betyr at det er mange ekstra påplussinger, sier hun til Børsen.

Likevel mener hun det er vanskelig å kritisere den økte oljepengebruken.

- Jeg har full forståelse for at det er et kriseår, og at vi ser en forlenget smittesituasjon. Så det er vanskelig å være veldig kritisk. Det blir viktig at man raskt får avviklet krisetiltakene, og etter sommeren bør man begynne å justere rentene, sier hun.

- Fornuftig

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, er på sin side ikke spesielt overrasket over milliardhoppet.

- Det er litt mer oljepengebruk enn de la opp til i budsjettet i oktober, men det er egentlig forventet og fornuftig, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, til Børsen.

Han mener det er å forvente at utgiftene øker, siden pandemien «varte lenger enn vi har trodd».

- Fornuftig fordi midlene må coronakompensere husholdninger, bedrifter og ikke minst kommunene som er bevilget mye penger, sier Jullum.

Nedjusterer veksten

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, legger regjeringen også fram nye anslag for utviklingen i norsk økonomi framover.

Da regjeringen la fram statsbudsjettet for 2021 ble veksten i fastlands-BNP anslått til 4,4 prosent for året. Det etter et fall i løpet av 2020 på 2,5 prosent.

I revidert nasjonalbudsjett som blir framlagt tirsdag er den anslåtte veksten for 2021 nedjustert til 3,7 prosent.

Fastlandsøkonomien viser til norsk økonomi utenom olje- og gassvirksomhet. Kjersti Haugland i DnB Markets mener fastlands-BNP-tallene er i tråd med egne og andres prognoser.

- Vekst i BNP er på 3,7 prosent i år. Det er positivt. I fjor så falt det jo kraftig, sier hun.

Regjeringen venter videre at arbeidsledigheten i landet vil falle til 3,5 prosent i løpet av året. Det vil i så fall være en betydelig nedgang fra 2020, hvor ledigheten endte på 5 prosent.

Nøkkeltall om norsk økonomi

Regjeringen legger til grunn disse nøkkeltallene for norsk økonomi i sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2021. Anslag fra forslag til statsbudsjett 2020 i parentes.

* Foreslått oljepengebruk i 2021 (strukturelt oljekorrigert underskudd): 402,6 milliarder kroner (369,3). 33,3 milliarder kroner mer enn i fjor.

* Uttak i prosent fra oljefondet (Statens pensjonsfond utland): 3,7 prosent (3,7).

* Budsjettets virkning på norsk økonomi (budsjettimpulsen): 0,6 (3,9): Ekspansiv virkning.

* Sysselsetting: Ventet opp 0,5 prosent i 2021 (-1,3)

* Ventet totale ledighetstall i 2021 (SSB/AKU): 4,4 prosent av arbeidsstyrken (4,6)

* Ventet registrerte ledighetstall i 2021 (Nav): 3,5 prosent av arbeidsstyrken (5,0)

* Samlet verdiskaping i Fastlands-Norge (BNP Fastlands-Norge): Produksjonen av mengden varer og tjenester er ventet å stige med 3,7 prosent i 2020. (-2,5)

Finansminister Jan Tore Sanner (H) presenterer revidert nasjonalbudsjett på en pressekonferanse kl. 11 tirsdag, men allerede klokka 08.00 slapp regjeringen nøkkeltallene som viser at oljepengebruken skyter i været.

Der kommer det også fram at budsjettimpulsen, som måler endringen i bruken av oljepenger fra 2020 til 2021 målt som andel av verdiskapingen i Fastlands-Norge, anslås til 0,6 prosent.

- Fortsatt preget

I forbindelse med framleggelsen skriver regjeringen at norsk økonomi fortsatt er preget av coronapandemien.

«Men fra andre halvår i år kan vi få sterk vekst. Lavere smittespredning og stadig flere vaksinerte gir grunn til optimisme, selv om usikkerheten fortsatt er stor», skriver regjeringen.

Videre viser de til at farten i den økonomiske gjeninnhentingen i stor grad avhenger av hvordan smittesituasjonen utvikler seg, hvor raskt vaksineringen går og hvor tidlig smitteverntiltak kan fases ut.

Lekkasjer

I forkant av tallene har det kommet en rekke lekkasjer, blant annet:

  • Til sammen vil regjeringen ha brukt 229 milliarder kroner på krisetiltak i forbindelse med koronapandemien, 135 milliarder i fjor og 94 milliarder i år, ifølge E24, melder NTB.
  • Regjeringen foreslår at kommunene skal få 7,3 milliarder kroner ekstra i 2021 på grunn av koronapandemien, ifølge NRK.
  • Kommunene får mellom 2 og 2,4 milliarder kroner mer i frie inntekter neste år. Men en del av det spises opp av økte pensjonsutgifter.
  • Kollektiv- og jernbaneselskapene får 1,96 milliarder kroner i ulike former for kompensasjon, ifølge VG.

Revidert nasjonalbudsjett viser at skatteinntektene blir om lag 3,2 milliarder kroner høyere i år enn man regnet med i statsbudsjettet for 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer