Revidert nasjonalbudsjett:

Bruker 90 flere oljemilliarder

Regjeringen anslår nå at de blir nødt til å tappe oljefondet med 90 milliarder mer enn de trodde da de la fram statsbudsjettet i fjor høst. Samtidig nedjusterer de vekstutsiktene for norsk økonomi.

RNB: Finansminister Jan Tore Sanner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RNB: Finansminister Jan Tore Sanner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen gjør en kraftig oppjustering av oljepengebruken i 2021, og anslår nå at de skal bruke 402,6 milliarder oljekroner i løpet av året. Det er et hopp på nær 90 milliarder kroner fra det opprinnelige budsjettforslaget som ble lagt fram i fjor høst.

«Det aller meste av økningen skyldes ekstraordinære økonomiske støttetiltak i forbindelse med pandemien», skriver regjeringen i en uttalelse tirsdag morgen.

Da regjeringen la fram statsbudsjettet for 2021 i oktober i fjor, anslo de å bruke 313,4 milliarder oljekroner. Det tilsvarer 3,0 prosent av Oljefondet ved inngangen til året, og ville vært helt i tråd med handlingsregelen.

Overrasket

Bruken av oljepenger i 2021 anslås nå å utgjøre 3,7 prosent av kapitalen i fondet ved inngangen til året.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DnB Markets, mener hoppet i oljepengebruk er oppsiktsvekkende.

- Det er en overraskende sterk oppgang i pengebruken for 2021, sier Haugland til Børsen og legger til:

- I januar lå det an til at pengebruken skulle bli 363,2 milliarder. Nå ligger det an til 402,6. Kontrasten er stor, i forhold til det opprinnelige budsjettet. Nå ligger det an til økt oljepengebruk i 2021 sammenliknet med kriseåret 2020, sier hun til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer