Kristin Alsos, forskningsleder ved Fafo, sier NHOs lockout kan være begynnelsen på slutten av streiken blant flyteknikerne.
- Dette er en eskalering av konflikten. Mest sannsynlig blir det tvungen lønnsnemnd hvis ambulansefly blir satt på bakken, sier Alsos.
NHO varsler i en pressemelding tirsdag kveld lockout i konflikten med flyteknikerne i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO). Den trer i kraft fra søndag. Det betyr at flyteknikere som ikke allerede er i streik, ikke kan gå på jobb.
Ambulansefly på bakken
Babcock bekrefter at de vil stenge flyteknikere ute når NHO nå iverksetter lockout i flytekniker-streiken. Dette betyr at alle ambulanseflyene i løpet få dager vil stå på bakken uten tilsyn av flytekniker.
Arbeidsrettseksperten Alsos understreker at arbeidsgivere er i sin fulle rett til å bruke sitt kampvåpen, altså lockout, på samme måte som arbeidstakerne har rett til å bruke sitt streikevåpen.

- At NHO vil bruke lockout, er et tegn på at de føler de ikke kommer noen vei i samtalene med partene. Dette er en måte for NHO å få bevegelse i konflikten, sier hun.
- Er dette begynnelsen på slutten av streiken?
- Ja, det er det. Hvor fort det går før det blir kritisk og dermed tvungen lønnsnemnd, skal jeg ikke si sikkert, svarer Alsos.

- Mest dramatiske vi har sett
Allerede kaos
Forsommeren har vært preget av flyplasskaos og timelange køer på Europas knutepunkter. Etter to år med corona-restriksjoner har mange booket utenlandsferie i år, og flere flyplasser har ikke nok personell til å takle alle reisende.
At flytekniker-streiken kommer på toppen av allerede kaotiske tilstander på flyplassene, kan bidra til at NHOs lunte overfor streikende er nokså kort, mener Fafo-forsker Alsos.
- Det blir mye trykk på NHOs medlemsbedrifter for å få en slutt på konflikten. Presset blir bare større, også fra media og tredjepart når så mange blir berørt av streiken, sier hun.
Lockout er et sjeldent, men lovlig virkemiddel som NHO bruker for å få fram alvoret i situasjonen, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

- Sjeldent virkemiddel
- Dette er et sjeldent virkemiddel vi ikke ofte bruker, men det er et lovlig virkemiddel som vi bruker for få fram alvoret i situasjonen, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid da han møtte pressen i Oslo tirsdag kveld.
Blant flyteknikerne som fra søndag omfattes av streik og lockout, er det 20 fra Babcock som drifter ambulanseflyene i Norge.
Sist lockout ble brukt, var under sykepleierstreiken i 2018. Da var argumentet at det var fare for liv og helse.
Almlid avviser at de spekulerer på at det nå skal bli tvungen lønnsnemnd fordi det er fare for liv og helse.

Steile fronter: - I rød sone
– Dette gjør vi fordi vi står overfor en organisasjon som har kommet med krav som er helt urimelige. De har kommet med krav om 17 prosent lønnsøkning, mens andre har godtatt en lønnsøkning på 3,7 prosent. Dette gjør vi for å fortelle Norsk Flytekniker Organisasjon at nå er det alvor, nå vi vil ha dem tilbake til forhandlingsbordet i reelle forhandlinger, sa Almlid.
NHO-sjefen understreker at de ønsker en løsning.
- Vi ser at det er mange passasjerer som rammes nå av innstillinger og kanselleringer. Vi opplever ikke at det har vært noen reell forhandlingsvilje, de har stått helt fast og har vært vanskelige å rikke siden mai. Nå må det skje noe.
Børsen har forsøkt NFO for en kommentar til lockout, uten hell.