Petter Stordalen

Bruker mest privatfly i Norden: - Ikke bra

Hotellkongen Petter Stordalen har en tydelig miljøprofil på sine investeringer og selskaper. Samtidig har privatflyet hans har et utslipp på 3300 tonn CO₂ på et år. Nå får han refs av Greta Thunberg.

FÅR KRITIKK: Petter Stordalens privatfly blir mye brukt. Det syns ikke klimaaktivist Greta Thunberg noe om. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Petter Stordalens privatfly blir mye brukt. Det syns ikke klimaaktivist Greta Thunberg noe om. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Ifølge den svenske avisa Dagens ETC topper nordmannen Petter Stordalen lista over hvem som bruker mest privatfly i Norden.

I fjor tok Stordalens privatfly av hele 230 ganger, og mellom januar 2019 og mars 2022 lettet det hele 510 ganger, ifølge avisas beregninger.

De har også regnet på at Stordalens fly dermed slipper ut 3300 tonn CO₂ på et år, som er 33 000 prosent mer enn den gjennomsnittlige svenske, som er på 10 tonn hvert år.

- Ikke bra

Avisa skriver at om hele den svenske befolkningen skulle ha fløyet like mye privatfly som Stordalen, så ville CO₂-utslippet ha smeltet bort all is på Arktis på 1,5 time.

Det syns ikke den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg noe om.

- Man burde kanskje ikke angripe individer, men det rimer ikke veldig bra, sier hun til avisa, og fortsetter:

- Bare å kunne fly er et privilegium. 80 prosent av jordas befolkning har aldri vært om bord i et fly. Jeg syns ikke at det å fly med privatfly kan legitimeres i dagens situasjon.

Til tross for den utstrakte bruken av privatfly, har Stordalen selv og hans mange selskaper en tydelig miljøprofil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.