Petter Stordalen

Bruker mest privatfly i Norden: - Ikke bra

Hotellkongen Petter Stordalen har en tydelig miljøprofil på sine investeringer og selskaper. Samtidig har privatflyet hans har et utslipp på 3300 tonn CO₂ på et år. Nå får han refs av Greta Thunberg.

FÅR KRITIKK: Petter Stordalens privatfly blir mye brukt. Det syns ikke klimaaktivist Greta Thunberg noe om. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Petter Stordalens privatfly blir mye brukt. Det syns ikke klimaaktivist Greta Thunberg noe om. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Ifølge den svenske avisa Dagens ETC topper nordmannen Petter Stordalen lista over hvem som bruker mest privatfly i Norden.

I fjor tok Stordalens privatfly av hele 230 ganger, og mellom januar 2019 og mars 2022 lettet det hele 510 ganger, ifølge avisas beregninger.

De har også regnet på at Stordalens fly dermed slipper ut 3300 tonn CO₂ på et år, som er 33 000 prosent mer enn den gjennomsnittlige svenske, som er på 10 tonn hvert år.

- Ikke bra

Avisa skriver at om hele den svenske befolkningen skulle ha fløyet like mye privatfly som Stordalen, så ville CO₂-utslippet ha smeltet bort all is på Arktis på 1,5 time.

VING: Petter Stordalen kalt hykler etter Ving-oppkjøp. Han sier han vil gjøre Ving og charterturismen mer bærekraftig. Reporter: Trym Mogen. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Det syns ikke den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg noe om.

- Man burde kanskje ikke angripe individer, men det rimer ikke veldig bra, sier hun til avisa, og fortsetter:

- Bare å kunne fly er et privilegium. 80 prosent av jordas befolkning har aldri vært om bord i et fly. Jeg syns ikke at det å fly med privatfly kan legitimeres i dagens situasjon.

Til tross for den utstrakte bruken av privatfly, har Stordalen selv og hans mange selskaper en tydelig miljøprofil.

Hotellkjeden Nordic Choice er miljøsertifisert, selskapet Strawberry har et mål om å være «Nordens mest bærekraftige investeringsselskap», og han driver en grønn stiftelse sammen med ekskona Gunhild Stordalen.

- Har flere eiere og kunder

Jonathan Blom, kommunikasjonssjef for Stordalen i Sverige, svarer på kritikken på denne måten:

- Flyet er chartret av selskapet Sundt Air, og har flere eiere og flere kunder som bruker flyet, skriver han i en mail til avisa.

Det er ikke første gangen at hotellkongen får kritikk for sin utstrakte bruk av privatfly.

I 2019 skrev Nettavisen at privatflyet hans ble benyttet til tolv turer i løpet av april det året. Ifølge en CO₂-kalkulator utgjorde utslippene i den måneden omtrent 93,72 tonn CO₂, som tilsvarer en nordmanns gjennomsnittlig kjøring av dieselbil i 19 år.

I en samtale med preses Helga Haugland Byfuglien måneden etter, kommenterte Stordalen tallene.

- Ja, jeg kjører privatfly. Men jeg kan ikke la være å jobbe for miljøet for det. Folk får bare kritisere meg. Det hadde vært mye verre om jeg ikke brydde meg om miljøet, sa han den gangen.

- Ikke verdens beste løsning

Seinere samme året fikk Stordalen mye kritikk da det ble kjent at han kjøpte 40 prosent av reiseselskapet Ving, som i 2018 sto for utslipp av 890 000 tonn CO₂.

I november 2019 fløy han Stockholm-Helsinki-København-Oslo fra onsdag til fredag i sitt eget privatfly for å promotere nyheten.

- Det er vanskelig å rekke fire hovedsteder på en dag. Jeg erkjenner at privatfly ikke er verdens beste løsning, sa han da til Dagbladet.

Stordalen er ikke den eneste norske rikingen som har fått kritikk for sin bruk av fly. Da milliardærene Stein Erik Hagen og Erik Bøhler benyttet seg av sjøflyet sitt for å komme seg til sine respektive prakthytter i Kragerø, fikk det hyttenaboer og partiet Rødt til å tenne på alle plugger.

I slutten av mai ble det kjent at milliardær-duoen nå har solgt sjøflyet sitt, til 2,8 millioner dollar, i overkant av 27 millioner norske kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer